Van’da Lice protestosu

Van’da, Saray çetelerinin Amed’in Lice ilçesine yönelik düzenlediği saldırılar protesto edildi.

DBP, HDP, KJA’nın düzenlediği basın açıklamasına, DBP İl Eş Başkan Vekilleri Nazmiye Acar, Metin Kutaz, HDP Van İl Eş Başkanları Yakup Ataş, Gülistan Orhan, HDP ve DBP PM Üyeleri, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Barış Anneleri Meclisi ile KJA aktivistleri katıldı.

Basın açıklamasını yapan DBP İl Yöneticisi Ahmet Enterili, tam bir yıldır Kürt kentlerini, kasabalarını bombalayan kendi itibariyle “taş üstünde taş kalmayacak” şeklinde viraneye çeviren AKP hükümetinin şimdi de Kürdistan coğrafyasına ait ormanları yaktığını belirtti.

Önce kentlerde, şimdi de kırsalda bir insan ve doğa katliamı yürüten AKP hükümetinin bu politikalarına “dur” demek için Kürt halkının günlerdir, “Lice’ye ses ver” diyerek sokaklara çıktığını da ifade eden Enterili, “Ancak en demokratik eyleme bile tahammül edemeyen Saray polisleri dün Gürpınar’da Lice’ye destek vermek amacıyla kurulan çadıra bile tahammül edememiş ve çadıra saldırarak iki arkadaşımızı gözaltına aldı” diye konuştu.

‘YAKTIKLARI ORMANLARIN YERİNE HESLER, KARAKOLLAR YAPACAKLAR’

Demokratik eylemlerin dahi şiddetle bastırıldığını da söyleyen Enterili şunları belirtti: “Çünkü kentlerimizin, insanlarımızın, doğamızın yok edilmesine karşı ses çıkarmamızı istemiyorlar. Halkımız buna karşı direndikçe öfkeleri daha çok artıyor. Ama biz yılmayacağız ve halkımızla birlikte sonuna kadar insanımıza, doğamıza, toprağımıza, suyumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Hepimiz 21 Haziran’da ‘Esrar var’ bahanesiyle başlatılan bu operasyonların amacını çok iyi biliyoruz. Şehirleri ‘Hendek’ bahanesiyle yakıp-yıkanlar şimdi de bu bahaneyle ormanlarımızı yakıyor. Bu bir devlet politikasıdır ve kirli savaş konseptinin gereği hayata geçirilen uygulamalardır. Kürt coğrafyası sistematik bir biçimde kullanılamaz hale getiriliyor. Kürt kasabalarını yıkarak kentsel dönüşüm adı altında yeni yapacakları TOKİ’ler için kendilerine alan yaratan bu zihniyet şimdi de ormanlarımızı yakarak ileride yapılacak olan yeni HES’lerin ve karakolların alt yapısını oluşturuyor.”

Lice fermanının ateşten kalemle yazılmış bir ferman olduğunu da söyleyen Enterili, “Bizler AKP hükümetinin işlediği insanlık suçlarına dur diyeceğiz. 1990’lı yıllarda yapılan katliamlar için 2005 yılında Diyarbakır’da ‘Geçmişte yapılan hataları yok saymak büyük devletlere yakışmaz’ diyen Erdoğan şimdi daha büyük hatalar yapıyor. Erdoğan’da bu işlediği suçlardan ötürü mutlaka halkımıza hesap verecek. Bizlerde tüm bunları protesto etmek için günlerdir alanlardayız. Sanat Parkı’nda düzenlediğimiz 3 günlük nöbetimiz bugün sona eriyor. Ancak süren operasyonlara karşı eylemlerimizi sürdüreceğiz. Tüm halkımızı her gün saat 21.00’da bulunduğu yerden gürültü çıkarmaya ve Lice’ye sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

...