Van'da Şengal'e saldırılar kınandı

HDP ve DBP Van İl Örgütleri, dün Şengal’de KDP tarafından Şengal bölgesine yönelik gerçekleşen saldırıyı kınadı.

KDP güçlerinin Şengal’e yönelik yaptığı saldırıya tepkiler sürüyor. HDP ve DBP Van il örgütleri de konuya ilişkin il binasında basın toplantısı düzenleyerek saldırıyı kınadı. Basın toplantısına DBP Van İl Eş Başkanı Ahmet Aygün, HDP Van il eş başkanları Yakup Ataş, Gülistan Orhan, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, HDP PM Üyesi Özgür Zeydanoğlu, Barış Anneleri, TJA aktivistleri ve halk katıldı.

ATAŞ: KÜRTLERE YENİ ACILAR YAŞATMAYIN

Basın toplantısında ilk olarak söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Yakup Ataş, Êzidîlerin Kürt tarihinde katliamlarla bütünleştiğini ve dün yeni bir saldırı girişimi ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kürtler için can acıtıcı olanın Kürtlerin kendi arasındaki çatışmasının yoğunlaşması ve kardeşlik havasının dağılması olduğunu kaydeden Ataş, “Bu durum tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. HDP ve DBP Van il örgütleri olarak, bölgemizde yaşanan çatışmaların ve Kürtlerin kendi içindeki çatışmaların sona ermesi için bir an önce barış ve kardeşliğin tesis edilmesi konusunda her iki tarafa ve dahili olan bütün taraflara duyarlılık çağrısında bulunuyoruz."

BOTAN: BARZANİ ZORUNLULUKLARINI BİLMELİ

Ardından söz alan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise konuşmasında şunları kaydetti:

"Kürt halkı olarak böyle bir saldırıyı, Şengal'in yaraları daha tazeyken, 3 yıl önce 73 fermandan büyük acılar ile çıkmışken ve halen DAİŞ’in elinde binlerce Êzidî Kürt kadını ve çocuğu esir iken Kürtler için kutsal olan Şengal ve ailelerine yönelik böyle bir saldırıyı mahkûm ettiğimizi belirtmek istiyoruz. Kürtlerin yüzyıllık rüyasına zarar veren bir saldırıyla karşı karşıyayız. Oradaki ailelere, özgür bir ülke rüyasına ihanettir. Kim yaparsa yapsın, hangi gerekçe ile yaparsa bu mazeret olamaz. Kürt halkı yüzyıllık emeğine denk düşen bir siyaset, bir uzlaşma, müzakere ve Kürt siyasi liderlikleri arasında diyalog bekliyoruz. Bunu yapmak yerine Kürt ulusal değerlerini değil parti çıkarlarını öncellikli tutanlar mahkûm olacaktır, tarihte de çok kötü bir biçimde anılacaktır. 

Barzani Kuzeyli kardeşlerinin hassasiyetlerini gözetmek zorunda. Yani AKP ile diyalog içerisinde olabilirler, onlarla müzakereyi önemsedikleri kadar diğer Kürt siyasi oluşumları ile halkımızın hassasiyetlerini göz önünde bulundurmak zorundalar. Aksi halde Kürt halkına büyük kötülük yapacaklardır. Ulusal kongre çabaları içinde olunmalıdır.”