Xanesor’da neler yaşandı

KDP’ye bağlı güçlerin Xanesor’a saldırısı sonucunda başlayan çatışmalar bugün öğle saatlerine kadar sürdü. Gerginlik hala devam ederken, YBŞ/YJŞ güçleri de güvenlik önlemlerini arttırdı.

KDP güçlerinin Xanesor’a saldırısı ile başlayan çatışmalar bugün öğle saatlerine kadar sürerken, bölgede gerginlik devam ediyor. YBŞ/YJŞ ve Êzidxan Asayişi arasındaki çatışma öğlene kadar devam etti. KDP güçleri ile YBŞ/YJŞ ve Êzidxan Asayişi güvenlik önlemlerini arttırırken, KDP güçleri ise mevzilerinde.

ÖZGÜRLEŞTİRİLMİŞ ALANLARA GİRMEK İSTEDİLER

YBŞ’li yetkiler, kendilerini peşmerge diye adlandıran bazı çetelerin, Xanesor’da YBŞ kontrolündeki alanlara girmek istediklerini belirtti. Bu alanların 2014’de YBŞ tarafından DAİŞ in elinde alınarak özgürleştirilen alanlar olduğuna da dikkat çeken YBŞ’li yetkililer, çatışmanın çıkmasını engellemek için peşmerge yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve peşmergelerin derhal alandan gitmesini talep ettiklerini dile getirdi.

YBŞ güçlerinin sabaha kadar peşmergelerin alandan geri çekilmesini beklediğini, fakat sabah saatlerinde peşmergelerin ağır silahlarla saldırdığını da vurgulayan yetkililer, YBŞ güçlerinin bu saldırıları durdurmak için karşılık verdiklerini de kaydetti. Yetkililer, “Saldırılar durmayınca cevap verdik ve saldırılar arttı” açıklamasında da bulundu.

SAVAŞA GİRMEYEN PEŞMERGELER KDP TARAFINDAN TUTUKLANDI

Çatışmalar başladığında Xanesor ve Şengal dağındaki peşmergeler “bu savaşı istemiyoruz” diyerek çatışmalarda yer almadı. Bunun üzerine KDP’nin çatışmalara girmek istemeyen 80 peşmergeyi tutukladığı da edinilen bilgiler arasında. Şengal Peşmerge Komutanı Qasim Şeşo da çatışmalardan haberleri olmadığını kaydetti.

HALK DA SİLAHLARI İLE MEVZİLERDE YERİNİ ALDI

Peşmergelerin Xanesor’a girmeye çalışması üzerine, bölge halkı silahlanarak mevzilerde yerlerini aldı. Xanesor ve Şengal Dağı’ndan gelen halk peşmerge mevzilerine doğru yürüyerek tepkilerini dile getirirken, bazı anneler de araçlar üzerindeki KDP bayraklarını indirdi.