Yaşamını yitiren 4 direnişçi Amed'de uğurlandı

Gever'de yaşamını yitiren 4 YPS ve YPS-JIN üyesi, Amed'de binlerce kişi tarafından son yolculuklarına uğurlandı. Cenaze töreninde yapılan konuşmalarda, Kürt halkının boyun eğmeyeceği mesajı verildi.

Hakkari'nin Gever (Yüksekova) ilçesinde farklı tarihlerde yaşamını yitiren ve kaldırıldıkları Erzurum Adli Tıp Kurumu'nda aileleri tarafından teşhis edilen 4 YPS ve YPS-JIN üyesi, Amed'de son yolculuğuna uğurladı. Amed doğumlu Mustafa Ekin, Ferhat Yaşa, Habip Akar ve vasiyeti üzerine yine Amed'de toprağa verilen Bitlis-Hizan doğumlu olan Kader Çoban, binlerin katıldığı törenle son yolculuklarına uğurlandı.

Yeniköy Mezarlığı'ndan sabah saatlerinde alınan Habip Akar'ın cenazesi, doğduğu Karacadağ'ın köyü olan Hasanağa köyünde toprağa verilmek üzere yola çıkarıldı. Cenaze konvoyunu oluşturan onlarca araç Amed Urfa yolunda polislerce durduruldu. Cenaze aracı üzerinde bulunan Akar'ın fotoğrafının "yasa dışı" olduğunu iddia eden polise Akar'ın yakınları tepki gösterdi. Tartışmanın ardından cenaze konvoyu yoluna devam etti. 

'KATİL ERDOĞAN!'

Hasanağa köyünün girişinde buluşan binler, Akar'ın cenazesini omuzlayarak köy mezarlığına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca kitle sık sık "Şehit namirin", "Bijî Sekor Apo" ve "Katil Erdoğan" sloganları atıldı.

Kadınlar yeşil, sarı ve kırmızı tülbentleriyle yürüyüşe katılırken Cizre, Sur, Silopi, Nusaybin'de direnirken yaşamlarını yitirenler için Kürtçe ağıtlar yaktı. Akar'ın fotoğraflarını taşıyan kadınlar, sık sık "Akar, Mehmet Tunç'un yoldaşıdır, ölümsüzdür" sözleriyle, Cizre'de katledilen Tunç'u andı. 

BABA AKAR: DİRENENLER KAZANACAK

Törende konuşan MEYA-DER Amed Şubesi Eşbaşkanı Hasan Pençe, yaşamını yitirenlerin mücadelesini sürdüreceklerinin sözünü verdi. 

Baba İsmet Akar da zulme karşı direnenlerin kazanacağını söyledi. 

 

Akar'ın toprağa verilmesinin ardından Ferhat Yaşa ve Kader Çoban Yeniköy Mezarlığı'nda dini vecibeleri yerine getirildikten sonra toprağa verildi. Vasiyeti üzerine Mersin'de yaşayan ailesi tarafından Amed'de toprağa verilen Çoban'ın tabutunu kadınlar omuzlayarak defnedileceği yere katar taşıdı. Yürüyüş boyunca Yaşa ve Çoban'ın fotoğrafları taşıyan kitle, burada da "Katil Erdoğan" sloganını attı. 

ANNE ÇOBAN: DİRENENLERDEN KORKSUNLAR!

Anne Kesra Çoban, kızına Amed'i anlatan ezgilerle ağıt yaktıktan sonra konuşma yaptı. Çoban, şunları söyledi: "Kader'den korktular. Bir Kader gider bin kader gelir. Korksunlar, direnenler çok. Sanmasınlar ki Kader'i katlettiler, biz biteceğiz. Biz bitmeyiz. Erdoğan'ı, Davutoğlu'nu lanetliyorum. Biz barış dedikçe onlar savaş diyor. Ama ne olursa olsun, biz onlara boyun eğmeyeceğiz."

Yaşa'nın babası Mehmet Yaşa ise, Kürt halkının asla boyun eğmediğini ve bundan sonra da eğmeyeceğini belirtti.

Çoban için Mersin'de, Yaşa için ise Dercimt Yas Evi'nde taziye kurulacağı öğrenildi.

EKİN DE UĞURLANDI

Mustafa Ekin ise, dün akşam götürüldüğü Sur'un Zeynîka köyünde düzenlenen törenle toprağa verildi. Ekin'in köy camisinde dini vecibeleri yerine getirilen cenazesi, sloganlar eşliğinde toprağa verildi. 

...