YBŞ: Mediban hamlesi ile DAİŞ’e ağır darbe vuruldu

YBŞ Genel Komutanlığı, Mediban hamlesinin sonuçlarını açıkladı. Açıklamada, bu hamle ile DAİŞ çetelerine ağır darbe vurulduğu ve 107 çetenin öldürüldüğü bildirildi.

YBŞ Genel Komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Mediban hamlesinin önemi ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ÇETELERE AĞIR DARBE VURULDU

YBŞ Komutanlığı açıklamasında şu bilgiler paylaşıldı:

Şengal'in özgürleştirilmesi ardından halkımıza ve halklarımıza her türlü saldırıyı geliştiren vahşi çete yapılanması DAİŞ'e karşı yeni bir hamle ile ağır bir darbe daha vurulmuştur. Bu kapsamda 13 Kasım 2015 Şengal’in özgürleştirilmesinden bu yana DAİŞ’e karşı savaşta ikinci büyük başarı Geliyê Şilo şehitleri anısına düzenlenen Mediban hamlesinde sağlanmıştır. 20 kilometre uzunluğunda 10 km genişlendiğindeki stratejik bir alandaki çeteler temizlenerek Mediban özgürleştirilmiştir.

Şengal dağının kuzeyi ve Musul’a giden 47. yol hattı ile Irak ve Rojava sınırının birleştiği önemli bir nokta olan bu alan da Mediban ve Mecris köyüleri bulunmaktadır. Hamlemiz bu alanların tümünün çetelerden temizlenmesini kapsadı ve başarı ile yürütülerek sonuçlandırıldı.

Hamlemiz boyunca net tespit edebildiğimiz 107 çete öldürüldü. Bu çetelerden 73'nün cenazesi ele geçirilmiştir. Mediban Sorumlu Ebu Yeqin ile Ebu Yasin, Ebu Felah ve Ebu Kemal adla emirler de ölenler arasında bulunmaktadır. Yine operasyonlar boyunca Dilşah Abdullan Selim, Büsam Ziyad Tarık, Ebu Netzer ve Celil Telafer adlı çetelere ait kimlikler de ele geçirilmiştir.

Gerçekleşen hamle de büyük bir fedakarlıkla ve sadece kendi öz gücüne dayanan 1000 YBŞ/YJŞ savaşçısı ile Rojava sınır hattından 500 YPG/YPJ savaşçısı katılım sağlamış, yine HPG/YJA Star gerillaları da büyük destek sunmuştur.

55 EZİDİ KURTARILDI

Bu hamle de 55 kişiden oluşan kadın, çocuk, erkek yezidi esir de kurtarılmıştır.

Bu hamlede daha önce şehit ilan edilen arkadaşlarımız dışında 5 değerli savaşçı militan daha şehit düşmüştür. Bu direnişte en ön saflarda yerini büyük bir fedakarlıkla alan ve Şengal halkının özgürleşmesi için kendini adayan Gülçin Didar (Minare Mina) ve Zevîn Qamışlo (Ruken Ali) YJA Star gerillaları büyük bir kahramanlık sergileyerek şehit düşmüşlerdir. YBŞ savaşçısı olan Genco, Şoreşger ve YJŞ savaşçısı olan Nujiyan arkadaşlar da bu mücadele kahramanca büyük mücadele ederek şahadete ulaşmışlardır.  Yine bu hamle de 9 savaşçımız da yaralanmıştır.

 ELE GEÇİRİLEN MALZEMELER

4 adet 240'lık Havan ve 12 adet roketi,

2 adet 60’lık havan ve 48 tane güllesi,

2 adet 12,5’luk Doçka,

16 adet Katyuşa kaidesi ve 3 tane roketi

8 adet BKC silahı, 3 zinciri ve çok sayıda mermisi

4 adet Kanas silahı ve raxtı

3 adet B-7 ve 17 roketi,

8 adet füze

2 adet Zagros suikast silahı

19 adet Kleş silahı, 9 jarjör ve çok sayıda mermi

2 adet M16 Silahı, raxtı ve çok sayıda mermisi

5 adet tabanca,

2 adet gündüz dürbünü,

1 adet Hammer

1 adet traktör,

1 adet taksi

1 adet telsiz

35 adet 82’lik havan güllesi ve çok sayıda askeri mühimmat ele geçirilmiştir.

Yine hamle sürecinde çeteler ait 8 araçta tümden imha edilmiştir. ( Bu araçlardan 4 tanesi bomba yüklüydü)2 araçta darbelenmiştir.