GÖRÜNTÜLÜ

YBŞ ve YJŞ'den açıklama: Cevap verme gücümüz var

YBŞ ve YJŞ, "Toprağımız üzerinde gerçekleşen her saldırıya cevap verme gücümüz vardır. KDP’ye bağlı Êzidî olan peşmerge güçlerine sesleniyoruz; bu oyunlara gelmeyin" dedi.

Açıklamada, Êzidîlere de saldırılara sessiz kalmama çağrısında bulunuldu. YBŞ ve YJŞ açıklamasında, '7 yoldaşımız şehit oldu, 20 yoldaşımız yaralandı' bilgisi verildi. 

YBŞ ve YJŞ komutanlıkları, KDP güçlerinin Şengal'e dönük saldırılarına ilişkin bugün yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"2 Mart’ta ‘roj peşmergeleri’ olarak adlandırılan ve ENKS’ye bağlı olan bir grup çete, Sihelan ve Duhok’tan Şengal’e doğru yol çıktı. Bu çete grupları saat 13.30’da da Xanesor’a geldiler. Güçlerimiz, onların buraya geliş sebebini öğrenmek için bu grupla konuştu. Yapılan görüşmede anlaşıldı ki, bu grup Şengal’i işgal etmek ve güçlerimizin elinde bulunan öteki bölgeleri kontrol altına almak istiyorlar.

Bölgede bulunan halkımız bu çete gruplarının gelişini duyduğunda, hoşnutsuzlukla onların karşısına çıktılar ve çocuk, kadın, yaşlı herkes öfkesini dile getirdi. Bu sırada, bu grubun ilerlememesi ve başka bir gerginlik yaşanmaması için güçlerimiz tedbir aldı.

SAVUNMA TEMELİNDE SALDIRIYA CEVAP VERDİK

Öteki taraftan bu grubun geri gitmesi için çabalarımız devam etti. Fakat tüm çabalarımıza rağmen 3 Mart sabahı bu çete grupları birçok taraftan eş zamanlı bir şekilde, 30 Hammer ve zırhlı araçlarla ve tüm silah çeşitleriyle güçlerimize karşı saldırıya geçtirler. Bu nedenle güçlerimiz savunma çerçevesinde saldırılara cevap verdi ve çatışma başladı.

'7 YOLDAŞIMIZ ŞEHİT OLDU, 20 YOLDAŞIMIZ YARALANDI'

Çatışma yaklaşık olarak 3 saat sürdü, bu çatışmada 7 yoldaşımız şehadete ulaştı ve 20 yoldaşımız da yaralandı. Şehit düşen yoldaşlarımızdan 2’si HPG savaşçısıdır. Bu yoldaşlarımız da araya girmek ve savaşın çıkmasını istemediklerinden dolayı şehit düşürüldüler.

SALDIRI ANKARA GÖRÜŞMELERİNDEN SONRA OLDU

Bu saldırının Ankara görüşmelerinden sonra yapılmış olması çok tuhaf ve anlamlıdır. O görüşmelerde bu saldırı planlamalarının yapılmış olduğu çok açıktır. Bu saldırgan çete grupları doğrudan Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından eğitilip finanse edilmiştir. Bu çerçevede bu çete grupları Türkiye’nin çıkarları için her yerde kullanılıyorlar.

Bu çeteler arasında, Şengal ferman sürecinde DAİŞ çeteleri yanında halkımıza saldıran Sünni Müslüman grupları da yer alıyor.

Êzidî halkımız bu tür bir grubu kendi topraklarında bulunmasını hiçbir şekilde kabul etmiyor ve işgalci güçler olarak görüyor.

Biz Kürdistan bölgesinin peşmerge gruplarının Şengal’e girmesine karşı değiliz. Zaten Şengal’de peşmerge grupları vardır.

Bu çete grupları şu anda tüm Şengal’de güçlerimize karşı yeni bir saldırının hazırlığını yapmaktadırlar. Böylesi bir durum olduğu sürece gerginliklere zemin olacaktır. Her koşul ve imkânda biz bölgenin savunmasını yapacağız. Toprağımız üzerinde gerçekleşen her saldırıya cevap verme gücümüz vardır. İki buçuk yıldır bunun için çok bedel verdik.

HALKA ÇAĞRI

Başta Êzidî halkı, tüm Kürdistan halklarına çağrı yapıyoruz; bu vahşi saldırılara karşı sessiz kalmayın, milli ve birlik ruhuyla tavrınızı gösterin. Bu saldırı 73 fermanın devamıdır, bu yüzden Êzidî halkı bu bilinçle yaklaşmalı ve mücadelesini Kürdistan ve yurt dışında da sürdürmelidir.

KDP’ye bağlı Êzidî olan peşmerge güçlerine sesleniyoruz; bu oyunlara gelmeyin. Bu çete grupları tüm Êzidî ve Kürdistan değerlerine karşıdır."