Yeşiller: Alman uçaklarının YPG’ye karşı kullanılma tehlikesi yüksek

Türk diktatörü Erdoğan’ın NATO’dan Irak ve Suriye’deki operasyonları için de destek istemesi ardından İncirlik’teki Alman keşif uçaklarının misyonu yine gündemde.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi dış politikadan sorumlu milletvekili Jürgen Trittin, Alman uçaklarının Kürtlere karşı kullanılması tehlikesinin olduğunu ve bundan dolayı uçakların geri çekilmesi gerektiği çağrısı yaptı.

Erdoğan’ın NATO zirvesinde diğer ülkeleri ‘terörizmle’ tehdit ederek, Suriye ve Irak’ta daha fazla destek istemesine Alman muhalefetinden tepki geldi.

Yeşiller Partisi Federal Meclis üyesi Jürgen Trittin, İncirlik Üssü’nde bulunan Alman Tornado keşif uçaklarının geri çekilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul’daki NATO toplantısında Alman Haber Ajansı’na (dpa) konuşan Trittin, uçaklardan alınacak bilgilerin Rojava’daki Kürt milislerine karşı kullanılması tehlikesinin ‘oldukça yüksek’ olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin Irak hükümetinin itirazlarına rağmen bu ülkede de operasyonlar düzenlediğini hatırlatan Trittin, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin NATO’ya ‘sadık olmayan partner’ olduğunu da söyleyen Trittin, birliğin Türkiye’yle askeri ve silah işbirliklerini durdurması çağrısı yaptı.