Yılmaz: Şemdinli'de 'fiili sokağa çıkma yasağı' uygulanıyor

Şemdinli Belediyesi Eşbaşkanı Yılmaz, ilçede, "Kısa süre sonra ciddi yaşamsal sorunlar başlayacak” uyarısında bulundu. Yılmaz, sıkıyönetimin son bulmasını isterken, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Hakkari’nin Gever (Yüksekova) ilçesinde sıkıyönetim uygulamaları kapsamında 'sokağa çıkma yasağı' ve  saldırılar 13 gündür devam ederken, Şemdinli-Gever yolu da valilik kararı ile ulaşıma kapatıldı. Gever’e yasak ve saldırıların başladığı günden bu yana kapalı olan   ve 70 bin nüfuslu Şemdinli ilçesinin dış dünya ile tek bağlantısı olan yolun  kapatılmasıyla, Şemdinli halkına da 'fiili sokağa çıkma yasağı' yaşatılıyor. 

Şemdinli Belediyesi Eş Başkanı Seferi Yılmaz, ilçeye bağlı Bigejne (Koryürek) ve Mavan (Samanlı) köylerinin de abluka altına alındığı bilgisini verirken, sıkıyönetim uygulamalarının bir önce son bulmasını istedi. 

YANDAŞA AÇIK, HALKA KAPALI 

Şemdinli- Gever yolunun 14 gündür Gever’deki operasyonlar gerekçe gösterilerek valilik kararı ile kapatıldığını aktaran Yılmaz, kaymakamın izni olmadan kimsenin geçemediğini, izin verilenlerin ise acil hastalar dışında genelde  yandaşlar olduğunu kaydetti. 

Kaymakam ile görüşmelerinde, valilik tarafından alınan özel güvenlik bölgesi kararının  kendilerine gerekçe gösterildiğini belirten Yılmaz, “Yolun kapatılması, yasaklanması dışında  her türlü eylem-etkinlik de valilik kararı ile yasaklanmış. Kaymakamın görüşmelerimizde bize sunabildiği tek gerekçe valilik kararı” dedi.

'CİDDİ İNSANİ VE YAŞAMDAN SORUNLAR BAŞ GÖSTERECEK'

Şemdinli halkına Gever’e yasak ve saldırıların başladığı günden bu yana 'fiili sokağa çıkma yasağı' uygulandığına dikkati çeken Yılmaz, 70 bin nüfuslu ilçenin tüm dünya ile bağlarının koparılmak istendiğini söyledi.

İlçe halkının önceden aldığı tedbirler ile şu anda yaşamını sürdürdüğünü söyleyen Yılmaz, kısa sürede yasak ve abluka kaldırılmazsa ciddi insani, yaşamsal sorunların baş göstereceğini vurguladı.

'KÖYLER DE ABLUKA ALTINDA'

Şemdinli’nin Derecik beldesine bağlı binin üzerinde nüfusu bulunan Bıgejne ve 50-60 hanelik Mavan köylerinin de abluka altına alındığını   aktaran Yılmaz, her iki köye de köy nüfusuna kayıtlı olmayanlar dışında kimsenin alınmadığını ve köyün abluka altında olduğunu ifade etti. 

Yüksekova’dan Şemdinli-Dağlıca yolu üzerinden haftanın belli günlerinde minibüslerle bazı sivil kişilerin Van’a taşınmasına ilişkin de bilgi veren Yılmaz, "Bu kişilerin Yüksekova’da bulunan ve sayısı üç bin kadar olan Suriye ve Irak’tan gelen mülteciler olduğunu düşünüyoruz. Elimizde olan bilgiler bu yönde” diye ekledi.

'AYAĞA KALKALIM'

Şemdinli Belediyesi Eşbaşkanı Seferi Yılmaz, sıkıyönetimin bir an önce son bulması gerektiğine vurgu yaparken, tüm Kürdistan ve Türkiye kamuoyunu  sıkıyönetim uygulamaları ve katliamlara karşı ayağa kalkmaya çağırdı.