YNK ve Goran referandumu görüştü

YNK ve Goran Hareketi'nin referandum gündemiyle yaptığı toplantı sonlandı.  

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile Goran Hareketi Süleymaniye'de bir araya geldi. YNK'den Hêro Îbrahîm Ehmed, Qadir Hemê Can, Îmad Ehmed ve Kosret Resûl'den bugün öğleden sonra Goran (Değişim) Hareketi'nin Süleymaniye'deki merkezinde Goranlı Mihemed Tewfîq Rehîm, Omer Seyd Alî, İsmail Nemêq Semal Abdulle ve Osman Hecî Mehmûd ile bir araya geldi.

Görüşmede Güney Kürdistan'daki bağımsızlık referandumu, parlamentonun aktifleştirilmesi, ekonomik kriz ve Süleymaniye Valisi Serdar Qadir’ın istifasının görüşüldüğü öğrenildi.

Güney Kürdistan'daki kimi medya organlarının geçtiği haberlere göre; görüşmede, YNK heyetinin Goran'a daha önce KDP tarafından görevden alınan Güney Kürdistan parlamento başkanı Dr. Yusif Mihemed'in yerine yeni bir ismin getirilmesini önerdiği iddia edildi.

Her iki parti daha önce Ortak Heyet kurma kararı almıştı. En son 22 Nisan'da görüşen ortak heyet, yaptığı açıklamada, "referandumun ulusal bir konu olduğunu ve referandum kararının da yalnızca parlamento tarafından verileceğini" kaydetmişti.

24 Mart'ta YNK ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kürdistan Bölgesi'nin bağımsızlığı için yapılması planlanan referandumu görüşmek için ortak heyet, oluşturmuş ve siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirmişti.

YNK-KDP heyeti, Goran ve Tevgera Azadi dışındaki tüm siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirmişti. Görüşmelerin ardından KDP Genel Başkanı Mesud Barzani başkanlığında toplanan heyet, daha sonra düzenlediği ortak basın toplantısında 2017 yılı içerisinde referandum yapılması kararının alındığını duyurmuştur.

Partilere yapılan ziyaretlerde birçok parti, referandum kararının alınması için parlamentonun açılmasını gerektiğini dile getirmişti. Ancak basın toplantısında konuşan KDP Politbüro üyesi Fazıl Mirani, "Referandum parlamentonun açılmasından daha önemlidir" demişti.

Ekim 2015 tarihinden beri Güney Kürdistan parlamentosu fiili olarak KDP tarafından kapatılmış durumda. 12 Ekim 2015'da Süleymaniye'den Hewlêr'e gitmek isteyen Kürdistan Bölge parlamentosunun Goranlı başkanı Dr. Yusif Muhammed, KDP tarafından Hewlêr'e alınmamış ve ardından Goran'ın 5 bakanı da KDP tarafından azledilmişti.