Yüksekdağ: Bu kuşatma dağılacak, direniş kazanacak

Mardin’de Newroz kutlamasının yasaklanmasına tepki gösteren Yüksekdağ, "Her yer Newroz alanıdır. Direniş ruhu engellenemez. Bu kuşatma dağılacak ve halklarımız kazanacak" dedi.

Mardin’de Newroz kutlamasının Valilik kararıyla yasaklanmasının ardından, Cumhuriyet Meydanı’nda yapmak istediği basın açıklaması engellenen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Mardin Büyükşehir Belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Mardin milletvekilleri Mithat Sancar, Ali Atalan ve Erol Dora, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Sevinç Bozan, HDP ve DBP yöneticileri katıldı.

'DİRENİŞ VE DAYANIŞMA RUHU YASAKLANAMAZ'

Yüksekdağ, merkezi hükümet ve valilikler tarafından getirilen yasak nedeniyle bugün Mardin’deki miting alanının adeta işgal edildiğine dikkati çekerek, “Sabah saatlerinden itibaren miting alanının civarı tam bir kuşatma altına alınmış durumda. Newroz kutlamak için sokağa çıkan halkımızın alanın yakınından, civarından bile geçmesi yasaklanıyor. Aynı zamanda dört bir yanda, sayısız kentte Newroz etkinliklerini, mitinglerini yasaklama tutumu olduğunu görüyoruz. Bu yasakçı anlayışı ilk defa görmedik. Bütün baskıcı iktidarların, Kürt sorunu ile yüzleşmek istemeyen Türkiye’ye barış ve demokratik bir rejim getirmek istemeyen siyasi iktidarların tıkandıkları her noktada bu yasak politikalarına başvurduklarını çok iyi biliyoruz. Bu, Türkiye’deki siyasi iktidarın gerçeğidir. Ama bu gerçeğin karşısında başka bir durum, başka bir gerçek daha var. O da halk gerçeği, o da Newroz gerçeği. Nedir bu gerçek; alanların, sokakların halka yasaklanamayacağı gerçeğidir. Newrozlar'ın, halk ruhunun, direniş ve dayanışma ruhunun asla yasaklanamayacağı gerçeğidir” şeklinde konuştu.

'HER YER KUTLAMA ALANIDIR'

“Bizim açımızdan bazı meydanlar yasaklanmış olabilir. Bazı meydanlara giriş mümkün olmayabilir. Ama bizlerin geleneğinde, bu halkın mücadele geleneğinde, Newroz'un tarihinde her yer Newroz alınıdır, her yer kutlama alanıdır" diyen Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Bugün bir halkın bayramını, Ortadoğu ve Kafkasya halklarının bayramını, onun kutlama ruhuyla yaşama geçirilmesini engelleyen karanlık bir siyasi iktidar zihniyeti ile yüz yüzeyiz. Bu karanlığı hep birlikte Newroz ateşinin ışığıyla aydınlatmayı başarabiliriz. Bizlere karanlığı dayatanlar karşılarında Newroz ateşinin ışığını görmeli. Bizler bu ışıkla bu siyasi karanlığı aydınlatabiliriz.

Halkımız dört bir yanda, illerde, ilçelerde, mahallelerde, yerleşim ve yaşam alanlarında Newroz için bir araya gelmekten sakınmıyor. Bugün de bizim Mardin’den çağrımız, yine dün yaptığımız çağrıdır. Yasaklar ve yasakçı zihniyet bu siyasi iktidara aittir. Ama alanlar, meydanlar, sokaklar, bütün yaşam merkezleri bizlere aittir, halklara aittir. Her yerde Newroz ışığının, Newroz ateşinin yanmasına engel olamayacaklar."

'HALKLARIMIZ KAZANACAK'

Yüksekdağ, sayısız kez Newroz etkinliklerinin yasaklandığını hatırlatarak, “Sayısız kez bu kutlama, bu bayram günü kana, ölüme, karanlığa gömüldü. Bizler bu kanın, ölümlerin, karanlığın içerisinden sıyrılarak bugüne geldik. Hep birlikte bugünlerden de geçeceğiz. Bayramımızın kuşatıldığı, dayanışma günlerimizin kuşatıldığı, yasaklandığı bugünlerden de gelip geçeceğiz. Bu kuşatma dağılacak ve halklarımızın bayramı, halklarımızın direnişi ve dayanışması kazanacak” diye konuştu. 

“Bugün Mardin’de sadece Newroz mitingiz yasaklanmadı arkadaşlar. Basın açıklaması gerçekleştirmek, demokratik eylemler gerçekleştirmek yasak. Bu Mardin’in il genelinde bir sıkıyönetim ve yasak uygulamasının, OHAL uygulamasının devreye girdiğinin anlamına geliyor” diye belirten Yüksekdağ, valiliğin ve merkezi hükümetin aldığı bu yasak kararını kınadıklarını kaydetti. 

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, son olarak şunları söyledi: "21-22 Mart gününe kadar bizler her yerde, her mahallede Newroz ateşlerimizi yakmaya devam edeceğiz. Bugün de Mardin’de halkımız her mahallede, her ilçede, bütün yaşam alanlarında bu ateşin etrafında buluşacak. Bu zulmün karanlığına karşı aydınlığı ve baharı çağıracak. Ben yeniden Mardin halkının Newroz'unu kutluyorum. Bütün Ortadoğu halkının Newroz'unu kutluyorum.”