Zilan Kurt toprağa verildi

Van’da özel harekat polislerinin ev baskınında yaşamını yitiren Zilan Kurt sloganlarla son yolculuğuna uğurlandı.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Xaçort Mahallesi Sürmeli Sokak’ta özel harekat polislerinin gerçekleştirdiıi ev baskınında yaşamını yitiren Zilan Kurt’un cenazesi, akşam saatlerinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’ndeki işlemlerinin ardından Xaçort Mahallesi’ne getirildi. Doğu Mezarlığı’na getirilen Kurt için düzenlenen cenaze törenine MEYA-DER Eş Başkanı Neriman Urar, HDP Wan Milletvekili Lezgin Botan, Barış Anneleri İnisiyatifi ve yüzlerce yurttaş katıldı. Dini vecibeleri yerine getirilen Kurt, “Şehid namirin” , “PKK intikam” ve “Rêya şehîd rêya me ye PKK partiya me ye” sloganları eşliğinde 2013 yılında Çelê’de (Çukurca) yaşamını yitiren ağabeyi Mehdi Kurt’un yanında toprağa verildi.

Yapılan saygı duruşunun ardından konuşan HDP Wan Milletvekili Lezgin Botan, “Eğer bir toprağın şehitleri varsa direniş vardır. Direniş varsa onur vardır. Bu onurun savunmasıdır. Bir halkın onurunun savunmasıdır”  diye belirtti.

Ağabey Celalettin Kurt da, “İnanın ki başımız dik. Bu insanlar hak mücadelesinde öldüler. Yıllar önce dedemi devlet öldürdü. 2000 yılında devlet babamı öldürdü. 2013’te ağabeyimi öldürdü. Bugün de kız kardeşimi öldürdüler. Yine de mücadele etmeyi bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

Töreninin ardından mezarlıktan ayrılmak üzere olan halka polis ses bombaları ve biber gazıyla saldırdı. Kısa süreli gerginliğin ardından halk Xaçort Mahallesi’nde kurulan taziye evine geçti.