Êlih halkı silinen Kürtçe trafik yazılarını tekrar yazdı

Êlih'te halk, polis eşliğinde silinen Kürtçe trafik uyarı yazılarını şarkı ve sloganlar eşliğinde yeniden yazdı.

Türk İçişleri Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği talimatla silinmeye başlanan Kürtçe "Pêşî Peya/Önce Yaya" ve "Hêdî/Yavaş" yazısı Êlih'te halk tarafından tekrar yazıldı.

Êlih Belediyesi'nin yaya geçitlerinde olası kazaları önleme amacıyla yazdığı uyarı yazıları, dün polis eşliğinde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından silindi. Silinen yazılar sabah saatlerinde belediye tarafından tekrar yazıldı. Yazıların silinmesi bugün de kentte devam etti. Karayolları Müdürlüğü ekipleri, polis eşliğinde belediye önünde bulunan Kürtçe trafik uyarı yazısını alelacele silerek olay yerinden ayrıldı.

Êlih Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, DEM Parti Êlih Milletvekilli Zeynep Oduncu, belediye meclis üyeleri, DBP, DEM Parti Êlih il örgütleri ve çok sayıda kişi yazının silindiği yere geçti. Kısa sürede olay yerine toplanan halk, koro halinde "Zimanê Kurdi" şarkısını seslendirerek, sık sık “Zimanê me rûmeta me ye” sloganı attı. Halk, polisin sildiği Kürtçe trafik uyarı yazısını şarkı ve sloganlar eşliğinde yeniden yazdı.

'KÜRT KÜLTÜRÜ VE DİLİ HEDEFTE'

Eşbaşkan Gülistan Sönük, Kürt kültür ve diline yönelik saldırının yoğunlaştığı bir süreçten geçtiklerini belirterek, "Önce halaylarımıza saldırdılar, şimdi ise Kürtçe yazılara saldırdılar. Bunu yaparken hukuki gerekçe bile sunmuyorlar. Gece uyuyamamışlar! Kürtçe yazı uykularını kaçırmış, gelip silmişler. İnsan yaşamı her şeyin üstünde gördüğümüz için Karayollarına 4 kişinin yaşamını yitirdiği yere ilişkin sorunların çözümü noktasında dün iş birliği çağrısında bulunduk. Gece saatlerine bize cevapları Kürtçeye saldırı oldu. Alınmayan önlemlerden kaynaklı insanların yaşamını yitirmesi uykularını kaçırmazken, Kürtçe yazı uykularını kaçırmış. Ama şunu iyi bilsinler biz dilimizden, kültürümüzden ve kimliğimizden hiçbir zaman geri adım atmayacağız" ifadelerini kullandı.

'ÖLÜME ÖNLEM ALMIYORLAR, KÜRTÇEYE SALDIRIYORLAR'

DEM Parti Êlih İl Örgütü Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik ise valinin asli olan görevleri yapmak yerine Kürtçeye saldırmasının Kürtlerinin diline, kültürüne olan düşmanlığının bir göstergesi olduğunu ifade ederek, "Daha iki gün önce gerekli önlem alınmadığı için 4 yurttaşımız yaşamını yitirdi. Buna önlem almayan Karayolları gelip yazıyı siliyor" diye konuştu.