Avrupa’da 45’inci yıl kutlamaları: Kürt ve Kurdistan PKK ile özgürleşecektir

PKK'nin 45’inci kuruluş yılı dolayısıyla kutlamaların yapıldığı Avrupa kentlerinde, “Dört parça Kurdistan'da özgür yaşamın garantörü PKK'dir. Kürt ve Kurdistan PKK ile özgürleşecektir. Bu direngen halk olduğu sürece kimse PKK'yi yasaklayamaz” denildi.

Kurdistan İşçi Partisi’nin (PKK) 45’inci kuruluş yıl dönümü Avrupa kentlerinde düzenlenen şenliklerle kutlandı.

DUISBURG

 

Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) ve Düsseldorf Demokratik Toplum Merkezi tarafından organize edilen kutlamaya 800 dolayında kişi katıldı.

Kutlama salonuna, 27 Kasım 1978’de kurulan PKK’nin 45’ıncı yılını kutlayan bir pankart ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanı sıra özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin fotoğrafları asıldı. Açılan şehit köşesi de şehitlerin resimleriyle süslendi.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada, Siyasetçi Ahmet Aktaş ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) Eşbaşkanı Fatma Özer birer konuşma yaptı.

Kutlamaya MLKP Duisburg adına gönderilen mesaj okundu. Mesajda, “Kürt Özgürlük Hareketinin 45. kuruluş yılını kutluyor, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan yoldaş şahsında bu tarihi yaratan devrimci iradeyi selamlıyoruz. Canları ve kanları ile bu tarihi yaratan şehitlerimizi büyük bir sevgi minnet ve bağlılıkla anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" denildi.

Kutlamanın kültürel programı kapsamında Koma Agîrê Roj, Koma Stêrkê Welat (Çocuk folklor ekibi), Narînxan, Rodî û Lorîn Nîsebîn ve Sîpan Xelat sahne aldı.

PKK’nin son 45 yıllık mücadelesini anlatan sinevizyonun gösterildiği etkinlikte  Koma Agîrê Roj müzik grubunun şarkıları eşliğinde halay çekildi.

Etkinlik, halaylar eşliğinde "Bijî Serok Apo", “Bijî berxwedana gerîla”, "Şehîd namirin” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla geç saatlere kadar sürdü.

SYDNEY

 

PKK'nin 45’inci kuruluş yıl dönümü Avustralya’nın Sydney kentinde kitlesel bir şekilde kutlandı.
Sydney Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan kutlamada Avustralya Demokratik Kürt Toplum Federasyonu Eşbaşkanı Gülfer Olan bir konuşma yaptı. Gülfer Olan, "PKK'nin kuruluş yıl dönümü Önder Apo'ya, gerillamıza ve halkımıza kutlu olsun. Dört parça Kurdistan'da da özgür yaşamın garantörü PKK'dir. Kürt ve Kurdistan PKK ile özgürleşecektir" diye konuştu. 
DKTM adına konuşan Brûsk Geverî ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün önemine vurgu yaparak, “PKK ile bugünlere geldik. Kurdistan’ın özgürlüğü için halk olarak tüm zamanlardan daha çok Önder Apo ve PKK etrafında kenetlenmeliyiz" dedi. .

Sydney Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanları da yaptıkları konuşmalarla PKK'nin kuruluş yıl dönümünü kutladı.

Etkinlikte, DKTM bünyesinde Kürtçe eğitim gören çocuklar sahneye davet edilerek Mamoste Timur tarafından kendilerine diplomaları takdim edildi.

Gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alan Sanatçı Roj ve grubu müzik dinletisi sundu. Daha sonra sahne alan Hozan Xanemîr ve Özgür Ardil'in şarkıları eşliğinde çekilen halaylarla kutlama son buldu.

INNSBRUCK

Avusturya’nın Innsbruck kentinde Kurdistanlılar, PKK’nin 45 yıllık direnişini coşkulu bir etkinlik ile kutladı.

Innsbruck DKTM’nin organize ettiği kutlama, tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Ardından konuşan Civaka Azad Eşbaşkanı Ahmet Zirek, “Amansız koşullarda direnerek Kürt halkına ve Ortadoğu halklarına umut ve moral kaynağı olan PKK’nin 45. kuruluş yıl dönümü başta Rêber Apo’ya ve tüm devrimci haklara kutlu olsun. Bu direngen halk olduğu sürece kimse PKK'yi yasaklayamaz. PKK'nin fikriyatı artık sadece Kurdistan dağlarında, zindanlarda değil dünyanın her yerindedir. PKK halktır ve halk burada” vurgusunda bulundu.

Ahmet Zirek’in bu sözlerine kitle, “Bijî Serok Apo“ sloganı ve alkışlarla karşılık verdi.

Kutlamada sanatçılar Erol Berxwedan, Delîl Xidir, İlyas Can, Koma Dem ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne bağlı sanatçılar sahne aldı.

Kutlama “Bijî Partiya Karkerên Kurdistan“, ”Bijî Serok Apo“ ve “Jin jiyan azadî“ sloganlar ile coşkulu bir şekilde sona erdi.

KÖLN

PKK'nin 45. kuruluş yıl dönümü Almanya'nın Köln kentinde kitlesel bir şekilde, şölen havasında kutlandı. Kutlamaya Köln, Bonn, Aachen, Düren, Mechenheim, Euskirchen, Troisdorf, Bergisch Gladbach ve Leverkusen kentlerinden Kurdistanlılar katıldı.

Kutlamada sanatçılar Bermal Çem, Ergîn Xelîkan ve Serhado sahne alarak kendi repertuarlarını ve devrime mal olan eserleri seslendirdiler.

1979'dan bu yana Kurdistan devriminin sanat çalışmalarında yer alan tiyatro yönetmeni ve oyuncusu Amele de geceye katıldı ve Koma Şanoya Hêvî ile birlikte bir oyun sergiledi.

Geceye katılan Almanya Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Engin Sever, Siyasetçi Hacı Çelik ve MLKP Temsilcisi Şafak Deniz de birer konuşma yaptı. "Lozan’ın yüzüncü, Parti’nin 45. ve uluslararası komplonun 25. yılını yaşıyoruz" diyen Engin Sever, üç yılı aşan mutlak tecrit sisteminin Kürt halkını nefessiz bırakma saldırısı olduğunu ifade etti.
Sever, saldırılara yanıt olarak özgürlük mücadesi ve umudunun her gün büyüdüğünü, Rojava Devriminin Önder Apo'nun paradigması çerçevesinde kadın devrimiyle geliştiğini ve direnen topluluklara örnek olduğunu söyledi.

KCDK-E Eşbaşkanı devamla şu ifadeleri kullandı: "Kürt halkının dostları 'Önder Apo'ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm' hamlesi başlattı. Bu hamle dünya çapında görkemli bir sahiplenme ile halkların umudu olmuştur. Hamlenin gidişatını bizim katılımımız belirleyecektir. Bundan dolayı bulunduğumuz her alanda hamleye katılarak sahiplenme bizlerin temel görevidir. 2024 yılını Önder Apo'nun ve Kürt halkının özgürlüğü yılına çevirerek mücadelemizi büyütmeliyiz."

Siyasetçi Hacı Çelik ise konuşmasında şunları ifade etti: "Haki Karer'den günümüze on binlerce şehit verdik. Şehitlerimizin kanlarıyla büyük değerler yaratıldı. Bütün şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Şehitlerimize borçluyuz. Bu borcumuzu bütün ancak Kurdistan'ı özgürleştirerek ödeyebiliriz."

MLKP Temsilcisi Şafak Deniz de PKK'nin 45’inci, MLKP'nin 30. kuruluş yıl dönümünü kutladı. Deniz, "PKK hareketi, Abdullah Öcalan'ın dediği gibi bir şiir, bir roman, bir türkü hareketidir. Şan olsun 45. yılında PKK'ye" diye konuştu. Şafak Deniz, gelecek hafta Köln kentinde yapacakları MLKP'nin 30. kuruluş yıl dönümü kutlamasına da tüm halkı davet etti.

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde diriliş bayramı kutlandı. Açılış konuşmasını yapan Mannheim Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Halis Doğan, “Tam 45 yıldır partimiz ayaktadır. Tarihte sürekli imha tehditleri ve yasaklamalara uğrayan hiçbir parti ayakta kalmamıştır. Bu sarsılmaz iradeyi gösteren Partimizin mimarı Önder Apo’ya selam ve saygılarımızı gönderiyoruz” dedi.    

Die Linke partisi ise bir mesajla kutlamaya katıldı. Partilerinin kurulduğu 1982 yılından beri Kürt halkına dostluk yaptıkları ifade edilen mesajda, Almanya devletinin 30 yıllık haksız PKK düşmanlığı kınandı. PKK yasağının derhal kaldırılması ve Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması istenen mesaj ardından diğer dost örgütlerin mesajı da okundu.

Kutlamada Hozan Seher, Seyda Perinçek, Yaşar Şevi ve Koma Sinan müziklerini seslendirirken, Remocan ise skeç oyunu sergiledi.

Halkın büyük bir coşkuyla halay çektiği kutlama, “Bijî PKK”, “Bijî Serok Apo”, Şehîd namirin” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla geç saatlere kadar devam etti.

BELLINZONA

İsviçre’de Ticino kantonunun başkenti Bellinzona’da PKK’nin 45. kuruluş yıl dönümü ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekmek amacıyla meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi. 

Kitlesel yürüyüş Bellinzona tren istasyonundan başlayıp Via Ludovico caddesi boyunca devam ederken, Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi anlatan yüzlerce İtalyanca broşür dağıtıldı.

Kilise önünden slogan, meşale ve stranlarla devam eden yürüyüş, Via Dogana Parkı’na kadar devam etti. 

Burada Kürt Gençlik Hareketi adına PKK’nin kuruluşunu kutlayan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, gençliğin Haki Karerlerin, Amed Zindan Direnişçilerinin, Erdal ve Rojhatların, Sara ve Rûkenlerin mücadele mirasını ve direniş ruhunu sahiplenerek,PKK’nin 46’ncı kuruluş yıl dönümünü Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüyle taçlandıracaklarını vurguladı.

Bellinzona Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Recep Akkamış ise, PKK'nin kuruluşunu kutlayarak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın yarattığı direniş çizgisini esas alan PKK savaşçılarının, mücadeleyi 45 yıldır soluksuz sürdürerek yenilmez bir güç yarattığına dikkat çekti.

"Sadece Kürt halkı değil  dünyanın dört bir yanından halklar, bugün Önder Apo'nun yarattığı paradigma ile PKK direnişi etrafında kenetlenmiştir" diyen Akkamış, "Bu irade ile PKK hareketi yeni bir yaşam, yeni bir kimlik ortaya koymuştur" diye konuştu. 

Gerek dört parça Kurdistan'da gerekse diasporada yaşayan Kürt halkının süreç itibarıyla tarihi bir misyonu olduğunu ifade eden Akkamış, "10 Ekim'de tarihi bir sürecin startı verildi. Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm hamlesi sürecini başarıya ulaştırmak bizler için kaçınılmaz tarihi bir sorumluluktur" dedi.

Kurumlar adına konuşmalarla devam eden kutlama 2 Aralık'ta Luzern kentinde düzenlenecek olan merkezi kutlamaya katılım çağrısıyla sonlandırıldı.

İsviçre'nin birçok merkezinde yarın da PKK'nin kuruluş yıl dönümü kutlamaları sürecek.

Yürüyüş halay ve zılgıtlarla sona erdi.

STRASBOURG

Kurdistan İşçi Partisi’nin (PKK) 45’inci kuruluş yıl dönümü Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Kurdistan Devrim Şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamaya Kürt halkı yoğun katılım gösterdi.

Kutlama etkinliğinin düzenlendiği salon, PKK’nin kurucu kadrolarının fotoğrafları, Kurdistan Özgürlükk Şehitlerinin fotoğrafları ve 7 Ekim tarihinde başlatılan “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesi pankartıyla donatıldı.

Kutlama etkinliğinin sunuculuğunu yapan Hunermend Zarîfe Zerîn 45. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açılış konuşmasında Kürt halkının 100 yıldır inkar, imha ve soykırıma karşı direndiğini ve bu direnişin en büyüğünün ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan öncülüğünde başlayan PKK direnişi olduğunu belirtti.

“Koçgirî, Palo, Sason, Agirî, Zîlan, Dersim’de işgalci Türk devletinin halkımıza karşı gerçekleştirdiği soykırımlara bir direniş cevabıdır PKK” diyen Zêrîn, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve gerilla olmak üzere Kürt halkının “Diriliş Bayramı”nı kutladı.

“Önder Apo’nun öncülüğünde zindandan dağlara; dağlardan ovalara ve oradan metropollere doğru dalga dalga büyüyen 45 yıllık mücadelede şehit düşen binlerimizin tek amacı özgürlüktü” diyen Zarîfe Zêrîn, Kürt halkının direnişle yeniden varlığının farkına vardığını belirterek, Kürt halkının hiç tereddüt etmeden mücadelesini büyüttüğünü vurguladı.

Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Fikret Çelik ise PKK’nin 45. yıl dönümünü kutlayarak Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti. “45 yıllık direnişimizi Önderliğimizin özgürlüğüyle taçlandıracağız” diyen Çelik, “Önderlik başta olmak üzere Ortadoğu halklarına dönük bu tecridi asla kabul etmiyoruz” dedi.

Kürt siyasetçi Mehmet Ağaç ise, işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarında, Rojava’da işlediği insanlık ve savaş suçlarına dikkat çekti. “Türk devleti 8 yıldır tarihte görülmüş en kirli savaşı yürütmektedir” diyen Ağaç, uluslararası güçlerin bu suçlara karşı sessizliğini kınadı.

“PKK, işgalci Türk devletinin Kürt halkını soykırımdan geçirme planının önündeki tek direnen güçtür” diyen Mehmet Ağaç, PKK’nin faaliyetlerinin yasaklanmasının Kürt halkı nezdinde bir anlamının olmadığını belirtti. “Mücadelemiz Kürt halkının ve önderliğinin özgürlüğüyle zafere taşınacak” diyen Ağaç, Kürt halkının ve Abdullah Öcalan’ın demokratik konfederal paradigmasının dünyadaki sorunların çözümü olduğunun bilincine varan her dostlarının mücadeleyi asla bırakmayacaklarını vurguladı.

DKTM üyelerinden Veli Tekiner de, Kürt halkı ve önderliğinin “Diriliş Bayramı’nı kutlayarak işgalci Türk devletinin Kürt varlığına olan nefretinin tarihsel özetini dile getirdi. İnkar ve asimilasyonla Kürt halkının ortadan kaldırmayı amaçlayan Türk devletinin PKK’nin kuruluşu ile bir direnişe takıldığını belirten Tekiner, “Kürt halkı temel hak ve özgürlüklerini alıncaya mücadelemiz sürecek” dedi.

Kutlamada, 45’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin mesajı okundu. PKK’nin şehitler, kadınlar  ve tüm ezilenlerin partisi olduğu ifade edilen mesajda şunlara yer verildi: “PKK ideolojisi, insanlığın özgürleşmesidir. PKK’nin çizgisi, Ortadoğu halkları için özgür bir gelecek ile demokrasinin yaratılmasıdır. PKK’nin varlığı Kürt ulusunun birlik ruhudur, Ortadoğu’da ise çözüm gücüdür. Kürt Kadın Hareketi olarak bizler 46. yılda 45. yıllık mücadele ve direniş ruhuyla özgür Önderlik, şehitler çizgisi, mücadeleci kadınlar ile direnişçi halkımız karşısında görev ve sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Kadınlar, gençler ve halkımız 45 yılda sergilediği mücadeleyle nasıl ki daha önce faşist işgalci Türk devletinin bütün soykırım planlarını boşa çıkarttıysa, bugün de PKK’nin 46. mücadele yılı sayesinde aynı kararlılık, ısrar, irade ve Apocu ruhla; AKP-MHP faşizmine karşı mücadele edecek, direnecek. PKK’lileşmenin ölçüsü, mücadele ve direniş yöntemi budur. Kurdistan, Ortadoğu ve dünyada özgür gelecek; özgür yaşam temelinde ve kadının öncülüğünde muhakkak garanti altına alınacaktır.”

Mesajın bitimde ise PKK’nin kuruluş tarihini anlatan sinevizyon gösterildi.

Sîdar Amed, Zarîfe Zêrîn, Dengbêj Roşna, Suna Alan, Deza, Hozan Kawa’nın sahne aldığı kutlama, govend ve sloganlarla sona erdi.

MONTPELLIER

PKK'nin 46. kuruluṣ yıl dönümün Fransa’nın Montpellier kentinde büyük bir coşku ile kutlandı.

Montpellier Demokratik Kürt Merkezi meclis üyeleri, Kurdistanlılar ve Kürt dostu Fransızların katılımı ile kapalı bir alanda gerçekleşen etkinlik, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Etkinlikte KCDK-E Yürütme Kurulu Üyesi Yüksel Koç bir konuşma yaptı.

Koç, gelinen süreçte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğüne yönelik  başlatılan hamlenin daha da büyütülmesi için herkesin üzerine düşenden fazlasını yapması gerektiğini vurguladı.

Abdullah Öcalan'ın Kürt halkını yeniden var ettiğini belirten Yüksel Koç, “Rêber Apo hayatını bizlerin özgürlüğüne adadı; onun özgürlükçü düşünce ve felsefesini her yere yaymamız gerekir ve “Bê Serok jiyan nabe diyerek özgürlüğünü sağlamamız gerekir” dedi.

Yüksel Koç’un konuşmasının ardından “Bê Serok jiyan nabe” sloganları eşliğinde halay çeken kitle, ardından dağıldı.

BERLİN


Almanya’nın başkenti Berlin’de PKK’nin 45’inci yıl dönümü coşku ile kutlandı. DEST-DAN Kadın Meclisi ve NAV-Berlin’in (Özgür Kurdistanlılar Meclisi) organize ettiği halk buluşmasına yüzlerce kişi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan etkinlik konuşmalarla devam etti. Siyasetçi Muharrem Aral, “Halk olarak geçmişimizden ayrı yaşayamayız. Lozan Antlaşması ile dört parçaya bölünen Kurdistan toprakları ve halkı, tarihten silinmeye çalışıldı. Sömürge altında, dili, kültürü varlığı yok sayılan halk için “Kurdistan sömürgedir” tespitini yapan Önderliğimiz öncülüğünde PKK, 27 Kasım 1978 tarihinde partileşti. PKK, hepimizin teminatı, geleceğidir. Özgür, onurlu yaşamın yaratılmasıdır. Bu uğurda direnen halkımızın, özgürlük savaşçılarının destansı direnişi ile mücadeleyi zirveye taşımamız gerekiyor. Elbette ki ağır bedeller ödedik, zorlu süreçlerden geçtik fakat özgür topraklarımızda yaşamamız yakındır. Bunun teminatı, 45. yılında PKK hareketidir” dedi.

Sinevizyon gösteriminin ardından kutlama, halay ve “Bijî Partiya Karkerên Kurdistan” sloganı eşliğinde son buldu.

MANTES LA JOLIE

PKK'nin 45. yıl dönümü Fransa kenti Mantes la Jolie’de coşku ile kutlandı

Mantes la Jolie Halk Meclisi öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamada görkemli bir sahipleniş oldu.

Kutlamaya Bretegna bölgesinde yaşayan Kurdistanlılar ve Brotan dostlarının yanı sıra Normandiya bölgesinden gelenler de katıldı.

Kurdistan ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan

kutlamada sanatçı Beser Şahin, Îbo Qamişlo, Rênas Demhat sahne aldı.

Kitle sanatçıların söylediği şarkılardan sonra kendi söyledikleri şarkılar eşliğinde bol halay çekti.

Gece geç saatlere kadar devam eden etkinlik, sloganlarla bitirildi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de PKK'nin 45’inci kuruluş yıl dönümü yüzlerce kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı.
Kutlama salonuna, 27 Kasım 1978’de kurulan PKK’nin 45’inci yılını kutlayan bir pankart ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanı sıra özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin fotoğrafları asıldı.
Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada, bir grup Kurdistanlı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu flamalar kaldırarak saygı duruşuna durdu.

Ardından Halk Meclisi Eşbaşkanları halkı selamladı. Siyasetçi Bedrettin Kavak yaptığı konuşmada, “45 yıllık mücadele, Önder Apo’nun paradigması bizi bugünlere getirdi. 46, yıl Önder Apo ve Kurdistan’ın özgürlük yılı olacak” dedi.
Salonda Arin Mirkan Kadın Meclisi, TEV-ÇAND Marsilya ve Heyva Sor a Kurdistan’a ait stantlar açıldı. Kültürel kıyafetlerin, yöresel yemeklerin sergilendiği stantlara büyük ilgi gösterildi.
Kutlama Hunermed Berbang ve Marsilya TEV-ÇAND sanatçılarının sahne alması ve halay çekilmesiyle devam etti.

BORDEAUX

Kurdistan İşçi Partisi’nin (PKK) 45’inci kuruluş yıl dönümü Fransa’nın Bordeaux kentinde de coşkuyla kutlandı.
Bordeaux Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından organize edilen kutlamaya, 800 dolayında kişi katıldı.
Kutlama salonuna, 27 Kasım 1978’de kurulan PKK’nin 45’ıncı yılını kutlayan bir pankart ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanı sıra özgürlük mücadelesinde şehit düşenlerin fotoğrafları asıldı.
Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Bordeaux Halk Meclisi Eşbaşkanları, Bordeaux Gençlik İnisiyatifi temsilcisi ve Siyasetçi Cuma Tak birer konuşma yaptı.
Kutlamanın kültürel programı kapsamında sanatçı Rojda Biter, Dîda û Piya, Farqîn Azad, CDK-Bordeaux Çocuk Korosu, Dengbêj Siracettin Gezer ve Dengbêj Recai sahne aldı.
Etkinlik, "Bijî Serok Apo", “Bijî berxwedana gerîla”, "Şehîd namirin” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla geç saatlere kadar halayla sürdü.

GIESSEN

Almanya'nın Giessen kentinde yaşayan Kurdistanlılar, PKK’nin 45’inci yılını kutlamak için bir araya geldi.

Kutlama, Kurdistan ve dünya devrim şehitleri anısına "Ey Reqîp" marşı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kutlamada siyasetçiler günün anlam ve önemi üzerine konuşmalar yaparak, PKK’nin hangi zor koşullarda kurulduğunu ve nasıl bütün zorlukları aştığını anlattı.

Birçok sanatçının sahne aldığı etkinlikte, ayrıca Çerxa Şoreşê marşı hep bir ağızdan seslendirildi. 

TORINO

İtalya’nın Torino şehrinde PKK’nin 45’inci kuruluş yıl dönümü Kürt halkı tarafından Gruppo Abele salonunda coşkuyla kutlandı.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada şehit YPG’li savaşçısı Tekoşer Piling’ın (Lorenzo Orsetti) babası Alessandro Orsetti ile Gazeteci Laura Schrader birer konuşma yaptı.

“Benim oğlum ilerici, devrimci, anti faşişt bir insandı. Ezilenlerin ve mazlum insanların yanındaydı. Kurdistan’da Kürtlere saldıran faşist Erdoğan’ın paramilter DAİŞ gücü ortaya çıkınca oğlum bu durumu kabullenmeyip yönünü Rojava Devrimi’ne verdi” şeklinde oğlunu anlatan Alessandro Orsetti’yi takiben konuşan Gazeteci Laura Schrader de “PKK’ye teşekkür ediyorum. İnsanlığı yeniden yarattığı için PKK’ye teşekkür ediyorum. Devrim ahlakı öğrettiği için PKK’yi sevin, sayın. Çünkü PKK Ortadoğu’da rönesanstır” dedi.

Kutlama halay çekilmesi ardından sona erdi.

AARSCHOT

PKK'nin 45. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Belçika'nın Aarschot kentinde binlerce kişinin katılımıyla şölen düzenlendi. 

Saygı duruşuyla başlayan şölende KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, günün anlamına dair bir konuşma yaptı. Bu günün Kürt halkının diriliş günü olduğunu söyleyen Kartal, "PKK öncesi Kurdistan'ın dört bir yanında umutsuzluk, moral kırılması yaşanıyordu. İşgalciler her şekilde Kurdistan üzerinde egemenliklerini sürdürüyordu. Kürtlükten kaçış vardı. Bu nedenle Diriliş Günü diyoruz. Rêber Apo ve arkadaşlarının ilk yaptığı, sömürü ve işgalciliği kafalarda yok etmek ve bu şekilde temel oluşturmak oldu. Eğer bizler kendimizi Rêber Apo'nun yoldaşları olarak görüyorsak, eğer geçmişimizi ve PKK gerçekliğini biliyorsak her anlamda Rêber Apo'yu sahiplenmeliyiz.  Bu parti sayesinde kadın kendisini tanıdı, böylelikle ordu gücü haline geldi. Bugün PKK'nin Kurdistan'ın dört bir yanında bölge halklarına öncülük ettiğini görüyoruz. Güç sahibidir. Jin Jiyan Azadî, ülkemizden çıkıp bir dünya sloganı haline geldi. Rêber Apo'nun düşüncelerinden dolayı tüm dünya halkları, 'Biz tecride karşıyız, Kürtlerle dayanışıyoruz ve Rêber Apo'yu selamlıyoruz' diyor. Rêber Apo'nun ve PKK'nin direnişi nedeniyle işgalci devletler Kürtlerin üzerine gelip soykırım gerçekleştiriyor. Bugün biz özgür yaşamın öncülüğünü yapıyoruz. Hakeza diyoruz ki, Türk devletinin ve tüm Kurdistan'daki işgalcilerin yenilgisi, Kürtlerin birliğiyle, özgür yaşamın inşasıyla gerçekleşir. Bütün çalışalarımızı 'Rêber Apo'ya özgürlük, Kürt sorununa çözüm' temelinde yürütüyoruz. Bu dönemin sloganıdır. Herkesin yükü omuzlaması lazım. Rêber Apo için, yaşını temsilen 74 ülkede başlatılan kampanyayı her şekilde sahiplenmeli ve daha da güçlendirmeliyiz. Diyoruz ki, gün gelecek hep birlikte ülkemizin başkentinde Rêber Apo'yu karşılayacağız. Bu temelde partinin kuruluş yıl dönümünü karşılayacağız."

PKK bayrakları ve öncü şehitlerin posterleriyle donatılan salon, Belçika'nın farklı kentlerinden gelen kitlenin aralıksız attığı "PKK halktır, halk burada", "Bijî berxwedana gerîla", "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla inledi. 

Ayrıca Hozan Comerd, Hozan Diyar, Koma 4 Stêrk, şarkı ve ezgileriyle halkı 5 saat boyunca coşkulandırdı.