BM: Ankara’ya bağlı çeteler savaş suçu işliyor

BM Suriye Özel Soruşturma Komitesi, işgalci Türk devleti ve çetelerinin, katletme, hırsızlık ve tecavüz suçlarını sürdürdüğünü belirtti. Komite, bu suçların insanlık suçları kapsamına girdiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Soruşturma Komitesi, işgalci Türk devleti ve çetelerinin işgal altındaki topraklarda yaptığı ihlallere ilişkin 44 sayfalık rapor yayınladı.

Komite, “Suriye Ulusal Ordusu” üyelerinin tutuklama, gözaltına alma, zorla kaybettirme, işkence, tecavüz, kötü yaklaşım, rehin alma ve yağmayı sürdürdüğünü belirtti. Komite, bu suçların insanlık suçları kapsamına girdiğini kaydetti.

Komite raporunda, evlerine dönmek isteyen Efrîn’in asıl sakinlerine yönelik tehditlere, yurttaşların tekrar kaçırılmasına ve serbest bırakılmaları karşılığında fidye alınmasına dikkat çekti. Komite, "Sivil Polislerin” Efrîn’de Kürt bir avukatı işkence ederek katlettiğini de hatırlattı.

BM Suriye Özel Soruşturma Komitesi, Heyet Tehrîr El Şam ve “Suriye Ulusal Ordusu’nun” tecavüz ve cinsel saldırılarda bulunduğunu açıkladı ve bunu savaş suçu olarak nitelendirdi.

Cinsel saldırı suçlarına ilişkin örnekler paylaşan komite, “Suriye Ulusal Ordusu” çetelerinin Serêkaniyê’de Iraklı bir çocuğa tecavüz ettiğini ve Bab şehrinde ise hamile bir kadını ve gazeteci eşini katlettiğini söyledi.

Roporda, Heyet Tehrîr El Şam çetelerinin sivillere işkence yapmaya devam ettiği ve rehin alınanların yeterli yiyecek ve ilaç alamadıkları belirtildi.

Raporda, Heyet Tahrir El Şam çetelerinin sivillere işkence yapmaya devam ettiği ve mahkumların yeterli yiyecek ve ilaç alamadıkları belirtildi.

Rapora göre, Heyet Tehrîr El Şam çeteleri, kadınların da içinde yer aldığı tutukluları katletmeyi sürdürüyor,  yerel örgütlerin ve basının çalışmasını engelliyor.