4 savaşçı için tören

Cizre Fırtınası Hamlesi ve Reqa’yı Özgürleştirme Hamlesi’nde şehit düşen aralarında YPG Basın Üyesi Firaz Dağ’ın da bulunduğu 4 savaşçı için Derik Kenti’nde bulunan Şehît Xebat Şehitliğinde görkemli bir tören düzenlendi.

Dêrikliler, Reqa Hamlesini takip eden YPG Basın Üyesi Mehmet Aksoy (Fîraz Dağ) ve Cizre Fırtınası ile Reqa’yı Özgürleştirme hamlelerinde şehit düşen YPG savaşçıları İbrahim Akîl (Egîd Cûdî), Devran Biler (Dilgeş Zana) ve Qayîm Hesen’i (Şiyar Til Koçer) Dêrik Hastanesi’nden alarak, binlerce araçlık konvoyla Şehîd Xebat Derîk Şehitliği’ne doğru yol aldı.

Fîraz Dağ’ın isteği üzerine tabutu PKK bayrağı ile ve her 3 şehidin tabutu ise YPG bayrakları ile sarıldı. Konvoy geçtiği her yerde halk tarafından sloganlarla karşılandı.

Saygı duruşu ile başlayan törende YPG Komutanı Mihedîn Xeyrîkî bir konuşma yaptı.

Xeyrîkî “Rojava Devrimi ve devrimin Kuzey Suriye topraklarına geçmesiyle birlikte binlerce genç devrime katıldı ve ezilen halkları savunmaya başladı. Ayrıca YPG/YPJ’nin göstermiş olduğu direniş ve ilkelerle Avrupa’dan da çok sayıda genç askeri saflara katıldı. Bir kez daha burada sözümüzü yineliyoruz ve diyoruz ki zulme uğrayan tüm halkların özgürlüğüne kavuşturana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eş Başkanı Hediye Yusuf ise konuşmasında şunları söyledi: “Firaz’ın amacı, sadece devrimi ve halkları savunmak değil, aynı zamanda tüm dünya için devrim gerçekliğine ulaşma amacı taşıyordu. Güzel ruhuyla, büyük bir moralle yaşamını Kuzey Suriye Devrimi’ne adadı. Kamerası ve yazılarıyla devrim gerçekliğini tüm dünyaya duyuruyordu. Son olarak da bu uğurda şehadete ulaştı.”

YPG Genel Basın Merkezi’nden Zana Cudî de yaptığı konuşmada “Yoldaşımız Firaz, fedakarlık örneğiydi ve bizler için Kuzey Suriye toprakları üzerinde yeni, özgür ve onurlu bir yaşam yarattı. Firaz’ın yolundan gideceğimizin ve onun kamerasını, silahını ve kalemini yerde bırakmayacağımızın sözünü veriyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra Dêrik Şehit Aileleri Meclisi Yöneticisi Hesen Ebid, şehitlerin şehadet belgesini okudu ve şehitlerin yoldaşlarına teslim etti.

Tören sonunda 3 YPG şehidi sloganlarla defnedildi. Firaz Dağ’ın cenazesi ise Dêrik Wetenî Hastanesi morguna sevk edildi. Şehit Firaz’ın cenazesi önümüzdeki günlerde Sêmalka Sınır Kapısı’ndan Başurê Kurdistanê’ye, oradan da ailesinin yaşadığı İngiltere’ye uğurlanacak.