Çeteler sınır kapısı haracı için birbirine girdi: 4 ölü

Cephet El Şamiye ile Sultan Murat çeteleri arasında Halep’in kuzeyindeki sınır kapılarından alınan haraç anlaşmazlığı nedeniyle çatışma çıktı. Çatışmada 4 çete öldü.

Türkiye’nin Kilis kenti ile Kuzey Suriye’nin Ezaz kenti arasındaki sınır kapıları olan ve Cephet El Şamiye çetelerinin hâkimiyetinde bulunan Bab El Selam-Öncüpınar, 2012’de Türk devleti talimatıyla Suriye Ulusal Koalisyonu SUK’a teslim edilmişti. SUK ise bu kapıların denetimini Sultan Murat Tugayı çete yapılanmasına teslim etti. Neticede Cephet El Şamiye de sınır üzerinde kendine ait bir bent (kontrol noktası) kurdu. Her iki taraf arasında büyüyen çelişkilerin yanında sınır kapısından alınan paranın payı üzerine baş gösteren anlaşmazlıklar nedeniyle bugün çeteler birbirine girdi.

Çeteler arasında bugün çıkan şiddetli çatışmalarda Cephet El Şamiye çetelerinin sınır bölgesinde hakimiyet kurduğu bildirildi.

Şehba Kantonu’nun işgal altında bulunan alanlarından güvenilir bir kaynağın aktardığı bilgilere göre,  Sultan Murat çeteleri, sınır kapısından geçmek isteyen halktan alınan yüklü miktarda haraç ve vergiye konmak amacıyla sınır kapısının tamamına hakim olmak istedi.

Sultan Murat Tugayı ile Cephet El Şamiye çeteleri arasında bundan dolayı sınır kapısı haracı nedeniyle şiddetli çatışmalar çıktı. Yerel kaynakların aktardığına göre çıkan çatışmalarda Cephet El Şamiye’den 3 çete, Sultan Murat Tugayı’ndan ise 1 çete öldü.

Bu çelişki ve çatışmalar nedeniyle Türk devleti Bab El Selam-Öncüpınar sınır kapılarından yapılan ticareti durdurdu. Sultan Murat Tugayı ve El Hemze Taburu, sınırdan geçmek üzere gelecek olan kamyonları ele geçirmek için sınır kapısına yakın olan Um Celûd ve El Hemran köylerine çete güçlerini dağıttı.

Bab El Selam Sınır Kapısı Halep ile Türkiye arasındaki başlıca yollardan biri ve bu kapı Ezaz’ın 5 km kuzeyinde yer alıyor. Sınır kapısının karşısında (Türkiye tarafında) Öncüpınar Sınır Kapısı bulunuyor.