İlk çatışma, heyecan, başarı

“İrademin, gücümün savaşta açığa çıktığını fark ettim” diyen YPJ savaşçısı Dilar Tekman, Reqa’da da olduğu gibi Dêra Zor’un destansı zaferini de tüm dünya kadınlarına armağan edeceklerini vurguluyor.

Dêra Zor hamlesiyle Cizîr Fırtınası’na kapılıp yok oluşa doğru giden DAİŞ’in korkulu rüyası YPJ savaşçıları ön mevzilerde savaşıyor. Ataerkinin karanlığına karşı kadın özgürlük mücadelesi veren YPJ’li kadın savaşçılar özellikle saldırı grupları, sivil kurtarma operasyonları ve alan savunmasında büyük rol oynuyor.

Taburun en genç üyesi, sevgiyle bakan gözleri ve emekçi duruşuyla adından söz ettiren YPJ’nin Dilar’ı Dêra Zor hamlesinde ilk çatışmasını, ilk heyecanı ve devrime olan aşkını anlattı…

2015’te Serhat’dan YPJ’ye katılan Dilar Tekman, 3 yıl boyunca savaşın her alanında sayısız görevler yaptı, daha 19 yaşında savaşın mutfağında çalıştı. Verdiği emekleri devrime olan aşkının ifadesi olarak tanımlayan Dilar, YPJ ile kadın iradesinin ortaya çıktığını söylüyor.

Dilar, etkilenmesini şöyle anlatıyor: “Ben Kobanê’de direnen arkadaşlardan, halktan etkilenerek katıldım. Orada çok büyük bir katliam yaşandı. DAİŞ çeteleri çok sayıda kadına tecavüz etti, kadın ve çocukları katletti. Bu saldırıları kabul edemedim ve şehitlerin intikamını almak istedim. Ailede öncülüğü ben yaptım.”

YPJ İLE DÜŞMANI YENİYORUZ

Kadının bir irade olarak savaşta yer almasının önemine dikkat çeken Dilar Tekman “Bir kadın olarak irade sahibi olmak çok önemli. YPJ, kendimde bu gücü görmeme de sebep oldu. YPJ’de kendimizi ifade etme hakkımız var, aynı zamanda düşmana karşı savaşma gücü ve iradesini elde ettik. Öncesinden bu bilinç yoktu, YPJ’de bu hakkı edindik” diyor.

Dêra Zor Hamlesi, Dilar Tekman’ın katıldığı ilk hamle. Dolayısıyla bir sürü kaygı beyninde dolanıp durmuş. İlk çatışmasını anlatıyor: “Hep düşünüyordum, acaba düşmanı ilk gördüğümde neler hissedeceğim diye? Ben onu öldürmesem, o beni öldürecek. Çeteleri ilk kez sabah saatlerinde saldırıya geldiklerinde gördüm. Büyük bir saldırıydı. Arkadaşlarımla birlikte mevzilere koştuk. İlk mermiyi attıklarında şokun etkisiyle duraksadım. Sonra baktım düşman arkadaşlarıma doğru ilerliyordu. Çeteler yakınlaştığında vurdu arkadaşlar. O esnada hemen doçkayı aldım. Bana inanılmaz bir güç geldi ve daha güçlü bir iradeyle onlara karşı savaştım, arkadaşların şehit düşmesin diye. Ve düşmanı imha ettik. Cenazeleri halen orada duruyor. O saldırıda arkadaşlara herhangi bir zarar veremediler. Onlara büyük bir ders verdik. Bu başarıya ortak olmak çok güzel bir duyguydu. Sanki katlettikleri kadın ve çocukların intikamını almışım hissine kapıldım. İlk çatışmam, ilk heyecanımdı diyebilirim.”

“Dünyadaki tüm kadınlar bizi izlesin, örnek alsın” diyen Dilar Tekman, burada bütün kadınların özgürlükleri için savaştıklarının bilinmesini istiyor.

YPJ’de bir kadın olarak tatmadıkları duyguları yaşadıklarını söyleyen Dilar Tekman, yaşamlarına ilişkin şunları paylaşıyor: “Burada birlikte yaşıyoruz, her şeyi birlikte yapıyoruz. Kimi zaman şakalaşıyor, kimi zaman eleştiriyoruz birbirimizi. Kıran ilişkiler yok. Cephelerde birbirimizi daha iyi tanıyor, sevgi bağlarımız gittikçe daha da pekişiyor. Yaşadığımız tecrübeleri paylaşıyoruz. Buradaki paylaşımlarımız çok önemli.”

Savaşta günlük yaşamlarını ise, “Burası bomboş bir çöl, mevziler yaparak ilerliyoruz. Geceleri soğuk oluyor, gündüz ise çok sıcak; sürekli güneşin altındayız. Cephanelerimizi temizleyip diziyoruz. Düşmana karşı tedbirlerimizi alıyoruz, hep mevzilerdeyiz. Yaşadığımız zorluklar var ama hepsini dayanışmayla aşıyoruz” diyerek özetliyor.

Daha özgür yarınlar için savaşmaya devam edeceklerinin altını çizen YPJ’li Dilar Tekman, “Yolumuza başarıyla devam edeceğiz. Kaybedecek olan düşmandır. Savaş ve yaşam mücadelemizde özgür kadın ve eşit bir yaşam için çalışacağız. Ve Reqa’da da olduğu gibi Dêra Zor’un destansı zaferini de tüm dünya kadınlarına armağan edeceğiz” diyor.