İngiliz YPG savaşçısı Reqa’da şehit düştü

YPG basın merkezi enternasyonalist savaşçılarından Şoreş Amanos’un Reqa’da şehit düştüğünü açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan YPG Basın Merkezi, enternasyonalist savaşçı Şoreş Amanos kod adlı Jac Holmes’un Reqa şehit düştüğünü açıkladı.

YPG Basın Merkezi sitesinde yayınlanan açıklama şöyle:

“Rojava devrimi kısa bir sürede Kürdistan halklarının Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle tüm ezilen halkların özgürlük umudu haline geldi. Günümüz dünyasında birçok güç zor kullanarak, kan dökerek iktidarlarını kalıcı kılmak istiyorlar. Ancak tam da böylesi bir dönemde Rojava devrimi insanlık için yeni bir umut olarak ortaya çıktı. Ulus devlet zihniyetinin kendi sultasını kurmayı amaçladığı yerde Rojava devrimi de halkların iradesini esas almaktadır. Dünya halklarının ulusal, dini, kültürel farklılıklarından dolayı inkara uğradığı gerçeğine karşın Rojava devrimi halkların ortak ve eşit yaşamını esas almaktadır. Kadının toplumun kadına yönelik siyasetle karanlığa mahkum edilmek istendiği yerde, Rojava devrimi kadın öncülüğünde gelişmekte ve yürütülmektedir.

Bunun gibi yaratılan birçok değerin ana kaynağı Önder Apo’nun felsefesidir. Bu gerçeklik Rojava devrimini mevcut hakim sistemin tek alternatifi konumuna getiriyor. Kuşkusuz dünyanın birçok yerinde bu değerlerine karşı sağır ve dilsiz kılınamamış insanlar vardır. Kobanê direnişinden önce ve özellikle de sonrasında, dünyanın birçok yerinde enternasyonalistler Rojava’ya gelerek mücadelenin en ön saflarında yer aldılar. Bu uğurda şehit düşerek, Kürt halkının ve Demokratik Ulus Sisteminin sesine ses kattılar.

Bu değerli insanlardan birisi de Şoreş Amanos olarak da bilinen Jac Holmes yoldaşımızdır. 24 yaşındaki Britanyalı arkadaşımız 2015 yılında YPG saflarına katıldı. Şoreş arkadaşımız Rojava’ya ilk geldiği günlerde şöyle demişti: “Ben Rojava’ya gelmeden önce de Kürt halkının mücadeleci bir halk olduğunu duymuştum. Fakat çetelerin tüm güçleriyle Kürt halkına saldırdığını duyduğumda ben de onlarla birlikte çetelere karşı savaşma kararı aldım.”

Şoreş arkadaş genç yaşta olmasına ve askeri eğitim görmemesine rağmen kısa bir sürede Rojava’daki savaş gerçekliğine ve Kürtlerle Arap halklarının yaşamına adapte oldu. Gördüğü dil ve askeri eğitimlerden sonra da kendisini savaş cephesinde ispat etti. Şoreş arkadaş terörizme karşı 8 operasyonda yer aldı. Tıl Hemis’ten Reqa’ya kadar yürüttüğü savaşta Şoreş arkadaş yaralanmasına rağmen bir adım dahi geri atmadı.

Bölgeye ve dünyaya saldırıların birçoğunun planlandığı Reqa kentini özgürleştirme hamlesinde önlerdeydi. Şoreş, çok sayıda enternasyonal yoldaşı ile bu gerçeği iyi anlamış; cesaret, yüksek moral ve coşkuyla hamlede yer almış ve Reqa’da keskin nişancı olarak görev yapmıştı. Düşmanın barbarlığını yakından görmüştü ve arkadaşlarına ve basınla konuşmalarında DAİŞ faşizmine dikkat çekiyordu.

20 Ekim 2017’de QSD Komutanlığı, Reqa kentinin DAİŞ’ten kurtarıldığını resmi bir şekilde ilan etti. Heval Şoreş için yol bitmedi; kentte döşeli binler, belki de milyonlarca çete mayını ve bomba tehdidi vardı. Reqa’da kaldı ve Reqalıların güvenle evlerine dönmesi, çocukların rahatlıkla geleceklerini kurması için kentin temizlenmesinde rolü olmasını istedi.

Maalesef 23 Ekim’de Heval Şoreş ve yoldaşları mayın temizleme çalışması yürütürken, mayın patlaması sonucu Heval Şoreş şehadete ulaştı.

YPG ve YPJ olarak başta saygıdeğer Holmes ailesine, Britanya halkına, tüm yurtsever halkımıza başsağlığı diliyoruz. Rojava’da her gün yaşadığımız şehadetler sadece zafer irademizi güçlendirmekte ve halkların kardeşliği kavramını tüm dünyada canlı bir değer kılmaktadır. Heval Şoreş gibi gençlerin aşk ve anılarına sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Şehit Namirin.”

Şehidin sicil bilgileri şöyle:

Kod Adı: Şoreş Amanos

Adı Soyadı: Jac Holmes

Ana Adı: Angela

Baba Adı: Peter

Doğum Yeri: İngiltere, 18 Ocak 1993

Katılım Tarihi :2015

Şehadet Yeri ve Tarihi: Reqa 23-10-2017