İsveçli YPJ savaşçısı Roza: Özgürlüğü paylaşmak istiyorum

Roza 22 yaşında genç bir İsveçli, iki yılı aşkındır YPJ’li kadın arkadaşları ile bölgenin özgürleştirilmesinde hep ön cephelerde savaştı.

Roza 22 yaşında genç bir İsveçli, iki yılı aşkındır YPJ’li kadın arkadaşları ile beraber sayısız operasyonlara katılıp onlarca bölgenin özgürleştirilmesinde hep ön cephelerde savaştı. Mütevaziliği ve güler yüzüyle Roza YPJ’li arkadaşları tarafından ‘cephelerin İsveç çiçeği’ olarak biliniyor. 

Liseyi bitireli bir kaç yıl olmuş, ailesine ait kuru temizleme dükkanında çalışıp sıradan bir hayat sürdürüyor. Medyadan dünyayı, Ortadoğu’yu takip ediyor. Bu arada DAİŞ barbarlığı, Rojava Devrimi ve Kürtlerin DAİŞ’e karşı mücadelesinin doğal bir parçası olarak hissetmeye başlıyor. Giderek yoğunlaşıyor, araştırıyor ve benimsiyor. Zaten dayanışma ve yardımlaşma duygularını hep muhafaza etmişti. İşte bütün bunlar, onu yeni bir karar vermesine neden oluyor. "Bugün bir kadının dünyadaki tüm kadınlar ve insanlar için en faydalı olabileceği ve devrime katkı sunabileceği en önemli yerlerden birisinin YPJ olduğunu daha YPJ’ye katılmadan aslında anlamıştım ve katılımının kısa süre öncesinde bu fikir aklıma yatmıştı" diyor. 20 yaşında ailesini ve işyerini bırakıp Rojava’ya geliyor.

ŞEDADÊDEN MİNBİC’E KADAR

Kobanê direnişinin son anlarına yetişiyor. Şedadê ve Minbic hamlelerinde başından itibaren bulunuyor. Özellikle Minbic operasyonunda sonuna kadar savaşıyor. Rojava’nın hemen hemen her bölgesinde hem cephelerde hem de özgürleştirilen alanlardaki çalışmalarda yer alıyor. 

YPJ BENİM İÇİN ÇOK ANLAMLI

Avrupa’daki rutin hayatı hatırlatarak, YPJ’nin kendisi için ne kadar anlamlı olduğunu anlatıyor: "YPJ’ye katılan genç kadınlar özgürlüklerini öğreniyor, mevcut sistemden kopuyor ve birer birey haline geliyor. Kadın ideolojisi ve hayata bakış açısı kazanıyor. Bu güzel bir döngü olarak devam ediyor. Ortadoğu’da da kadın mücadelesi yüceliyor ve kadınlar özgürleşiyor. Üstelik kadınlar bununla da kalmayıp DAİŞ gibi barbar bir unsura karşı en önde savaşıyor. Burada, Reqa cephesinde olmak benim için olmazsa olmazdı. Savaşı, zaferi, özgürlük sevincini paylaşmak istiyorum."

AİLESİ DE GURUR DUYUYOR

Ailesi bir sorun yaşamıyor Roza. Onları ikna ettiğini ifade ediyor. Kürdistan’daki kadın mücadelesini daha iyi tanıdıklarını ve şimdi çevrelerine de anlattıklarını kaydeden Roza, "Elbette benim burada yaralanmam veya şahadetimden çok korkuyorlar ama o kadar da benimle gurur duyuyorlar" diyor. 

ROJAVA’DA KALIP ÇALIŞACAK

YPJ’li Roza’nın gelecek planlamasında da Rojava var. Rojava’da kalmak, buraya yerleşmek ve burada halka hizmet etmek; özellikle çocuklara, çocuk ve gençlerin gelişimine, eğitimine yardımcı olmak istiyor. Ayrıca en büyük hayallerinden biri de hastahanelerde çalışmak.

 

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA