İZLENİM-Reqa'da muhteşem zafer

Khatija ana, Reqa’da özgürlüğüne kavuşan son sivil oldu. Şehir savaşı boyunca evinin bir bölümünde günlerce gizlenmeyi başarmış. ”Çıtımı çıkarmadım” diyor. Zaferin ilan edildiği 135. günün sabahı düzenlenen son operasyonda Khatija özgürlüğüne kavuştu.

Tüneller, mayınlar, tuzaklar ve daha fazlası… En önemlisi de canlı kalkan olarak kullanılan siviller; çocuklar ve kadınlar. 4 yıl süren DAİŞ esareti, 7 bin savaşçı, Êzîdî, Kürt, Türkmen, Arap, Süryani, Türk ve Avrupa’nın bir çok kentinden gelen enternasyoneller tarafından özgürleştirdi.

Zorluklar, olanaksızlıklar, yokluktan var edilen inancın ve keleşin zaferi…

Reqa mevzilerinde; her gün, her dakika tarihe geçecek kahramanlıklar ve fedakarlıklar yaşandı. Nereye baksanız, bir fotoğraf, kimle konuşsanız bir hikaye. Reqa cephelerinde unutulmayacakların en önünde ise bu destansı zaferde canlarını feda eden şehitler oldu… O’nlar; karanlığa birer mum, aydınlığın kaynağı oldular.

QSD güçleri, hamle başından son güne kadar yürüttükleri özel operasyonlarla binlerce Reqalıyı kurtardı. Tamamı şimdi güvenli bölgelerde.

DEHŞET HİKAYELER

Operasyonlar sırasında özgürleştirilen onlarca Reqalı ile görüştüm. Dehşet hikayeler dinledim: Renkli kıyafet giydiği için infaz edilen, müzik dinlediği için cezalandırılan, yüzük takmamak ve daha saymakla bitmeyecek insanlık dışı uygulamalar… Ama onlar şimdi özgür.

Reqa hamlesinde, QSD güçleri ile Reqalıların buluşması muhteşem oldu. Siviller, QSD’lileri kucakladı; savaşçılara teşekkür ettiler. Kimisi ağlıyordu, kimisi zılgıt çekiyordu.

QSD’lilerin düzenlediği sivil kurtarma operasyonlarında tek bir sivil dahi yaralanmadı. Reqa hamlesi süresince grup grup, aile aile, tek tek siviller tesbit edilerek özgürleştirildi.

Elbet karanlıktan beslenenler de vardı. Bir elin parmak sayısını geçmeyecek ‘DAİŞ torbacıları‘ zaten QSD’nin istihbarat servisinde buldu kendilerini.

REQA’DA SON SİVİL KHATİJA

Khatija ana, Reqa’da özgürlüğüne kavuşan son sivil oldu. Şehir savaşı boyunca evinin bir bölümünde günlerce gizlenmeyi başarmış. 17 Ekim sabahına kadar açlığa, susuzluğa direnmiş. ”Çıtımı çıkarmadım” diyor. Reqa’nın özgürleştirildiği günün sabahı düzenlenen son operasyonda QSD güçlerince Khatija özgürlüğüne kavuştu. QSDlilere sarıldı, ağladı ve ellerini havaya açarak şükürler etti. Khatija’nın özgürlük anı muhteşemdi.

TÜNELLER SAVAŞ TARİHİNE GEÇECEK

DAİŞ burada köylüleri ve esaret altında tuttukları garibanları aylarca tünellerde, mevzilerde köle gibi çalıştırmıştı. Reqa’da inşa edilen tüneller, savaş tarihinde mutlaka önemli bir yer alacak. Tüm savaş, cinayetler; her şey bu tünellerde planlandı.

Reqa’da ortaya çıkan belgeler, ilaçlar, malzemeler; hepsi DAİŞ’in Türkiye tarafından beslendiğini gösteriyor. Aslında DAİŞ’in esas anavatanı Türkiye; Reqa aynı zamanda Ankara’nın da başkenti… Artık net bir şekilde bunu söylemek mümkün.

İNANCIN VE KARDEŞLİĞİN ZAFERİ

Suriye’nin kuzeyindeki Reqa’ya 4 yıldır hükmeden DAİŞ çetelerinin sonu aslında Kobanê’de gelmişti. Kobanê zaferi ile tüm dünya ve bu coğrafyada yaşayanlar inançlı ve birlik olunduğu sürece faşizme karşı nice zaferler kazanılabileceğini gördü.

Öyle son model silahlar, yüksek teknoloji hatta gece görüşü sağlayacak cihazlar dahi yoktu. Reqa’da zafer QSD’lilerin özgürlüğe özlemi ve ellerindeki keleşler ile sağlandı.

Her operasyonda, mayınlara çareler bulundu; hem de metal tarayıcı olmadan…

QSD’li savaşçılar, tünel girişlerini tıkamak için sırtlarında kilolarca taşlar taşıdı.

Ve tüm, zorluklar, teknik eksiklikler bir yana ama bir tas pilavın etrafında kardeşçe bir araya gelenler, Reqa’da zaferi kazandılar.

Reqa zaferinin bir diğer destansı özelliği; Êzîdî, Kürt, Türkmen, Arap, Süryani, Türk ve New York’lı, Londralı savaşçılar omuz omuza DAİŞ’e karşı mevzilendi. Birlikte savaştılar, aynı tastan su içtiler, yanı başlarında şehit arkadaşlarını sırtlarında taşıdılar.

KADINLAR SAVAŞIN KOORDİNESİNDE

Reqa’da zaferin gerçek sahipleri elbette ki kadın savaşçılar oldu; YJŞ cephenin moral kaynağıydı. YPJ, savaşta sadece silahlı operasyonlarda değil, savaş koordinesinde de yer alarak savaşın yönetiminde büyük rol üstlendi.

Şengal katliamının planlaması Reqa’da yapılmıştı. Burada kurdukları köle pazarlarında binlerce kadın satıldı. Reqa zaferinde kadın savaşçıların öncülüğü tarihseldir.

Hamlenin her aşamasında, her alanda görev aldı kadın savaşçılar; yeri geldi sırtlarında erzak taşıdılar yeri geldi saldırı güçleri ile operasyonlara katıldılar, şehitler verdiler, yaralandılar.

YJŞ savaşçıları Şengal’de katliamı yapanlardan, planlayanlardan büyük bir gururla, büyük bir öfkeyle intikamını aldı. Bunu da tarihe not düşmek lazım.

135. GÜN

Zaferin çığlıkları Reqa sokaklarında zılgıtlarla yankılandı.

Hamlenin 135’inci günü geldi zafer. Çeteler tamamen imha edildi; son kalan sivil Reqalı Khatija ana özgürleştirildi.

Reqa’da tozun, barutun kokusunu özgürlüğün güzel duyguları bastırdı.

17 Ekim sabahı düzenlenen son operasyonun ardından, QSD güçleri zafer turları atmak için şehir merkezine akın etti. Son 1 haftadır yoğun çatışmaların yaşandığı şehir stadyumunda yapılan mayın temizleme çalışmalarının ardından sahanın ortasına YPG bayrağı dikildi.

ZAFER YÜRÜYÜŞÜ

Daha sonra cephe komutanları, savaş koordinasyonu ile şehir merkezinde zafer yürüyüşü yaptı. Reqa şehir merkezinde YPG, YPJ, QSD, YJŞ bayrakları dalgalandı. Zılgıtlarla yankılandı 17 Ekim günü Reqa’da. Savaşçılar halaya durdu ve hep bir ağızdan zafer şarkıları söylendi.

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA