Üç yıl sonra dönüp ailesini kurtardı

DAİŞ esaretinden üç yıl önce kurtularak Hesekê'ye gelip YPG'ye katılan Ferhad Asman Casim, bir ay önce Dêrazor'un kuzeybatısındaki köyünü ve ailesini özgürleştirdi.

Ferhad Asman Casim, 33 yaşında ve Dêrazor’un Hamar El Ali köyünden. Suriye iç savaşından önce kendi halinde bir işçi olan Ferhad Asman Casim’in yaşamı, Dêrazor’un önce ÖSO sonra DAİŞ tarafından işgal edilmesiyle birlikte tamamen değişti. 3 yıl önce DAİŞ esaretinden kurtulmayı başararak Dêrazor’dan kaçan Casim, Hesekê’ye ulaşarak YPG'ye katıldı. Casim arkadaşlarıyla birlikte yaklaşık bir ay önce Dêrazor’un kuzeybatısında yer alan köyünü ve ailesini de özgürleştirdi.

Casim’ı akrabaları, annesi, eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşadığı evinde ziyaret ediyoruz. DAİŞ dönemi karanlığına inat şen şakrak Casim’ın evi. Hamle henüz bitmiş değil ama onların içinde korkuya yer yok. Kadınlar renkli elbiseleri ve güler yüzleriyle karşılıyor bizi. Casim, çocuklarına ve eşine sevgi göstermekten çekinmiyor. Onlarla birlikte zafer işaretleri yaparak çıkıyor kameramızın karşısına.

Ferhat Asman Casim, Suriye iç savaşından önce işçilik yapıyormuş ve bu vesileyle Suriye ve Rojava’nın bazı şehirlerinde de çalışmış. Savaş başladıktan sonra köyleri ÖSO’nun denetimine geçiyor. ÖSO etiketi altındaki çeteler zulüm esirgememiş. Sonra DAİŞ gelmiş. DAİŞ zulmü katmerleştirmiş. Casim, silahı olduğu için DAİŞ tarafından tutuklanmış. Bir aydan fazla burada işkence görmüş, ardından bırakılmış.

DÊRAZOR’DAN KAÇIP YPG’YE KATILIR

DAİŞ işgali altındaki köyünden kaçarak Hesekê’ye ulaşan Ferhad Asman Casîm, sonrasını şöyle anlatıyor: "Hesekê'ye varınca halkımı ve topraklarımı korumak, DAİŞ belasını temizlemek için YPG’ye katıldım. Ben YPG içinde kardeşliğin ve demokrasinin olduğunu, yine tüm sivilleri kardeşi olarak gördüğünü, kendini onlardan üstün görmediğini duymuştum. Serêkaniyê’de işçi olarak çalışıyordum. ÖSO’nun nasıl petrol çaldığını gördüm. Orada halkın evine gidip geliyordum. YPG ve nalayışını anlamaya başladım. Bu beni etkiledi.”

ÖNCE REQA SONRA DÊRAZOR

Fehad Asman Casim daha başlangıcından itibaren Reqa Hamlesi’ne de katılmış. Reqa hamlesi bitmeden Dêrazor'un doğusu için başlayan Cizîr Fırtınası Hamlesi'ne katılmış. Casim, anlatmaya devam ediyor: "Hamleye çok moralli bir biçimde başladık. Katılan arkadaşlarımız hepsi eski YPG’lilerdi. Biz hamleye kendimizi hazırlamıştık. Son derece düzenli, disiplinli ve planlı bir şekilde başladık. Zorluklar da yaşadık ama iyi oldu ve iyi de devam ediyor.”