Amerikalı YPG savaşçısı: DAİŞ gibi Türk devleti de tehdit

Amerikalı Enternasyonalist savaşçı Kawa Zivistan, tehlikenin DAİŞ’le sınırlı olmadığına ve Türk devletinin Efrîn'e saldırma riskine dikkat çekiyor.

Rojava’da DAİŞ çetelerine karşı geliştirilen direniş, Kobanê Direnişi ile birlikte enternasyonalist bir boyut kazanmıştı. Kobanê’den bu yana dünyanın her tarafından gelip YPG saflarına ve DAİŞ’e karşı yürütülen savaşa birçok enternasyonalist savaşçı katılıyor.

Suriye’de DAİŞ’e karşı yürütülen son hamle olan Cizirê’nin Fırtınası hamlesine de eski yeni birçok enternasyonalist savaşçı katılıyor. Bunlardan biri de Amerika’dan kısa süre önce gelen, Kawa Zivistan.

Savaş cephesinden ANF’ye konuşan Kawa Zivistan, dünya demokratik konfederalizminin Kürdistan’da doğduğuna dikkat çekerek, “Bu devrim insanlık devrimidir. Sadece Kürdistan değil, tüm dünya insanlığı içindir” dedi.

KÜRT VE ORTADOĞU GERÇEĞİYLE TANIŞIYOR

Zivistan, Amerika Brooklyn kentinde büyümüş. Amerika’da sağlık çalışmaları yürütmüş ve 2014 yılında üniversitede Kürt Özgürlük Hareketine sempatisi başlamış. Bu sempatinin kendisini Ortadoğu gerçeğini araştırmaya ittiğini ifade eden Zivistan, “Üniversite’de Ortadoğu’da katliamların geliştiğini öğrendim ve araştırmaya başladım. Güney Kürtlerinden bir arkadaşım vardı. Arkadaşım bana üniversiteden sonra birlikte Kürdistan’a gitmeyi önerdi" diyor.

‘DÜNYA DEMOKRATİK KONFEDERALİZMİ KÜRDİSTAN’DA BAŞLADI’

Zivistan, yine üniversite sürecinde bir Kürt arkadaşı sayesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşüncesiyle tanışma fırsatı bulduğunu anlatarak, şunları söylüyor: “Arkadaşım bana, ‘Senin politik düşüncelerin Önder Apo’nun düşüncesine yakın’ dedi. 2014’te özellikle Kobanê Direnişi sürecinde özellikle demokratik konfederalizm üzerine olan kitapları okumamı önerdi. Önderliğin demokratik konfederalizm ve jineoloji yaklaşımını öğrendim. Bunları okudum ve dünya demokratik konfederalizminin Kürdistan’da başladığının farkına vardım.”

'TÜRK SALDIRILARINDAN KORUMALIYIZ’

Bu tanışma ve Kobanê Direnişi, Zivistan’ı Rojava’ya ve YPG’ye çeken temel etken olmuş. Zivistan birkaç aydır Rojava’da ve şunları söylüyor: "Derazor’u DAİŞ’ten temizledikten sonra Türk askerleri Efrîn’e saldırabilir. Efrîn ve Kobanê arasındaki bölgeden de cihatçıların saldırıları gelişebilir. O hattı daha çok güvenceye almamız gerekiyor. Türk devletinin Rojava Devrimi’ni yok etme istemi de var. Benim ve bu yolda yürüyen arkadaşlarımın görevi ise Rojava’nın güvenliğini sağlamaktır."

‘BU DEVRİM İNSANLIK DEVRİMİDİR’

Kawa Zivistan, son olarak, kendisi gibi Rojava Devrimi'ne katılmak isteyen arkadaşlarına şu şekilde sesleniyor:

“Benim gibi katılmak isteyen arkadaşlara diyebilirim ki, bu devrim insanlık devrimidir. Sadece Kürdistan değil, tüm dünya insanlığı içindir. Askerlik de bu devrimin önemli parçalarından biridir. Bu devrimi iyi savunabilmeliyiz.

Bir gün bu devrimden öğrendiklerimi Amerika’ya da taşımak isterim. Fakat bölge tarihini daha iyi anlayabilmek için bizim gibi dışarıdan gelen enternasyonalistlerin Arapça, Kurmanci, Türkçe gibi bu bölgenin dillerini öğrenmesi gerekir.”