Demokratik Suriye Anayasası hazırlanıyor

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ehmed, Demokratik Suriye Anayasası'nı hazırlama çalışmalarını hızlandıracaklarını açıkladı.

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ehmed, komün seçimlerinin, uygulamaya çalıştıkların sistemin onaylanması anlamına geldiğini belirterek, bunun tüm Suriye sathına yayılması için çalışacaklarını söyledi. Seçimden önce Demokratik Suriye Anayasası'nı hazırlamak için çalışmaya başladıklarını kaydeden Ehmed, seçimlere gösterilen ilgiden aldıkları güçle süreci hızlandıracaklarını açıkladı.

İlham Ehmed, Kuzey Suriye’de 22 Eylül'de yapılan komün eşbaşkanlığı seçimlerine yüzde 70'in üzerinde katılımın olmasının önemini anlattı. Suriye’de ilk defa halkların özgür iradeleriyle kendi yöneticilerini serbest bir şekilde seçmek için sandık başına gittiğini hatırlatan Ehmed, şunları söyledi: "Kuzey Suriye topraklarında yaşayan halklar, sunduğumuz projeyi bir umut, çözüme giden yolun kapısı olarak gördü. Suriye tarihinde ilk defa demokratik seçim yapıldı. Halkın kendisi her şeyi belirledi; geleceğine karar vermek istedi.”

ARAPLARIN İLGİSİ YÜKSEK

Halkın sahip çıkmasının bugün ve gelecek için çok belirleyici olduğunu ifade eden Ehmed, Arap halkının yaşadığı alanlarda seçimlere ilginin yüksekliğine dikkat çekti. Bunun oldukça sevindirici bir durum; halklar arası kardeşlik ve ilişkilerin ne denli güzel örülmeye başladığının işareti olduğunu belirten Ehmed, "Rejim, bu bölgelerde Arap halkını tehdit etmişti ama buna rağmen halk büyük bir ilgi gösterdi. Halkları artık hiçbir tehdit ve korku sindiremez" dedi.

KİMSENİN ÇÖZÜM PROJESİ YOK

Suriye’de derin kaosun devam ettiğini anımsatan Ehmed, silahlı, diplomatik, siyasi alanlarda savaşan güçlerin hiçbirinin hâlâ bu krizi çözmeye yönelik bir projesinin olmadığını belirtti. Rejimin kendisinin de bir çözüm projesi; geleceğe dönük bir öngörüden mahrumiyetine işaret eden Ehmed, seçimin halklara doğru yolu gösterdiğini kaydetti.

OLUMSUZ KARŞILAYAN YOK

ABD, Rusya ve diğer uluslararası güçlerin seçimlere ilişkin herhangi bir olumsuz tutumlarının olmadığını, bu güçlerin de çözüme dönük böyle çabalar ve sonuçların ortaya çıkmasını beklediklerini düşündüğünü aktaran Ehmed, seçimlerle şu mesajları verdiklerini paylaştı: "Seçimler statükocu güçlere önemli mesajdı. Merkezi sistemde, halkların inkâr ve imhasında ısrar eden güçlere de ciddi bir mesajdı. Tekli yönetim anlayışında ve demokratik olmayan sistemlerde ısrar edenlere iyi bir mesajdı. 'Israr ettiğiniz tekçi, zora dayalı sistemin zamanı geçmiştir' denildi. Halklar sandık başına giderek, 'bizlere kendinizi dayatarak yönetici, iktidar olarak kabul ettirmenin zamanı geçti' dedi. Halklar taleplerinin kabul edilmesini istiyor. Seçimler, hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını net olarak gösterdi."

7 YILLIK BİRLİKTELİK KAZANDI

Kürtler dışındaki diğer halkların da seçimlere ilgi göstermesinin, 7 yıllık eşit ve ortak yaşamdaki ısrarlarının ve bunu doğru temele oturtmalarının ürünü olduğunu dile getiren İlham Ehmed, "7 yıldır herkes kendi dili, kültürü ve kimliğiyle birlikte yaşadı. Birlikte mücadele etti, aynı mevzilerde çatıştı, bir lokma ekmeğini paylaştı. 7 yıllık deneyim, eşitlik-özgürlük-adalet çerçevesindeki ahlaki toplum anlayışının politik olarak da galebe çaldığını gösterdi. Kuzey Suriye’de yaşayan kültürler, etnik yapılar ve inançlar, bu güçlü mesajlarını hem rejime hem de statükocu güçlere sandıkların başına giderek verdi. Halklar, kardeşçe kendi belirleyecekleri yönetimle yaşamaya devam edeceklerini duyurdu" şeklinde konuştu.

ANAYASA ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILDI

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ehmed, seçimlerin inşa etmeye çalıştıkları sistemde ısrar etmeleri gerektiğine olan inancı daha da sağlamlaştırdığını vurgulayarak, şunları ekledi: "Önümüzdeki dönemde bu projenin Suriye’nin diğer bölgelerinde de uygulanması için çalışacağız. Halklar sandık başına giderek projeyi onayladı. Seçimden önce başlattığımız Demokratik Suriye Anayasası'nı hazırlama çalışmalarını, seçimlere ilgiden aldığımız güçle daha da hızlandıracağız.”