Devrimin yıl dönümünde Suriye'nin çözümü tartışılıyor

19 Temmuz Devrimi’nin yıl dönümünde düzenlenen forumda, Suriye krizinin çözümü ele alınıyor.

PYD tarafından “19 Temmuz Devrimi: Kadınların ve halkların devrimi, demokratik Suriye’nin garantisi” şiarıyla organize edilen forum Hesekê Şeto etkinlik salonunda siyasi partiler ve özerk yönetim temsilcilerinden oluşan 150 kişinin katılımıyla başladı.
Forumun açılış konuşmasını yapan PYD Örgütlenme Ofisi Eşbaşkanı Perwîn Yûsif, forumun amacı hakkında bilgi verdi.

PYD Fırat Bölgesi Örgütlenme Ofisi Eşbaşkanı Firatê Ehmed Xoce ise “Kürt halkının Kobanê’de çaktığı 19 Temmuz Devrimi’nin kıvılcımı halkımızın ve tüm Ortadoğu halklarının yolunu aydınlatmıştır. Devrim halka inanç, özgürlük ve demokrasiye bağlılık ruhu vermiştir. PYD’nin devrimdeki rolü öncülük rolüdür. Devrimin esas gözü olan kadınları ve gençler örgütledi. 19 Temmuz Devrimi, Demokratik Ulus paradigmasına dayanmaktadır” dedi.

Forumda PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Hamdan El Ebid ve YPJ komutanlarından Sarya Efrin de konuşma yapacak.

19 Temmuz devrimi ile ilgili bir sinevizyonun da gösterileceği ve bir gün sürecek olan forumda, 19 Temmuz Devrimi'nin gelişimi, stratejisi, devrimde kadın öncülüğü, halkların ittifakı ve Suriye krizine çözüm yolları ele alınacak.
PYD Eşbaşkanı Salih Muslim şunları dile getirdi:
“19 Temmuz Devrimi 3. çizgiyi esas alan halkların devrimidir. Devrimimize Kobanê’de başladık. 11 yıl boyunca gerçekleşen değişim ve dönüşüm başlı başına bir devrimdir. Başta kadınlar olmak üzere toplumun tüm kesimlerini iktidar ve hegemonik güçlerin saldırılarından koruduk. Herkes duruşumuzdan, saldırılara karşı direnişimizden ve gerçekleştirdiğimiz büyük devrim karşısında şaşkına döndü. Binlerce şehidin baha biçilmez fedakarlıkları sayesinde kazanımlarımızı korumayı başarabildik. Eğer tüm halkların kanı devrim sürecinde birbirine karışmışsa bu halkların kardeşliğidir.

Neden 11 bin şehidimizin canlarını feda ettiğini, genç erkek ve kadınlarımızın neden hala cephede savaştığını ve devrimin kazanımlarını korumak için canlarını feda etmeye hazır olduklarını çok iyi hissetmeli ve bilmeliyiz. Herkes şehitlerin yürüdüğü yolun takipçisi olmalı."

19 TEMMUZ DEVRİMİ'NİN FARKINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Hemdan El Ebid, tüm özgürlükçü halkların 19 Temmuz Devrimi yıl dönümünü kutlayarak 14 Temmuz Direnişi şehitlerini andı.
Tarihte yenilgiye uğrayan devrimlere dikkat çeken El Ebid, “Önceki devrimlerin başarısızlığının temel nedeni devrimin başlıca hedefinin olmayışıdır. Kendilerine muhalefet adı takanlar amaçlarından uzaklaştılar. 19 Temmuz Devrimi’nin, halkların kardeşliği ve ortak yaşam felsefesinin çizgisini benimsediğimiz için çok mutluyuz. İktidar ve muhalefet çizgisinden uzak durup 3. yol çizgisi etrafında toplandık” dedi.
Hemdan El Ebid konuşmasının sonunda, tarihteki diğer devrimlerden farkı olan 19 Temmuz Devrimi’nin tüm halkların ortak devrimi olduğunu vurguladı.

'DEVRİMİN GARANTİSİ...'

YPJ Komutanlarından Sarya Efrîn ise, “19 Temmuz Devrimi’ni başta Önder Abdullah Öcalan’a olmak üzere devrimin tüm kahramanlarına ve kutsal savaşçılarına kutluyorum. Bu devrim Önder Abdullah Öcalan’ın vermiş olduğu emek ve direnişin sonucudur” şeklinde konuştu.

Devrimin oluşumundaki imkanlara değinen Sarya Efrîn, şöyle dedi:

"Rojava’da devrim kıvılcımları saçıldığında, direnişçi halkımız kısıtlı imkanlarıyla bu devrimi yürüttü. Bu halk çocuğundan yaşlısına işgalci Türk devleti ve çetelerinin yanı sıra diğer tüm hegemonik güçler karşısında nasıl başkaldırabileceğini kanıtladı. Bu devrim tüm halklara bir model oldu. Çünkü kadınların mücadelesi ve devrimciliğe olan aşklarıyla bu devrim tanındı. Çok az bir sayıyla oluşturulan YPJ güçlerimiz şimdide bir ordu kitlesine dönüşerek birçok alanı işgal altından özgürleştirdi. Devrim kazanımlarımızı garanti altına almak için Önderliğimizi aramızda görmek, şehitlerimizin hayallerini gerçekleştirmek ve devrim kazanımlarımızı korumak için öz savunma sistemimizi güçlendirmeliyiz."