GÖRÜNTÜLÜ

Büyük birlik ruhuyla 'Özgürlük Hamlesi' sahiplenildi

Önder APO'ya Özgürlük inisiyatifinden Silêman İsa Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye'de toplumun "Önder APO'ya Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" hamlesini büyük bir ruhla sahiplendiğini ve hamlenin ikinci yılının daha güçlü mücadelelerle sürdüreceğini" vurguladı.

ÖZGÜRLÜK HAMLESİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm talebiyle 10 Ekim 2023'te "Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" başlığı altında küresel bir hamle başlatıldı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgesindeki örgütler ve kuruluşlar da bu hamleye katıldıklarını ve mücadeleye ortak olduklarını belirterek, bir yıl boyunca birçok eylem gerçekleştirdi.


Önder APO'ya Özgürlük İnisiyatifi Üyesi Silêman İsa Ehmed, özgürlük hamlesi kapsamında Kuzey ve Doğu Suriye'de geçen yıl boyunca yapılan eylemleri ANF'ye anlattı.

Hamlenin önemine değinen İsa Ehmed, "Önder APO’ya özgürlük ve Kürt sorununa çözüm hamlesi bir yılı geride bıraktı. Bu süre zarfında, hamle kapsamında dünya, Ortadoğu ve Kürdistan genelinde gelişen eylemler, hamlenin geniş çapta yayılmasını sağladı. Bu durum, Önder APO’nun özgürlüğüne duyulan ihtiyacı ve önemi bir kez daha gösterdi. Hamleye katılanlar arasında parlamenterler, gazeteciler, yazarlar, aydınlar ve bilim insanları gibi toplumun birçok kesiminden bilinçli ve duyarlı kişiler vardı.

‘İNSANLAR ÖNDERLİĞİN FİKİR VE FELSEFESİNE İHTİYAÇ DUYUYOR’

Önderlik için 74 ülkenin katılımıyla başlayan hamlenin bu denli sahiplenilmesi ve giderek büyümesi, her geçen gün eylemlerin devasa bir biçimde artması, "Sadece Kürdistan için değil, tüm dünyada Önderliksiz yaşam mümkün değil" gerçeğini bize gösterdi. Bugün her yerde insanlar, önderliğin özgürlüğünü talep ediyor. Hamlenin ilk süreçlerinde, Bangladeş gibi bir ülkede bile kadınlar, önderliğin fotoğraflarını kaldırarak onun fiziki özgürlüğünü istedi. Buradaki kadınlar, ülkelerinin ve kendilerinin özgürlüklerinin sağlanması için Önder APO’nun özgürlüğünün şart olduğu gerçeğini gördüler. Önderliğin özgürlüğü hamlesinin bu kadar ilgi görmesi ve dünya çapında büyümesi, aslında önderliğin fikir ve felsefesine insanlığın ne kadar ihtiyaç duyduğunun da bir göstergesidir” dedi.

İsa Ehmed, hamlenin devasa bir şekilde büyümesine ve milyonların bu hamleye sahip çıkmasına dair şunları ifade etti: "Önder Apo, savunmalarında ekonomi, siyaset, ekoloji, kadın özgürlüğü, toplumsal adalet gibi yaşanan tüm sorunları detaylı bir şekilde ele alıyor ve bunlara kalıcı çözümler sunuyor. Bu hamlede yer alanlar, birçok konuda yetkin insanlardır. Önderliği okuyup anlayan, onun belirlemelerine, felsefesi ve fikirlerine inanan kişilerdir. Zaten bu nedenle hamlede yer almışlardır.

Dünyanın birçok yerinde bu hamlenin bu kadar büyük bir düzeyde sahiplenilmesi bu nedenledir. Yapılan tüm eylemler, yürüyüşler büyük kitlelerin katılımıyla gerçekleşti. Almanya'da yüzbinler, Önder APO’nun özgürlüğü için yürüdü. Çok sayıda yürüyüş, miting, konferans ve kongre gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Ayrıca, Önderliğin savunmalarını okuma grupları oluşturuldu. İnsanlar, Önderliğin fiziki özgürlüğü için seslerini yükselttiklerinde, bunu sadece Kürt halkı için değil, tüm dünya ve insanlık için talep ediyorlar. Çünkü Önder APO’ya tüm dünyanın ve insanlığın ihtiyacı var. Zaten bu hamlenin her geçen gün giderek büyümesinin nedeni de budur.”

‘HERKES ÖNDERLİĞE ÖZGÜRLÜK FİKRİNDE BİRLEŞTİ’

Kendilerinin de 14 Ekim'den itibaren hamleye aktif bir şekilde katıldıklarını belirten İsa Ehmed,"10 Ekim'de başlayan bu hamleye biz, Önderliğin Fiziki Özgürlüğü İnisiyatifi, Halk İnisiyatifi ve avukatlar olarak 14 Ekim'de aktif katıldığımızı açıkladık. Tüm imkânlarımız ve gücümüzle bu hamle içerisinde yer Çünkü Önder APO, bizim için yaşamın kendisidir. Önder Apo, bize yaşamın anlamını ve insanın kendi içindeki özgürlük aşkını keşfetmesini sağlayan kişidir. Bizler, Önder APO’nun fiziki özgürlüğü için mücadele etmezsek, özgürlük gerçeğimizi ve varlığımızı kaybederiz. Halkımız, bunun farkında olduğu için tüm gücüyle bu hamleye katıldı," diye ifade etti.

İsa Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye halklarının hamle kapsamında sürekli alanlarda olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: "Herkesin farklı düşüncesi ve iradesi vardır; ancak herkes, Önderliğe özgürlük fikrinde birleşti. İmza kampanyası yaptığımız süreçte belli bir hedefimiz vardı, ancak her yerden toplanan imza sayısının hedeflerimizi aştığını gördük. Suriye'nin Süveyda, Şam, Salamiyah, Tartus, Lazkiye, Hama ve Humus gibi şehirlerinden de imzalar toplandı ve gönderildi. Çağrılar artık Kuzey ve Doğu Suriye'yi aşarak tüm bölgeye yayıldı. Özellikle Suriye'deki çatışma, karışıklık ve devrimden sonra herkes, fiziki bir özgürlüğe ihtiyaç duyduğunu daha net bir şekilde gördü ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgelerinde kurulan sistemin toplumun sorunlarını nasıl çözdüğünü gözlemledi."

İsa Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye'de yapılan eylemler hakkında da bilgi vererek şunları söyledi:

"Hamle kapsamında Kuzey ve Doğu Suriye'de birçok önemli konferans düzenlendi. Reqa kentinde hukuk ve sağlık konferansı yapıldı. Konferansa katılan yüzlerce kişi, yeni plan ve programlarıyla mücadeleyi büyüteceklerini belirtti. Önder APO'nun fiziki özgürlüğü için CPT, insan hakları kurumları, hukuk örgütleri ve birçok hükümete mektuplar gönderildi. Önder APO'nun Özgürlüğü İnisiyatifi, siyasi partileri ziyaret etti ve bu ziyaretlerde birçok parti, hamle kapsamında mücadeleye hazır olduklarını ifade etti. Kadınlar da bu süreçte önemli mücadeleler yürüttü; bölgedeki kadın örgütleri, "Özgür kadın kimliği Önder APO'yla mümkündür" şiarıyla sürekli meydanlardaydı. Ayrıca, Kürt ve Arap aşiretlerinin temsilcileriyle görüşmeler yapıldı ve birlikte mücadele yürütüldü. Dini liderlerle de toplantılar yapıldı ve hamle kapsamında tartışmalar yürütüldü.

‘HALK, ÖNDER APO’YU İRADESİ OLARAK GÖRÜYOR’

Terörün yaşandığı yerlerde toplum, yok olma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. Ancak Önderliğin fikirlerinin bu alanlarda yankılanmasıyla herkes, kendi düşünceleriyle kendini ifade edebilir ve geliştirebilir hale geldi. Bu nedenle Hıristiyan yetkililer, Önder APO'nun özgürlüğünün kendilerinin özgürlüğü olduğunu söylediler. Halk, tüm faaliyetlerinde ve yaşamında Önder APO'yu kendi iradesi olarak gördüğünü açıkça ortaya koyuyor. Önder APO, herkesin hayatının gerçekliğinde yer almakta ve karşılaşılan tüm sorunların çözümünü sunmaktadır.”

Özgürlük hamlesi kapsamında düzenledikleri eylemlerle komployu boşa çıkardıklarını belirten İsa Ehmed, "Hamlenin birinci yılı dolu dolu geçti ve birçok sonuç aldık. Önderliğin düşüncelerini okuyarak, Önder APO'nun fikirlerinin doğruluğunun farkına vararak, komplonun devamı olan faşist Türk saldırılarını da boşa çıkarıyoruz. Önder APO ile diyaloğumuzu ne kadar güçlendirirsek, fiziki özgürlüğüne ve Kürt sorununun barışçıl çözümüne o kadar hızlı ulaşacağız. Önder APO'ya özgürlük hedefimizi ne kadar güçlendirirsek, komployu da o kadar boşa çıkaracağız," mesajını verdi.