Enfal'den Avrupa'ya, Avrupa'dan Efrîn'e Kürt doktorun çağırısı

Türk devletinin işgal saldırılarından sonra gönüllü olarak Avrupa'dan Efrîn'e gelen Güney Kürdistanlı Dr. Dilgeş Kerkûkî, "Enfal'i yaşamış bir Kürt olarak, burada halkıma hizmet etmeye çalışıyorum" diyor.

Türk devletinin soykırım ve işgal saldırıları sonrası Avrupa'dan Efrîn'e gelerek, halka gönüllü olarak sağlık hizmeti veren Dr. Dilgeş Kerkûkî, şimdi Şehba'da halka sağlık hizmeti vermeye çalışıyor. Efrîn'deki Avrîn Hastanesi'nin bombalanmasından sonra Şehba'ya geçen Güney Kürdistanlı Dr. Dilgeş Kerkûkî, hiçbir sağlık malzemelerinin kalmadığını belirtiyor ve ekliyor: "Bizler burada halkın içindeyiz ama ihtiyaçlarına cevap olamıyoruz. Sadece moral vermeye çalışıyoruz."

Efrîn halkının zor günler geçirdiğini ve desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydeden Dr. Dilgeş Kerkûkî, "Efrîn halkı için ilk çağrım Kürt halkına ve Kürdistan içindir. İkinci çağrım ise uluslararası güçler içindir. Efrîn'e destek vermek hepimizin görevidir. Bu ulusal bir görevdir. Ama aynı zamanda insani bir görevdir. Çünkü birçok uluslararası yardım kuruluşu bu tür durumlar için fon alıyor" diyor.

'EFRÎN'İN BOŞALMASI İÇİN KONUŞUYORLARDI AMA...'

"Halkımızın durumu burada çok kötü. İnsanlar evlerini terk etti, sokaklarda, arazide arabaların içinde barınmaya çalışıyor. Bu halk bir savaşın içinde ve desteğe ihtiyaçları var. Gerçekten de insanlar çok zor şartlarda yaşıyor" diyen Dilgeş Kerkûkî, şunları söylüyor: "Ne yemek var ne barınak var ne temiz su var ne çocuk sütü var. Bizler burada halkın içindeyiz ama ihtiyaçlarına cevap olamıyoruz. Sadece moral vermeye çalışıyoruz. Sağlık hizmeti de veremiyoruz. Çünkü doğru dürüst ne ilaç var ne sağlık malzemesi ne de personeli. Buradan şunu sormak istiyorum, bu sağlık örgütleri nerede? Sınır Tanımayan Doktorlar nerede, BM nerede, Dünya Sağlık Örgütü nerede? Efrîn'in boşalması için konuşuyorlardı ama bu insanların ne olacağı üzerine tek kelime etmiyorlar."

'ENFAL'İ YAŞAMIŞ BİR KÜRT OLARAK BURADAYIM'

Kürt halkına soykırım dayatıldığını ve bu saldırıların kendisine Enfal'i hatırlattığını dile getiren Dilgeş Kerkûkî, "Bizler bu toprakların insanlarıyız. Bin yıllardır burada yaşıyoruz. Şimdi bize topraklarımızı boşaltmamız dayatılıyor. Ne yapacaksınız, Kürtlerin hepsini kimyasallarla mı katledeceksiniz? Buyurun yapın, yapmadığınız bir şey değil ki. Ben Enfal'i yaşamış bir Kürt olarak bugün burada gönüllü olarak halkıma hizmet etmeye çalışıyorum" ifadelerinde bulunuyor.

'ÇALIŞABİLECEĞİM BİR HASTANE BİLE KALMADI'

Dr. Dilgeş Kerkûkî, çalışabileceği bir hastanenin de kalmamasından sonra Heyva Sor a Kurd ile birlikte çalışmaya başladığını ifade ederek, "Bir doktor olarak buraya gönüllü geldim ama çalışacağım bir hastane yok. Hastanemiz bombalandı, her şeyimiz talan edildi. Ne halka ilaç verebiliyorum ne ameliyat yapabiliyorum. Sağlık adına hiçbir şey yapamıyorum. Şimdi Heyva Sor'la birlikte çalışıyorum. Bu şekilde yardımcı olmaya çalışıyorum. Elimden bir şey gelmiyor" diye kaydediyor.