Gabriel: Dêra Zor'u da yüzde yüz DAİŞ'ten temizleyeceğiz!

Süryani Askeri Meclisi Komutanı Kino Gabriel, "Dêra Zor’u da aynı Reqa gibi yüzde yüz DAİŞ’ten temizleyeceğimize inanıyoruz. Esir Süryani ve Êzîdî kadınları da kurtaracağız" dedi.

Süryani Askeri Meclisi Komutanı Kino Gabriel, DAİŞ’in 1 yıl önce Ninova’da esir aldığı Süryani, yine Şengal’de esir aldığı Êzidî kadınları şu anda Dêra Zor’da tuttuğu istihbaratını aldıklarını söyleyerek, “İlk hedefimiz, bu Süryani ve Êzidî kadınları DAİŞ'in elinden kurtarmak. Yine sadece onları değil, elbette ki DAİŞ'in elindeki tüm esirleri özgürleştireceğiz” diye konuştu.

Gabriel, Amerika ve Rusya arasında DAİŞ’e karşı mücadele noktasında bir ittifak olduğunu hatırlatarak, “Ama maalesef rejim ve Türkiye gibi ülkeler bu ittifaka yani DAİŞ’i bitirme hedefine göre yürümüyorlar. Rejim Dêra Zor’da kaç defa QSD’yi vurdu. Hatta şehit de verdik. Rejim bu saldırılarıyla bir provokasyon geliştirip bizi kendisiyle savaşa çekmeye çalıştı. Fakat biz bu savaşa girmeyerek DAİŞ’le mücadele hedefimizden sapmadık” dedi.

Kuzey Suriye’de DAİŞ’e karşı yürütülen son hamle olarak tarihe geçecek Cizîrê’nin Fırtınası Hamlesi’ni gerçekleştiren QSD güçlerinin temel bileşenlerinden biri de Süryani Askeri Meclisi.

Süryani Askeri Meclisi Komutanı Kino Gabriel, Süryani Askeri Meclisi olarak Cizire’nin Fırtınası Hamlesi’nin önemini ve hedeflerini ajansımıza değerlendirdi.

‘TEK HEDEFİMİZ SURİYE HALKLARINI ZULÜMDEN KURTARMAK’

Gabriel, bugün Süryani Askeri Meclisi’nin QSD güçlerinin, bir parçası olarak tek hedeflerinin, Suriye’yi DAİŞ ve onun gibi halka zulmeden güçlerden temizlemek olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

“Hedefimiz, Süryani Askeri Meclisi olarak Suriye’nin neresinde Süryani halkı varsa ve zulüm görüyorsa, gidip onları savunmak ve özgürleştirmektir. Ama sadece Süryaniler değil, tüm Suriye halkları için de aynı şeyi yaparız. Rojava ve Suriye’deki bütün hamlelere katıldık, nerede bir hamle olursa oraya gitmeye hazırız.

Qamişlo savaşına katıldık, Şengal’e gittik. Haseke ve Habur’un özgürleştirilmesi için geliştirilen hamleye, Şeddedê, Minbic, Reqa hamlelerine katıldık. Şu anda da aynı yolda yürüyoruz Dêra Zor ve tüm Dêra Zor halklarının savunması için Cizire’nin Fırtınası Hamlesi’ne katıldık."

‘DÊRA ZOR'A GETİRİLEN SÜRYANİ VE ÊZİDÎ KADINLARI KURTARACAĞIZ’

Süryani Askeri Meclisi olarak, Dêra Zor’da temel bir hedeflerinin daha olduğunu belirten Kino Gabriel, bu konuda şunları söyledi: “Bizim aldığımız istihbarata göre 1 yıl önce Irak Ninova’da esir alınan Süryani kadınları şu anda DAİŞ tarafından Dêra Zor’da tutuluyor. Yine esir Êzidî kadınları da Dêra Zor’a getirilmiş. İlk hedefimiz, bu Süryani ve Êzidî kadınları DAİŞ’in elinden kurtarmak. Yine sadece onları değil, elbette ki DAİŞ'in elindeki tüm esirleri özgürleştireceğiz.

Şu anda Rejim bir tarafta, QSD bir diğer tarafta ilerliyor. Bizim hedefimiz DAİŞ’tir. Dêra Zor’da ne Rejimle ne de herhangi bir başka güçle çatışmak istemiyoruz. Dêra Zor’daki esirleri kurtarma noktasında rejimle hedefimiz bir olmalı bu konuda bir anlaşmamız olmalı."

‘REJİM PROVOKASYON ÇIKARIP BİZİ SAVAŞA ÇEKMEK İSTİYOR’

Kino Gabriel, dünyanın iki büyük devleti olan Amerika ve Rusya’nın DAİŞ’e karşı mücadelede bir ittifaklarının ve anlaşmalarının olduğunu hatırlatarak, “DAİŞ’e karşı mücadelede Amerika bize yani QSD güçlerine destek veriyor. Rusya ise Rejime destek veriyor. Biz bu ittifakı bozacak bir şey yapmıyoruz, DAİŞ dışında kimseyi vurmuyoruz. Tek hedefimiz DAİŞ’i bitirmek. Buna göre yürüyoruz. Ama malesef Rejim ve Türkiye gibi ülkeler bu ittifaka yani DAİŞ’i bitirme hedefine göre yürümüyorlar. Rejim Dêra Zor’da kaç defa QSD’yi vurdu. Hatta şehit de verdik. Rejim bu saldırılarıyla bir provokasyon geliştirip bizi kendisiyle savaşa çekmeye çalıştı. Fakat biz bu savaşa girmeyerek DAİŞ’le mücadele hedefimizden sapmadık” diye belirtti.

‘DÊRA ZOR’UN TÜMDEN TEMİZLENMESİNE AZ KALDI’

Cizîre’nin Fırtınası Hamlesi’nde önemli bir başarının elde edildiğine dikkat çeken Kino Gabriel, devamla şöyle konuştu:

“Biz Dêra Zor’u da aynı Reqa gibi yüzde yüz DAİŞ’ten temizleyeceğimize inanıyoruz. Çünkü biz Suriye’nin Dêra Zor’un büyük bölümünü şehitlerimizin, kahramanlarımızın kanıyla özgürleştirdik ve fazla kalmadı. Dêra Zor’un kalan bölümlerini de özgürleştireceğiz.

Bu hamleyle siyasi ve askeri amacımız, halklarımızın birlikte Kuzey Suriye’de birlikte kurduğu ve savunduğu bu yaşamı garantiye almaktır. Biz Rojava’da 2014 ve öncesi haklar olarak birlikte savunma yapmaya ve birlikte yaşamı kurmaya karar verdik. Bunu yaptık ve giderek Kuzey Suriye alanlarını birlikte DAİŞ’ten kurtardık. Suriye halklarının özgürlüğünü ve haklarını elde edebileceği tek yolda. Bütün Suriye’ye örnek olmak istiyoruz.”

‘SAVUNMA VE ORTAK YAŞAMIMIZLA TÜM SURİYE’YE MODELİZ’

Süryani Askeri Meclisi Komutanı Kino Gabriel, şunları da ifade etti:

“Suriye ve Ortadoğu halkları başlangıçta hepsi birlikte devrime kalktı. Fakat daha sonra halklar din ve mezhep vb. birbirine düşürüldü ve birbirine karşı savaştırıldı.

Devrimimiz büyüktü ama daha sonra bunlardan dolayı sakatlandı. Sadece Suriye’de değil, diğer, Arap Baharı devletlerinde de öyle oldu. Tunus’ta, yine şimdi Yemen’de de böyle oldu. Cihatçılar ortaya çıktılar ve bu devrimleri bozdular. Ama biz Rojava’da öyle yapmadık. Bütün halklar beraber el ele kaktı ve yürüdü. Rojava’da halklar birbirine düşeceğine, birlikte Rojava’yı korudu ve ortak yaşamını ve yönetimini kurdu ve bu zamanla Kuzey Suriye’nin diğer alanlarına da yayıldı.

Kuzey Suriye’deki askeri ve siyasi başarılarımız tüm Suriye ve Ortadoğu halklarına örnek olmalı ve onlar da kendi devrimlerini başarmalı. Kuzey Suriye’nin tümünü özgürleştirerek demokratik federasyon sistemini tüm Suriye halklarının bir arada yaşayacağı bir model olarak başarmasını istiyoruz."