KNK-Rojava Çalıştayı: Kürt halkının birliğe ihtiyacı var

KNK-Rojava Çalıştayı konuşmalarla devam ediyor. Çalıştayda yapılan konuşmalarda. Kürt halkının birliğe ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi.

KNK-Rojava Çalıştayı, Kuzey Suriye’den 170 delegenin katılımıyla Qamişlo kantonunun Rimêlan beldesinde İşçiler Sendikası’nda bu sabah başladı.

Saygı duruşu ile başlayan çalıştay KNK Yürütme Konseyi Üyesi Ebdulkerim Umer’in açılış konuşması ile devam etti. Umer, “Tartışmalar sonucunda Kürt halkına hizmet edecek kararların alınmasını umuyoruz. Bu kararlar Kürt halkının birliğini güçlendirsin. 21. yüzyılda Kürt halkının yaşadığı tüm sorunların çözülmesini ve Kürt halkının birliğinin kalıcı olmasını umuyoruz” dedi.

Çalıştay’ın devamında Cizre Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Ebdulkerim Saruxan Kürt halkının birliğine dikkat çekti ve tartışmalarda Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürt halkının birliği için bir yöntem bulunacağını umduğunu dile getirdi.

Kürdistan’ın zorlu bir süreçten geçtiğini kaydeden Saruxan “Bu esasla içte bir uzlaşma olmalı. Bu zeminde Kürt güçleri hazırlanmalı, bir temel hazırlanmalı ve güçler arasında ilişkiler geliştirilmelidir” diye konuştu.

Ardından KNK-Rojava üyesi Luqman Ehmê tarafından ulusal birliğin temel ilkeleri ve belgesi okundu.

Çalıştayda konuşan Suriye Kürt İlerici Demokratik Partisi Sekreteri Hemid Hec Derwiş de YPG ve YPJ güçlerinin Rojava savunmasındaki rolüne değindi ve “YPG ve YPJ ülke topraklarını savundu ve onların sayesinde bölge güvenli oldu, Rojava’nın alt yapısı tüm yönleriyle böyle korunabildi. Bundan kaynaklı YPG-YPJ bizim başımızın tacıdır” diye konuştu.

Türk devletinden Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı serbest bırakmasını isteyen Derwîş, Kürt örgütlerine de birlik çağrısı yaparak, “İç sorunlarınızı çözün bir an önce ulusal birlik temelinde bir araya gelin” dedi.

Derwiş iki parti arasında sorunlar yaşanabileceğini, ancak bu sorunlardan kaynaklı kimsenin çözüm kapısını kapatma gibi bir hakkı olmadığını dile getirdi.

Çalıştay konuşmalarla devam ediyor.