KNK Rojava Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı

1-2 Ekim’de Rimêlan’da gerçekleştirilen KNK Rojava Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı.

“Rojavayê Kurdistanê’de özgür ve demokratik bir yaşam hayali artık hayal olmaktan çıkmış ve gerçek olmuştur” denilen sonuç bildirgesinde, çalıştayda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ettiğine dikkat çekildi.

KNK Rojava Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi şöyle:

“15-16 Temmuz 2017’de Süleymaniye’de gerçekleşen Kürdistan Ulusal Birlik Çalıştayı’nda Kürdistan bölümlerinde Çalıştaylar düzenlenmesi kararı alınmıştı. Bu çerçevede Rojava Kürdistanı’nda 1 ve 2 Ekim 2017’de Rimêlan beldesinde Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı 200 delegenin katılımıyla gerçekleşti. Çalıştay’da Cizre, Kobanê, Efrin, Halep Şêx Meqsud, Şam’dan sivil örgütler ve 25 siyasi parti temsilcisi hazır bulundu. Tüm siyasi taraflar Çalıştay’a davet edilmişti. Kadın ve gençlerin katılımı yoğundu.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı katılımcıları tek sesle Kürt halkı için kıymetli ve tarihi imkanların ortaya çıktığına dikkat çekti. Kürt ve Kürdistan halkı işgalci ve egemen devletlere karşı sonuç alan bir aşamaya gelmiştir. Artık Kürtler için bir yandan dünya çapında kimlik statüsü elde etme, bir yandan da tüm Suriye halkının kurtuluşu için demokratik sistemlerin geliştirilmesinde öncülük etme imkanı oluşmuştur. Kürdistan ve Kürtlerin ortak ve demokratik yaşam projesi tüm Suriye için yenilik modeli olmuştur. Bu gelişme Kürtleri dünya çapında demokrasi öncüsü örneği yapmıştır.

Kürt halkı tüm Kuzey Suriye halkları ile 22 Eylül 2017’de yüksek oranda katılımın sağlandığı komün eş başkan seçimleri ile demokratik federalizmi onaylamıştır. Rojavayê Kurdistanê’de özgür ve demokratik bir yaşam hayali artık hayal olmaktan çıkmış ve gerçek olmuştur. Tüm Çalıştay katılımcıları YPG, YPJ ve QSD savunma güçlerini bu zaferlerin garantörü olarak selamlamış ve Rojava şehitlerine minnet duygularını dile getirmiştir.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı tüm Kürdistan gerilla ve peşmergelerini selamlamış ve onları Kürdistan değerlerinin varlığı olarak adlandırmıştır.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Çalıştayı, bugün Rojava ve tüm Kuzey Suriye’de gerçekleşen demokratik ulus projesinin kazanımlarının mimarı olarak Sayın Abdullah Öcalan’ı görmüştür. Bu sebeple demokratik ulus önderi Sayın Abdullah Öcalan’a teşekkür ve minnet sunulmuştur.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı’ndaki siyasi ve toplumsal tüm taraflar tek sesle Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmiştir. Çalıştay katılımcıları İmralı işkence sistemini Kürt ulusuna karşı saldırı olarak ele almış ve Türk devletine düşmanlığı bırakması ve Kürt sorununu diyalog yoluyla çözmesi çağrısı yapmıştır. Ayrıca Çalıştay; Türkiye zindanlarındaki tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü talep etmiştir. Çalıştay’da Bakurê Kurdistanê’deki Kürt halkının direnişi selamlanmış ve destek vurgulanmıştır. Türk devleti tarafından Bakurê Kurdistanê’de yürütülen kültürel, siyasi ve tarihsel soykırım karşı mücadele ulusal ve siyasi mücadele olarak kabul edilmiştir.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı, Rojhilatê Kurdistan’daki halkımızın durumunu da konuşmuş ve onların özgürlük ve demokrasi taleplerine desteklerini dile getirmiştir. Ayrıca; İran rejiminin halkımıza karşı yürüttüğü idam, göç ettirme, baskı, asimilasyon siyaseti kınanmış ve İran devletinden Kürt halkına düşmanlıktan vazgeçmesi istenmiştir. Çalıştay İran devletine meşru hak taleplerine saygı ve hürmetle yaklaşması çağrısı yapmıştır.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı konuşma ve tartışmalarında kadın ve gençlerin Rojava devriminde öncü güç olduğunu belirtmiş, toplumsal ve siyasal başlıca güç olan her iki gücün ulusal birlik konuşma ve tartışmalarına katılımlarını önemli bir gereklilik olarak ele almıştır.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı Reqa ve Dêra Zor’un özgürleştirilmesinden sonraki sürece dikkat çekmiştir. Çünkü bu durum Suriye siyasi çözümünde yeni bir aşamanın başlangıcını göstermektedir. Bu sebeple tüm Kürdistani güçlere bu tarihi süreçte görüşme ve ilişkilerinde ulusal birlik tutumuyla demokratik Suriye projesine destek olmaları çağrısı yapmıştır.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı, Rojavayê Kurdistanê’de kurulan özerk yönetim ve demokratik sistemi ulusal bir kazanım ve tüm partilerin yararının üstünde görmektedir, bu çerçevede bu sistemin yasa ve toplumsal sözleşmesine karşı saygı duyulması çağrısı yapmıştır.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı katılımcıları tüm Kürdistan’da özgür ve demokratik bir geleceğin sağlanması için Kürt evlerinde ulusal birliğin gerekliliğine dikkat çekmiştir. Her ne kadar bazı siyasi taraflar Rojava devriminde yer almasalar da bu devrim ulusal karakterle gelişmiştir.

Ayrıca Rojavayê Kurdistanê ulusal ve demokratik ittifakı aynı zamanda tüm Suriye halklarının ittifakına ve ortak yaşamına güç verecektir.

Rojavayê Kurdistanê Çalıştayı tüm örgüt, kurum ve siyasi partilere Kuzey Suriye demokratik federasyonu sisteminin kurulması çalışmalarında yer almaları çağrısı yapmıştır.

Kürt siyasetinde bencillik, parçacılık ve iktidarını dayatanlar sert şekilde eleştirilmiştir. Kürt partileri arasında demokratik anlayışın gerekliliği başlıca konu olarak değerlendirilmiştir. Ulusal birlik siyaset stratejisindeki sorunun sebebi olarak parçacılık anlayışı engel olarak dile getirilmiştir. Parti çıkarlarını ulus çıkarlarının üzerinde gören partilerin tutumu sert bir şekilde eleştirilmiş ve tüm partilere bu siyaseti bırakmaları çağrısı yapılmıştır. Aynı zamanda ulusal birlik siyasetinin zayıflığı da partilerin çıkarcılığı olarak belirtilmiştir.

Ayrıca Kürt düşmanlığı yapanlarla ittifak içinde olan Rojava’daki bazı Kürt partiler eleştirilmiş ve bu ittifaka son vermeleri talep edilmiştir. Buna ilişkin ittifaklarda yer alan partilere bazı egemen Arapların yürüttüğü Kürt karşıtı ve şovenist siyasetin önünde durmaları çağrısı yapılmıştır.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı’nda ele alınan bir diğer konuda Başurê Kurdistan referandumuydu. Tüm katılımcılar tek sesle Başurê Kurdistanê halkımızın kaderini belirleme hakkını ve özgürlük talebini doğal bir hak olarak görmüş ve desteklerini sunmuştur. Ancak diğer taraftan Başurê Kurdistan iktidar siyasetinin de dar ve parçacı siyasetini eleştirmiştir. Başurê Kurdistanê iktidar siyaseti yalnızca Başur için değil, aynı zamanda Bakur, Rojhilat ve Rojava Kürdistanı içinde büyük bir tehlike göstermiştir. Başurê Kurdistanê iktidar siyasetinin böyle bir kararda tüm Kürt siyasi taraflarına danışması ve desteklerini garantilemesi gerekirdi.

Çalıştayımız Kürdistan parçaları arasında fark ve ayrım koyan tutumları işgalci devletlerin politikalarının devamı olarak ele almakta ve bu tutumları şiddetle kınamaktadır.

Rojavayê Kurdistanê Çalıştayı katılımcıları Kürtlere karşı Türk, İran, Suriye ve Irak devletleri arasındaki ittifakın tehlikesine dikkat çekmiştir. Faşist Türkiye devleti bugün yine Kürt karşıtı ittifakların başını çekmektedir. Başurê Kurdistanê referandumu sonrası Türk devleti Kürdistan Bölgesi’ndeki kazanımları boşa çıkarmak için harekete geçmiştir. Türk devleti 2012 yılından itibaren tüm yöntemlerle Rojavayê Kurdistanê devrimine karşı şiddetli bir savaş yürütmüştür. Ancak Rojava’daki akıllı siyaset sebebiyle bir sonuç alamamıştır. Maalesef bu devlet bugün tehdit ve büyük bir tehlike olarak kendisini Başurê Kurdistanê’ye dayatmaktadır. Türk devleti Kürt karşıtı ittifakı geliştirerek Kürt ve Araplar arasındaki diyalogu bozmak istemektedir. Irak Merkezi Hükümeti’ni Kürtlere karşı kışkırtmaktadır. İran rejimini de Rojhilatê Kurdistanê halkımıza karşı saldırı ve savaşa teşvik etmektedir. Faşist Türk devletinin bu gerçekliği Kürtleri ulusal savunmaya mecbur bırakmaktadır.

Başurê Kurdistan referandumu sonrası ortaya çıkan bölgesel ve uluslararası siyaset, artık ulusal kongreyi zorunlu kılmaktadır. Ayrıca Rojavayê Kurdistanê zaferinin garantilenmesi de ulusal kongreyi Kürt siyaseti gündeminde gerekli kılmaktadır.

Kürt karşıtı Türk devleti Bakurê Kurdistanê’de HPG/YJA Star gerillalarının büyük direnişi ile karşı karşıyadır. Ayrıca Rojava Çalıştayı, Rojavayê Kurdistanê devriminin başından bugüne dek devrime sahip çıkan ve onu savunan Bakurê Kurdistanê halkımızı desteklemekte ve Bakurê Kurdistan’ın desteklenmesini yurtseverlik görevi olarak görmektedir.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı, tartışma ve konuşmalarda KNK çalışmaları için de birçok öneri ve proje sunmuştur. KNK’den iç sorunların çözülmesi ve ulusal kurumların oluşturulmasını, ulusal özel konularda yardımcı olmasını talep etmiştir.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı Ortadoğu savaş ateşinde, dört parça Kürdistan’da ve yurt dışında direnişçi ve ulusal duruşla rolünü oynayan Kürt halkının duruşunu selamlar.

Rojavayê Kurdistanê Ulusal Birlik Çalıştayı tüm konuşmaların ardından şu sonuçlara ulaşmıştır:

1- Rojavayê Kurdistanê’deki siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için kanaat önderleri ve aydınlardan oluşan bir komisyonun oluşturulması

2- Rojavayê Kurdistanê ve Kuzey Suriye’deki kazanımlara yönelik tüm tehlikelere karşı halk savunma güçlerinin büyütülmesi

3- Göç eden Rojava Kürtlerinin geri dönmesi için özel proje ve çalışmaların geliştirilmesi

4- Kürt güçleri arasındaki eleştiri ve şikayetler için tarafsız bir platform oluşturulması

5- Önemli bir amaç olarak parti ve örgütlerde eş başkanlık sisteminin geliştirilmesi

6- Kürt kadınların ulusal birlik için anlaşmasını hazırlamak

7- Toplumda ulusal birliğin gerekliliğinin gündemleştirilmesi ve bunun için Kürt halkı arasında panel, toplantı ve seminerler düzenlenmesi

8- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için eylemler düzenlenmesi

9- Özellikle Şam, Halep ve Suriye demokratik federasyon sistemi dışındaki bölgelerde Kürtlere uygulanan asimilasyonun önüne geçilmesi, Kürt dili ve kültürünün geliştirilmesi

10- Kürtçe dilinin en üst düzeyde geliştirilmesi ve sahiplenilmesi yurtsever ve ulusal bir görevdir

11- Tüm sorunların çözümü için bilinçli yaklaşım geliştirilmesi

12- Türk devletinin Efrin ve Şehba bölgesine yönelik saldırılarını şiddetle kınar ve bu saldırıları ulusal değerlere karşı kırmızı çizgi olarak ele alır

13- Ulusal birlik siyaseti tartışmalarında kadın özgürlüğü sorununun ele alınması ilkesel bir konudur.”