KNK-Rojava çalıştayı sona erdi

KNK Rojava Ulusal Kongre Çalıştayı, sona erdi. Çalıştayın sonuç bildirgesinde, siyasi Kürt partileri, Kürt güçleri ve örgütlerinin ulusal birliğin sağlanması için parti ve kişisel çıkarlardan uzak durarak üzerine düşeni yapması gerektiği vurgusu yapıldı.

Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) Ulusal Kürt Birliği’nin sağlanması amacıyla Rojava’da düzenlediği Rojava Ulusal Kongre Çalıştayı, bugün sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi. Bildirge bir dizi talebin yer aldığı talepname ile sona erdi. Bunlardan bazıları, Rojava’da bulunan partilerle görüş ve fikir alışverişinin sağlanması için irtibat halinde olmak ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için daha fazla çağrının yapılması.

Rojava’nın Qamışlo kantonundaki Rimêlan Beldesi’nde Şam ve Kuzey Suriye’deki sivil toplum kuruluşlarından, bağımsız şahsiyetlerden 170 delegenin katılımıyla düzenlenen KNK Rojava Ulusal Kongre Çalıştayı bugün sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.

Rimêlan’daki İşçi Sendikası Salonu’nda düzenlenen Ulusal Kongre Çalıştayı 2 gün devam etti. Çalıştay’a katılan katılımcılar Kürt partileri, güçleri ve örgütleri arasında ulusal Kürt birliğinin sağlanması için yapmaları gerekenleri dile getirdi ve ortak bir Kürt bileşimin ve Kürt güçleri arasında ortak bir askeri savunma gücünün kurulması gerektiğinin altı çizildi.

Rojava Ulusal Kongre Çalıştayı sonunda bir dizi talebin yer aldığı talepname okundu.

Katılımcıların istek, öneri ve görüşlerinin yer aldığı Rojava Çalıştayı Sonuç Bildirgesi KNK Eş Başkanı Nilüfer Koç tarafından okundu. Katılımcılar bu talep ve önerilerin Kürdistan Genel Ulusal Kongresi’ne sunulmasını istedi.

Sonuç bildirgesinde yer alan talepler şöyle: Kültürel ve sivil meclisler ile Aşiretler Meclisleri kurulmalı ve meclislere yardımlar yapılmalı. Teröre karşı savaşan YPG/YPJ ve tüm Kürt güçlerine destek verilmelidir. Göç edenlerin geri dönüşü için çalışma ve eylemler artırılmalıdır. Eş başkanlık sisteminin oturtulması için tüm siyasi partilerde çalışmalar yürütülmelidir. Toplumun geliştirilmesi ve kalkındırılması için kadın kurumlarına yardım edilmeli, destek sunulmalıdır. Kürdistan Ulusal Kongresi’nin öneminin anlatılması ve değerlendirilmesi için halk için seminerlerin verilmesi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük eylemlerine çağırının artırılması. Ulusal bir görev olarak Şehba Kantonu’nda ve Şam’da yaşayan Kürtlere yardım edilmeli, destek sunulmalıdır.

Rojava Çalıştayı’nda işgalci Türk devletinin Efrin Bölgesi üzerindeki saldırıları kınandı ve Rojava’daki Kürt partilerinin görüş bakımından yakınlaştırılması amacıyla bir komitenin kurulması gerektiği söylendi.

Sonuç Bildirgesi Belgesi tüm üyeler tarafından kabul edildi ve kongre temsilcilerine teslim edildi. Belgenin redektesi yapıldıktan sonra Sonuç Bildirgesi basın kuruluşları ile paylaşılacak.