Kobanê geçit vermedi

1 Kasım Dünya Kobanê Günü’ne ilişkin konuşan YPJ komutanlarından Meryem Kobanê, “Kobanê’de 21. yüz yılın faşizmine geçit verilmedi” dedi.

Kobanê direnişinin YPJ komutanlarından Meryem Kobanê, Kobané direnişinin evrensel bir kimlik kazanmasının en büyük nedeninin, faşizme karşı insanlık değerlerinin savunulması olduğunu söyledi.

Meryem Kobanê, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle ANF’ye konuştu. Sözlerine 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü kutlayarak başlayan Meryem Kobanê, DAİŞ faşizmine karşı direnişte fedai bir tarzda savaşarak ölümsüzleşen Ebu Leyla, Diyar Bagok, Gelhat Gever, Hebun Derik, Paramaz Kızılbaş şahsında şehitleri andı.

KOBANÊ’DE İRADENİN ROLÜ

Meryem Kobané, küçük bir kent olan Kobanê’de YPJ savaşçıları Revan, Helin, Arin, Destina, Hebun ve Saryaların öncülüğünde dünya tarihinde eşine ender rastlanan bir direniş ortaya konulduğunu kaydetti. O dönem DAİŞ çetesinin her geçen gün daha fazla büyüdüğünü ve nüfuz alanını genişlettiğini anımsatan Meryem Kobané, DAİŞ'in adı duyulduğunda nüfusu milyonları, yüz binleri bulan şehirlerin boşaldığını, devletlerin çaresiz kaldığını söyledi. “Bütün insanlık DAİŞ faşizminin saldırısı altındaydı. Buna birilerinin dur demesi gerekiyordu” diyen Meryem Kobanê, YPG/YPJ savaşçılarının 'dur' dediğini ifade etti. Tüm dünya için tehdit haline gelen DAİŞ çetesi karşısında Kobanê’de inanç, irade ve kararlılığın silahtan daha güçlü ve etkili bir rol oynadığına dikkat çeken Meryem Kobané, DAİŞ çetesini durdurabilen tek gücün YPG/YPJ olduğunun altını çizdi.

ÖCALAN'IN FELSEFESİ KUŞANILDI

YPJ komutanlarından Kobanê, tüm dünyanın kalbi ve vicdanı olan Kobanê için dünya halklarının tek yürek ve tek ses olduğunu hatırlattı. Tarihte böylesi durumların zor ve kritik süreçlerde ortaya çıktığını, yine böylesi zamanlarda tarihsel kişiliklerin doğduğunu anımsatan Meryem Kobanê, YPJ savaşçısı Revan, Destina, Arin, Hebun, Zehra, Peyman gibi devrimcilerin bunlardan sadece bir kaçı olduğunu belirtti.

Kobanê’de insanların Kürt Halk Önderi Öcalan’ın felsefesiyle bütünleşerek irade, kararlılık ve inanç ile savaştığını kaydeden YPJ komutanı, “Öcalan’ın yaptığı seferberlik çağrısı Kobané’yi kurtardı. Artık Arap, Türkmen, Süryani ve diğer halk ve inanç grupları da Öcalan’ı önder olarak kabul ediyor” dedi.

YPJ’nin kendisini Öcalan’ın fikir ve felsefesi üzerine inşa ettiğine işaret eden Kobanê, Öcalan’ın “Ne olursa olsun, kim bırakırsa bıraksın kadınlar Kobanê’yi bırakmayacak” sözünü hatırlattı. Kobanê, YPJ’nin bu inançla savaştığını dile getirdi.

DÜNYANIN SEMBOLÜ OLDU

Sadece Kürt kadını için değil, tüm dünya kadınları için savaştıklarını ifade eden Meryem Kobané, şöyle devam etti: “Kobanê’de askeri ve ideolojik bir savaş verildi. Başta kadınlar olmak üzere tüm halk ve inanç gruplarına yönelik çok büyük bir faşist saldırı vardı. Radikal dincilik hakim kılınmak isteniyordu. Ancak YPJ, kadın kurtuluş ideolojisi ve devrimci savaşla buna karşı durdu. YPJ savaşçıları olarak Kobanê’de her tetiğe bastığımızda kalbi özgürlük için atan herkes için mücadele etme bilinci taşıyorduk. Biz bu ruhla DAİŞ'e karşı durduk. Halklar da bu gerçekliğin bilinciyle mücadele edildiğini bildiği için Kobanê dünyanın sembolü haline geldi. Savaş cephesindeki her anımızda her yeri Kobanê’ye çeviren ve kalbi Kobanê için atan tüm dünya halklarını hissediyorduk. Sayısal olarak az olmamıza rağmen inanç, irade, kararlılık, cesaret ve bağlılık gösterilerek, hiçbir kaygı içine girmeden son nefesimize kadar savaştık."

SAVAŞTIĞIMIZ DEVLETLERDİ

Kobanê’de sadece DAİŞ çetesine karşı savaşmadıklarını, Türkiye ve Katar gibi devletlere karşı da savaşıldığını söyleyen Meryem Kobanê, bu devletlerin DAİŞ'e askeri, siyasi, ekonomik destek sağladığını ve Suriye’de kendi politikalarını egemen kılmak istediklerini hatırlattı. Kobanê, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'Kobanê düştü düşecek' sözüne dikkat çekti.

DİYAR BAGOK'UN SÖZLERİ

Erdoğan’ın bunu söylediği gün küçük bir alanın YPG/YPJ savaşçılarının denetiminde kaldığını hatırlatan Meryem Kobanê, “Kobanê’nin düşeceğini bir an olsun düşünmedik. Ayak bastığımız, nefes aldığımız her yer ve her anda mücadele ettik. Elimizdeki silah ve teknik yetersiz; sayısal olarak üstünlük düşmanda olsa da Kobanê’yi özgürleştirmek için yemin ettik” dedi.

YPG komutanlarından Diyar Bagok’un yaralı olduğu süreçte söylediği “Apocular hiçbir zaman için bulunduğu yeri bırakmaz. Biz bu toprakların çocuklarıyız. Felsefemizde ihanet ve geri çekilmek yoktur. Kobanê’ye ancak cenazelerimizi çiğneyerek girebilirsiniz” sözünü hatırlatan Meryem Kobanê, YPG/YPJ savaşçılarındaki irade ve kararlılığın, bu kadar net ve somut olduğunun altını çizdi.

PARAMAZ KIZILBAŞ'IN DURUŞU

Paramaz Kızılbaş’ın Kobanê’ye geldiği ilk geldiği gün “Meryem yoldaş kesinlikle benim en ön cepheye gitmem gerek. Buradaki ruh ve atmosferden aldığım güç ben de direnme kararlığı yaratıyor. Kobanê onurdur. Bunun için savaşmalıyım” dediğini aktaran Meryem Kobanê, “Bu değerli insanlar, 21. yüz yılda faşizme geçit yok, dediler. Kanlarıyla tarih yazdılar. Kobanê’yi DAİŞ için sonun başlangıcı yaptılar. DAİŞ'in hilafetinin başkenti ilan ettiği Reqa’da yenilmesinin yolunu açtılar. Reqa aslında bugün değil, üç yıl önce Kobanê'de düştü" şeklinde konuştu.

KASIM AYI ÖNEMLİ BİR DÖNEMEÇ

Kasım ayının Kürdistan tarihinde önemli bir dönemeç olduğunu, Dünya Kobanê Günü ve PKK’nin kuruluşunun bu aya denk geldiğin kaydeden YPJ komutanlarından Meryem Kobanê, “PKK’nin ortaya çıkışı Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojava’da bir ulusal birlik ruhu, diriliş, direniş bilinci yarattı. Eğer bugün Rojava’da demokratik halk devrimi gerçekleşmişse bunda PKK’nin kuruluşunun büyük etkisi var. PKK, Ortadoğu halklarının umudu haline geldi. Önder Apo’nun çok büyük emeği var. 1 Kasım Dünya Kobanê Günü ile PKK’nin 40. mücadele yılının aynı ay içinde yer almasının özel bir anlamı da var bizim için. Bu temelde PKK’nin 40. kuruluş yıl dönümünü kutluyorum” dedi.

BİRLİK İÇİN KOBANÊ RUHU

Son dönemde Başur başta olmak üzere Kürt halkına yönelik saldırıların her geçen gün arttığına da işaret eden Meryem Kobanê, şunları ifade etti: “Aslında Kobanê’de ortaya konulan direniş dört parça Kürdistan’da ulusal birlik ruhu yarattı. Bizim isteğimiz tüm Kürt güçlerinin Kürdistan’ı savunmak için ortak bir askeri güç ve komutanlık oluşturması. Ulusal Kongre'yi daha fazla zaman kaybetmeden gerçekleştirmek gerekiyor. Kobanê ruhuna ihtiyacımız var. Ekmek, su ve hava kadar ihtiyacımız olan şey, ortak askeri güç ve ulusal birliktir. Kürt halkı ve Kürdistan üzerinden var olan tehditleri bertaraf etmenin yegane yolu budur.”

DEMOKRATİK SURİYE'YE ÖNCÜLÜK

YPG/YPJ olarak Suriye’yi ve Ortadoğu’yu özüne döndürmeye çalıştıklarını belirten Meryem Kobanê, “Demokratik Suriye ve Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu için mücadele yürütüyoruz. Demokratik Suriye’nin kurulmasına öncülük ediyoruz. Bu mücadelede yalnız yürümüyoruz. Arap, Süryani, Kürt, Türkmen ve diğer halk ve inanç gruplarından insanlar ile eşitlik, özgürlük temelinde yürüyüşümüze devam ediyoruz. Türk devleti başta olmak üzere tüm işgalcileri topraklarımızdan kovacağız” diye konuştu.