Kölelikten özgürlük savaşına

DAİŞ'li babası ve ağabeyi tarafından bir DAİŞ'liye satılan, 7 ay zindanda işkence altına tutulan Watha Hamid Xelef, bir yıldır QSD saflarında bir özgürlük savaşçısı.

QSD savaşçısı Medya (Watha Hamid Xelef) Meyadinli bir Arap. Tüm yaşamı, DAİŞ’in ilçesini işgaliyle değişmiş. Babası ve ağabeyi de DAİŞ'e katılan Medya, para karşılığı bir DAİŞ üyesine satılmış. DAİŞ’e küfrettiği için ağabeyi tarafından zindana attırılmış. DAİŞ zindanında yaşananları kabul etmeyen cesur bir kadın tarafından kaçırılan Medya, bugün aynı cesareti göstererek Cizîr Fırtınası Hamlesi’nde tüm kadınların intikamı için savaşıyor.

Uzun boylu esmer bir Arap kadını Medya. Henüz 23 yaşında ama yaşadıklarının kendisinden gençliğini alıp götürdüğünü söylüyor. Arkadaşları, yaşadıklarını utanmadan anlatması ve Arap kadınlarının sesini, özgürlükle yeniden nasıl buluşmaya başladıklarını anlatması için cesaretlendiriyor. Önce kamera karşısında anlatamayacağını söylüyor, sonra arkadaşlarının ısrarı üzerine, "Tamam ama sakin bir yere gidelim" diyor.

QSD bünyesindeki Dêrazor Kadın Taburu'nda olan Medya, hikayesini ANF’ye anlatıyor.

BABA VE AĞABEY DAİŞ'Lİ OLUR

DAİŞ, Meyadin’i işgal edince çok sevdiği babası ve ağabeyi de birer çete elemanı olup Medya’nın ve Arap kadınlarının karşısına çıkar. Medya o süreci şöyle anlatıyor: "DAİŞ mıntıkamıza girmeden önce ailemiz gayet iyiydi. 6 kız ve 3 erkek kardeştik. Ailemiz birbirine bağlıydı. DAİŞ, Sicire Spî (Beyaz Köprü'den) başlayarak ilerledi ve mıntıkamıza geldi. Sicire Spî tarafına geldiklerinde halkın kafasını kesip suya atıyorlardı. Bize yakınlaştıklarında babam ve ağabeyim onlara katıldı."

PARA KARŞILIĞI DAİŞ'LİYE SATILIR

DAİŞ'e katılmakla kalmayıp zihniyetini paylaşırlar ve kurbanlarından biri de Medya olur. Medya, şöyle devam ediyor: “DAİŞ, Meyadin'e girdikten sonra ağabeyim beni tanıdığı Mahmut Şam adlı bir DAİŞ'liye verdi. Ben istemedim ama babam ve ağabeyim 6000 bin dolar karşılığında beni verdiler. Ben ve annem istemediğimiz için mahkemeye gittik ama bir sonuç alamadık. Ağlayarak döndük. Annem onunla gitmemi istedi. Ben de mecbur gittim.”

AĞABEYİNİN ŞİKAYETİYLE ZİNDANDA

Köle evliliği bir yıl sürer. Nefret ettiği ve evde DAİŞ’e küfrettiği için DAİŞ istihbaratında görevli ağabeyi tarafından şikayet edilir; Hisbe (DAİŞ Asayişi) tarafından alınarak zindana atılır ve işkencelerden geçirilir. 7 ay süren insanlık dışı uygulamaları özetliyor: "Hem çok dayak ve işkence gördüm hem de çok acı çektim. Vücudumuza elektrik veriyorlardı, soğuk suyun içine bırakıp kırbaçlıyorlardı. Artık yaşadığımıza lanet ediyorduk. 24 saat karanlıktaydık. Bir gün kapının açılacağı ve oradan kaçacağımız hayaliyle gözümüz hep kapıdaydı."

BİR KADIN SAYESİNDE KAÇAR

Medya, DAİŞ zindanından cesur bir Arap kadını sayesinde kaçar: "Biz bir grup olarak kaçtık. Bizi Merva isimli bizim gibi tutsak olan bir arkadaşımız kaçırdı. Kendisi kaçmayı planlamıştı ve kadınların DAİŞ’in elinde esir olmasına tahammül edemiyordu. Bizi de kendisiyle birlikte kaçırdı. Sivillerin arasına sığındık. Fakat grubumuz yakalandı. Ben kendimi çöpün içine koyarak sakladım. Onların yakalanması beni çok etkiledi. Bir gün onların ve kendimin intikamını alabilmek için yaşadım.”

HARİTADA KARA ALAN KALMAYACAK

Kaçışı ardından YPG’ye ulaştığını dile getiren Medya, “Fiziki olarak da, manevi olarak da bitmiş durumdaydım. Bu nedenle 2 ay Kobanê'de tedavi gördüm. Sonra QSD’ye katıldım” diyor.

Medya, bugün Dêrazor Kadın Taburu’nda Cizîr Fırtınası Hamlesi'ne katılmaktan çok mutlu: "DAİŞ’ten yaptığı tüm zulmün intikamını almak istiyoruz. Gençliğimi ve tüm yaşamımı benden aldılar. Dêrazor çok zorlandı. Irak üzerinden geçtiler, kadınlar daha evlerindeyken alıp tecavüz ediyorlardı. Yaşamı bize kapkara ettiler. O yüzden onlardan hem tüm kadınların hem de kendi intikamımı almak istiyorum. Kurtarılan alanlar özgür giysiler giymeye başladı. Ama DAİŞ'in olduğu alanlar halen karalara bürünmüş durumda. İnşallah oraları da kurtaracağız. Biz evdeyken de böyle özgür konuşamazdık. Kadın özgürlüğünü geliştirdiği için Önderliğe teşekkür ediyorum."