PYD 7. Kongre’sinin sonuç bildirgesi açıklandı

PYD’nin Rojava’nın Rimêlan kentinde gerçekleştirilen 7’inci kongresinin sonuç bildirgesi açıklandı.

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) 7’inci Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklandı.

Sonuç bildirgesinde kongrenin 27-28 Eylül tarihleri arasında Rimêlan kasabasında gerçekleştirildiği hatırlatıldı ve şunlar belirtildi:

“7. Kongremizi 27-28 Eylül arasında, ‘Özgür Rojava’dan Federal ve Demokratik Suriye’ye Doğru’ şiarıyla, Cizirê Bölgesi’nde gerçekleştirdik. Kongre içteki ve dıştaki tüm örgütlerin, Demokratik Özerk Yönetim’in temsilcileri, Kürt ve Suriye partileri, onlarca sivil toplum kurum ve örgütlerin Halk Savunma Gücü, Kadın Savunma Birlikleri, iç ve dış tüm muhalefet partilerin, şahsiyetlerle beraber 450 delegenin katılımıyla gerçekleşti. Kürdistan partilerden, KCK, Avrupa, Araplardan, örgüt, siyasi aktivistlerden, toplumsal ve kültürel kurumlardan gelen onlarca mesaj okundu. Tüm mesajlarda partinin Suriye, Ortadoğu’da, bu hassas süreçte verdiği mücadele selamlandı, aynı zamanda Federal Demokratik Kuzey Suriye ve Rojava’yı temsil eden tüm oluşumların çalışmaları çerçevesinde yürütülen çalışmalarımıza destek verildiği belirtildi. Kutlama mesajlarında Suriye krizinin çözümü ve Kürt davasında demokratik çözümün yakalanması doğrultusunda partimizin tutumu takdir edildi.

Kongrenin birinci gününde ve açılış konuşmasının ardından, parti eşbaşkanlığı tarafından ve misafirler tarafından konuşmalar yapıldı, kongreye iletilen kutlama mesajları okundu. İki gün parti çalışmalarının değerlendirilmesi, siyasi, yurtseverlik ve demokratik perspektiflerin okunması, eşbaşkanlık raporları, Kadın Genel Meclisi ve Parti Genel Meclisi raporlarının okunması, siyasi programların değerlendirilmesi, tüzük ve tartışmalardan sonraki değişikliklerle geçti.

Katılımcılar demokratik ulus felsefesine kendisini dayandıran partimizin çizgisini, demokratik siyaset temelleri üzerinde değerlendirdiler. Göstermiş olduğumuz çizgi, Suriye krizi ve tüm Ortadoğu sorunlarının çözümüne yönelik doğru tutumumuzu ispatlamıştır. Kriz ve kaosun başında bizler tavrımızı üçüncü çizgi olarak belirledik. Bu çizgi tüm Suriye’ye yönelik bir proje olup tüm farklı oluşumları kendinde barındıran demokratik bir Suriye kapsamlıydı, ki bu proje Federal ve Demokratik Kuzey Suriye’nin ilanıyla vücut buldu. YPG ve YPJ’nin öncülüğündeki Reqa ve Dêra Zor’deki HSD’nin direnişi, Suriye’nin demokratikleştirilmesini ve başta Suriye’deki Kürt davası olmak üzere, tüm davaların çözümünü kesinleştiriyor.

Partimiz bu kapsamda, çok kapsamlı adımlar attı, tüm çalışmalarında halkların özgür iradesini kendisi için referans aldı. Bunun örneklerini ve rolünü Demokratik Suriye Meclisi’nin inşasında, sonra da Kuzey Suriye Demokratik Federasyon’un Kurucu Meclis ve Yönetimi’nde görebiliriz. Aynı zamanda Uluslararası Sosyalist Kongre’ye de üye oldu. Suriye ve uluslararası alanda yurtsever, devrimci-demokratik güçlerle hep ilişki içinde kaldı. Kürdistan’ın durumuna bağlı olarak 6. ve 7. parti kongresinde çıkarmış olduğu kararlarla, parti çalışmaları amaçlarını Yurtsever Birlik ve Kürtlerin umudunu gerçekleştirmede, Kürdistan Yurtsever Kongresi’ni gerçekleştirmekte ve KNK’nin çalıştayında görmektedir.

Kongre katılımcıları birçok örgüt ve siyasi partilerin kararlarını ve bunların stratejik gerçekleştirimini partinin aktifleştirilmesinde ve tüm Kuzey Suriye’de etkinleştirilmesinde, kadın, gençlerin öncülük düzeyinin ortaya çıkartılması gerektiğine buldu.

Parti olarak, Suriye krizinin demokratik yol ve yöntemler ile çözülmesine dönük diyalog çabalarımızı sürdüreceğiz ve demokratik federasyon esaslarına göre, 2254 sayılı Birleşmiş Milletlerin kararı çerçevesinde Suriye krizini çözmeye çalışacağımızı belirtiyoruz. Ayrıca Kürdistan'dan göç karşı bir strateji üzerine çalışıp, göçün önünü alacağız. Kürdistan’dan yapılacak göç, özellikle Kürt halkı başta olma üzere, tüm Mezopotamya'da yaşayan topluluklara tehdit unsurudur. Katılımcılar, meydana gelen göç dalgasının bazı siyasi güçler tarafından bilinçli bir şekilde planlandığını vurguladı.

Kongrenin sonunda Eyşe Hiso ile Şahoz Hesen PYD Eşbaşkanlığına seçildi. Ayrıca, 49 kişilik meclis oluşturuldu. Bunlardan 23'ü kadın üyelerden oluşuyor.

Eşbaşkanlar, meclis üyeleri ile kongre birleşeni, şehitlerin izinde mücadelelerini sürdüreceklerine dair söz verdi."