QSD’nin elinde El Umer’in havadan ilk görüntüleri

22 Ekim günü QSD’nin eline geçen Suriye’nin en büyük petrol sahası El Umer’in havadan ilk görüntüleri ANF’ye ulaştı.

QSD savaşçılarının 22 Ekim günü özel bir operasyonla özgürleştirdiği 2014 yılından bu yana DAİŞ çetelerinin elinde bulunan Suriye’nin en büyük petrol sahası El Umer’in havadan ilk görüntüleri ajansımıza ulaştı.

Suriye’nin doğusunda yer alan Dêra Zor kentinin doğu kırsalındaki El Umer petrol sahasının 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş öncesinde günlük olarak 30 bin varil petrol ürettiği biliniyor. Kasım 2013’te kendilerini muhalif olarak tanımlayan Cephet El Nusra ve diğer güçler tarafından rejimden alınan El Umer petrol sahası bu güçler tarafından da işletilmeye devam etti.

Kendilerini muhalif olarak adlandırılan bu güçler ellerinde bulundurdukları sahanın günlük üretiminin 10 bin varilini BAAS Rejimi, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelere satarak önemli bir gelir elde ediyorlardı.

Bölge, 2014 Nisan ayında ise Cephet El Nusra’nın savaşmadan çekilmesi üzerine DAİŞ’in eline geçti. Bölge, DAİŞ çeteleri için de önemli bir gelir kaynağı oldu. DAİŞ’in de buradan çıkardığı petrolün büyük bölümünü Cephet El Nusra gibi Türkiye, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler ve BAAS rejimine sattığı biliniyor.

22 Ekim günü Cizre’nin Fırtınası Hamlesi’nde QSD güçleri tarafından özel taktikler kullanılarak hiçbir zarar verilmeden özgürleştirilen El Umer sahası şu anda kullanılabilir durumda değil.

Havadan çekilen görüntülerden de rahatlıkla anlaşılabileceği üzere El Umer petrol sahasının bazı bölümleri BAAS Rejimi ve 2015 Eylül ayında rejimin yanında Suriye savaşında askeri olarak saf tutan Rusya’nın hava saldırılarında tahrip olmuş durumda.

QSD yetkililerinin ANF’ye daha önce BAAS Rejimi, Cephet El Nusra ve DAİŞ gibi egemen ve sömürü güçlerin elinde bulunan El Umer’in üretimi ve gelirlerinin Dêra Zor’un tümden özgürleşmesi ve rafinerilerin tamir edilmesi ardından Dêra Zor ve Suriye halklarının hizmetine sunulacağını söyledi.