Reqa’da sivillerin durumu nasıl?

Yaklaşık 3 aydır çeteler Reqa’da sivil halkı rehin almış durumda. Siviller DAİŞ’in fermanından dolayı çaresiz bir durumda; çünkü her kim DAİŞ’ten kaçarsa, onlara göre dininden uzaklaşmış oluyor.

Kaçan kişi ölümü göze alıp, QSD güçlerinin kontrolündeki bölgeye doğru gidiyor. DAİŞ’in etrafındaki çember daraldıkça sivillerin kaçış imkanı da azalıyor. 

Reqa’yı özgürleştirmenin ilk başladığı günlerde her gün yüzlerce sivil kurtarılıyordu fakat şimdi birkaç gün içinde ancak onlarca sivil kurtarılabiliyor. Bugün de çoğu kadın birçok sivil QSD güçleri tarafından kurtarıldı. Kameraların önünde konuşmak istemiyorlardı. Şehirde ailelerinin yarısının kaldığını ve DAİŞ’in onları öldüreceğini söylediler. 

Yaşlı bir kadın göz yaşlarına hâkim olamıyordu. Eşi, İmam Alnewewi Camisi önünde havanla vurulup yaşamını yitirmişti ve çatışmalardan dolayı cenazesini de alamıyordu, dediğine göre, cenazesi hâla yerdeydi.

'İNSAN DEĞİLMİŞİZ GİBİ DAVRANIYORLARDI'

Ebu Esaf 55 yaşında. Akrabalarını kaybetmiş, sadece kendisi ve ailesi kurtulmuş. Yüzünün görünmesini istemeyen Esaf, şöyle diyor:

"Şaşırmış bir vaziyetteyim. Duruma bakmak için dışarı çıktım. Bu kadar kolayca şehir merkezinden çıkabileceğimi düşünmemiştim."

Esaf, DAİŞ’le olan yaşam için 'Ewam' kelimesini kullandı. Ewam ‘bizden olmayan, bizden gayrı’ anlamına geliyor: "Bize insan değilmişiz gibi yaklaşıyorlardı, birilerinin yanında yemek bulduğu zaman alıp götürüyorlardı."

Esaf, evlerinden çıkamadıklarını, fakat DAİŞ’in hep onların evlerinin içinden geçtiklerini belirtti.

SALDIRILAR KIRILIYOR

Reqa merkezden gelen haberlere göre, şehirde kalan çete sayısı 700 civarında ve binlerce sivil de Reqa’da. Şehrin yüzde 85’i kurtarılmış durumda. Son üç günde DAİŞ çok kez saldırı girişiminde bulundu ancak saldırıları kırıldı. Özellikle  Reqa’nın kuzeyine düşen Akrad Mahallesi'ndeki saldırı girişimlerinde çok sayıda çete öldürüldü.