Reqqa’dan izlenim: Al Nehde Mahallesi'nde neler oluyor?

Komutan Rûken ve çeteler arasındaki mesafe 50 metre kadardı; belirttiğine göre karşıdaki binada 3 çete elemanı bulunuyor.

Bugün, QSD savaşçılarının ilerlemiş olduğu, savaş cephesi Al Nehda Mahallesi'ne girdik. Bu mahalle diğer kurtarılmış mahallerden daha özgün bir yapıya sahip; binaları 4 katlı, binalarının geneli Suriye devleti tarafından inşa edilmiş. 17. askeri fırkanın yakın olduğu mahalle.

Heybetli komutan Rûken Dewran bir savaşçı birliğini yönetiyor, erzak bırakmak için 'akrep'le ulaştık oraya. Savaş cephesinde her şey daha farklı; karşılama, konuşma farklı bir tonda, kimse kimseyi kırmıyor. Komutan Rûken ve çeteler arasındaki mesafe 50 metre kadardı; belirttiğine göre karşıdaki binada 3 çete elemanı bulunuyor. Çetelerden biri kadın ve savaşçılara "teslim olun" çağrısı yapıyor. Fakat Komutan Rûken'in aktarımlarına göre bu bir plan: Bu planla arkadaşlarımızın onlara doğru gitmesini amaçlıyorlar. Arkadaşlarımız de pür dikkatle onlara doğru gittiler. Aralarından bir çete arkadaşlarımız arasında kendini patlatmaya çalıştı. Fakat arkadaşlarımız dikkatli oldukları için çete onlara ulaşmadan vuruldu.’’

Çeteler bu mahalleyi kendileri için askeri bir alana çevirmiş. Yapılar betondan olduğu için savaş uçaklarından atılan bombalar da pek etki etmiyor, bu yüzden QSD savaşçıları ve çeteler burada göğüs göğüse çatışıyorlar.

Büyük bir savaş olmasına rağmen, özellikle de geceleri çatışmalar şiddetlenmesine rağmen QSD savaşçılarının moral düzeyi çok yüksek; sınırsız bir yoldaşlık ruhuyla topraklar karış karış DAIŞ çetelerinden özgürleştiriliyor.

Rûken Dewran Arapçaya pek hakim değil, savaşçıları arasında Araplar olmasına rağmen, savaşta dile pek gereksinim duyulmuyor, her bir savaşçı nerede ne zaman ne yapacağına hakim; el kol, kaş göz hareketleriyle iletişim kurabiliyorlar.

Mahallede çok büyük bir savaş yaşanmış durumda, yüzlerce bina yıkılmış, delik deşik olmuş. Savaşçıların gece burada kaldıklarını düşününce tüm direniş ve fedakarlıklar gözümüzün önünde canlanıyor.

Biz yine Al Nehde Mahallesi'ne yüzümüzü çevirelim... Bu stratejik mahallenin özgürleştirilmesiyle beraber, savaşçılar artık batı yönünden Reqqa'nın merkezine doğru ilerleyecek.