Reqqalı savaşçı: Hayalini kurduğumuz özgürlük yakın

DAİŞ işgalinden sonra Reqqa’dan kaçarak Derîk’e giden YPG savaşçısı Fırat Derîk, Reqqa’dan sonrada bir YPG savaşçısı olarak Suriye’nin tüm alanlarında mücadele etmeye devam edeceğini söylüyor.

Reqqa’yı özgürleştirmek için başlatılan hamle 24’üncü gününde. Savaşçılar Reqaya yaklaştıkça moralleri daha da artıyor. Özellikle Reqqalı ve aileleri Reqqa’da olan savaşçıların heyecanı ve morali görülmeye değer.

Reqqa’nın Doğu cephesinde tanıştığımız Fırat Dêrik kod isimli Arap savaşçı da bunlardan birisi. Fırat Derîk 1 yıllık bir YPG savaşçısı ve hemen hemen hamlenin tüm aşamalarında yerini almış. Uzun zamandır Reqqa’nın özgürleşmesinin hayalini kuran Fırat Derîk, şimdi Reqqa’nın, halkının ve ailesinin özgürleşeceği günün yakınlığıyla daha bir coşkulu…

‘DAİŞ ÖNCESİ HERŞEY FARKLIYDI’

Firat Dêrik, DAİŞ'ten önceki yaşamlarını anlatırken her cümlesinden sonra derin bir iç çekiyor. Derîk, Reqqa’daki DAİŞ öncesi yaşamı şöyle anlatıyor: "şehrimiz Yeni Reqqa ve Eski Reqqa olarak ikiye ayrılır. Ben yeni Reqqa'danım. DAIŞ Reqqa’ya saldırdığında ben ve ailem de oradaydık. DAİŞ’ten önce güzel bir hayatımız vardı. Ailemle birlikte, kendi memleketimde ve doğduğum topraklarda yaşıyordum. İnsanların birbirleriyle bir diyalogları ve paylaşımları vardı. Kimse kimsenin yaşamını sorgulamaz ve yaşam hakkına saldırmazdı. Elbette yaşamın zorlukları vardı ancak biz kendi imkanlarımızla bu zorlukların üstesinden geliyorduk. Kadınlar daha rahattılar. Herkes birbirine yardım ediyordu."

‘DAİŞ DÜNYAYI BİZE CEHENEM ETTİ’

DAİŞ’le birlikte Reqqa’da bir yaşamın kalmadığını dile getiren Fırat Derîk “tüm yaşamımız cehenneme döndü. Bize dünyada cehennemi yaşattılar. Sokak ortasında insanları öldürüyorlardı. Yaşlı insanların kafasını bile cadde ortasında kesiyorlardı. Kadınlar zaten hiçbir hakları yoktu. Evden çıkamazlardı. Çıktıklarında bile kara çarşaf giymek zorundaydılar ve yanlarında mutlaka ailesinden bir erkek olmak zorundaydı. Her şey onlara göre haramdı ve yasaktı. Küçücük bir şeyde hemen insanları ya işkence ediyorlardı ya da kafalarını kesiyorlardı” diyor.

‘REQQA’DAN KAÇMASAYDIM ÖLECEKTİM’

Fırat Derîk, DAİŞ işgalinden sonra Reqqa’da 4 ay kaldıktan sonra kaçarak Derîk’e gelir. Reqqa’dan ailesini bırakarak kaçmak zorunda olduğunu söyleyen Derîk, “kaçmasaydım beni de öldüreceklerdi. Benim de kafamı keseceklerdi. Çünkü DAİŞ’e katılmamıştık. Bizi rahat bırakmıyorlardı. Bende kaçmaya karar verdim. Ailemi o vahşilerin olduğu yerde bırakıp kaçmak bana çok zor geliyordu. Fakat orada kalmamın da ailem açısından hiçbir faydası yoktu. Kaçtım ve Derîk’e geldim. Fakat DAİŞ’in Reqqa’da yaptıklarını hiçbir zaman unutmadım.”

‘YPG HALKIMIZIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN TEK UMUTTU’

Derik’te bir süre kaldıktan sonra YPG ve YPGlileri tanıma fırsatı bulduğunu anlatan Derîk, 1 yıldır YPG savaşçısı. Derîk YPG’ye katılımına ilişkin şunları belirtiyor: “Derik’te yeniden yaşama döndüm diyebilirdim. Ailemi ve halkımı Reqqa’da o katillerin elinde bırakarak kaçmak bana çok ağır gelmişti. Ama Derîk’te bir süre kaldıktan sonra YPG ve YPGlileri tanıdım. Onların moral ve mücadele düzeylerini gördüm. DAİŞ karşısında da savaşıyorlardı. Ama korkmuyorlardı. DAİŞ korkuyla ve zulümle insanları esir alıyordu. Ama YPGliler korkuyu öldürmüştü. 1 yıl önce YPG’ye katıldım. Adımı da Fırat Derîk yaptım. Çünkü Derîk’te yeniden yaşama umuduna ve bir gün halkımın da özgür olacağı umuduna kavuştum.

‘HALKIM VE AİLEMLE REQQA’NIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KUTLAYACAĞIM’

Bugün Reqqa’yı özgürleştirme hamlesinde yer alan bir savaşçı olmanın kendisi için anlamının büyük olduğunu ifade eden Derîk “şehrim, halkım ve ailemin özgürleştirilmesi savaşında yer alıyorum. Bu benim hayalimdi. Reqqa’yı tümden kuşatmışız ve adım adım özgürleştiriyoruz. Reqqa’yı özgürleştirmeye sadece 6 km kaldı. Yakında tüm Reqqa özgürleşecek. Eğer şehit olmazsam bende o günü halkım ve ailemle kutlayacağım.”

‘DAİŞ’İ TÜM SURİYE’DEN SİLİNCEYE KADAR SAVAŞACAĞIZ’

Fırat Derîk, YPG’de savaşçı olmanın kendisi açısından kutsal bir görev olduğunu dile getirerek bu görevini Reqqa’dan sonra da sürdüreceğini belirtiyor. Derîk anlatımlarını “kutsal görevime ömrüm boyunca devam edeceğim. Eskiden hayalim ailemi ve Reqqa’yı özgürleştirmekti. Ama şimdi tüm Suriye halklarının özgürleştiği hayallerini kuruyorum. YPG içinde hayallerim ve umutlarım büyüdü. QSD güçleri YPG, YPJ savaşçıları olarak Reqqa’dan sonrada DAİŞ’i ve halkımıza dünyayı cehennem eden tüm barbarları bu topraklardan silip atıncaya savaşmaya devam edeceğiz” sözleriyle sonlandırıyor.