‘Ulusal kongre bir an önce hayata geçmeli’

KNK-Rojava Çalıştayında yürütülen tartışmalarda, Kürdistan halkının tarihi bir süreçten geçtiğine dikkat çekilerek, ulusal kongresinin hayata geçmesi yönünde görüşler dile geldi.

Çalıştay’da konuşan PYD Eş başkanı Şahoz Hesen partilerinin Kürt halkının hakları için mücadele ettiğini ve mücadelesine devam ettiğini söyledi.

“Rojava Demokratik Özerk Yönetimi’ni kuran güçlerden biri de biziz ve dayanışmamız sayesinde bugün bu aşamadayız” diyen Hesen ayrıca bölge için olumlu sonuçlar getiren Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu’nu kuran güçlerden biri olduklarını söyledi. YPG, YPJ ve QSD’ye teşekkür de eden Hesen, tüm parti ve güçlere askeri güçlere (YPG, YPJ, QSD) destek vermeleri çağrısı yaptı.

Kürt halkının kaderini belirleme sürecinden geçtiğini belirten PYD Eş başkanı, Kürdistan Ulusal Kongresi’nin yapılması gerektiğini söyledi.

Suriye Kürt Sol Partisi Sekreteri Salih Kedo da ise Kürt toplumunun tarihi bir süreçten geçtiğini ifade ederek “Kürdistan’ın dört parçasında büyük engeller önümüzde, bu yüzden de yakın zamanda Kürdistan Ulusal Kongresi gerçekleşmelidir” dedi.

Siyasetçi Şewqi Mihemed Kürt halkının yararı için birlik olunması gerektiğini söyledi ve Kürt halkının defalarca katliama uğramasına rağmen varlığını koruduğunu dile getirdi.

Suriye Kürt Sol Partisi Sekreteri Mihemed Musa da konuşmasında Ulusal Kongre’ye destek oluyormuş gibi davranan kesimleri eleştirdi.

Çalıştay’a Şam’dan katılan Siyasetçi Cemil İzweri ise Rojava Çalıştayı’nı kutladı ve Kürdistan Ulusal Kongresi’ni beklediklerini söyledi.

Suriye Kürt Demokrat Partisi Sekreteri Cemal Mela Mehmud PYD’ye teşekkür etti ve “Rojava’da siyasetin önünü açan ve Kürt halkının birliği için büyük bedeller veren PYD’ye teşekkür ediyoruz” dedi.