YPG Basın Merkezi Üyesi Mehmed Aksoy Reqa'da şehit düştü

YPG Basın Merkezi, basın birimi üyesi Firaz Dağ’ın (Mehmed Aksoy) dün Reqa’da şehadete ulaştığını açıkladı.

İngiltere’den giderek YPG Basın Birimi çalışmalarına katılan Mehmed Aksoy (Firaz Dağ) Reqa’daki DAİŞ saldırısında şehit düştü.

YPG, Mehmed Aksoy’un şehadetine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Şehit, küle dönmüş bağlarda bir gülün açılış müjdesidir. Şehit, susuz ve bitkin coğrafyanın semalarına parlak bir şafaktır; yağmur olsun, yaşam tekrar yeşersin diye. Kürdistan’ın ve şehitlerinin hikayesidir bu. Ölümün kasvetli uykusundan dönüp özgürlük savaşımına adım atmış bir halkın en büyük yaşam nişanesidir şehitler. Şehit, uyanış, kavga, feragat ve başarı umududur. İşgalci barbarların saldırılarıyla tükenişe doğru yol alan Kürt halkı, yaşam ve özgürlük umudunu şehitlerinin kişiliğinde buldu.

Fîraz Dağ (Mehmed Aksoy) aslen Kuzey Kürdistan’ın Maraş iline bağlı Elbistan ilçesindendir. Ailesinin Avrupa’ya doğru gerçekleşen göçünden sonra Londra’da büyür. İlk gençlik yıllarından itibaren Kürt halkının haklı mücadelesinin bir parçası, anti-kapitalist, demokrasi ve insan hakları mücadelesi yolundan hiç ayrılmaz. Özellikle 3 Ağustos 2014 tarihindeki Şengal katliamından sonra yurtdışındaki Kürt kitlesi ve yabancı toplumunun bilgilendirilmesi ve örgütlendirilmesi çalışmalarında durmak bilmeyen bir tempoyla çalışmalar yürütür.

Kürt halkı ve diğer etnik grupların sorunlarını irdeleyen Kurdish Question (Kürt Sorunu) sanal platformunu kurup uzun bir süre yöneticiliğini yapar. Üniversite eğitimini sinema üzerine tamamlayıp pek çok edebi-yazınsal organizasyonda yerini alır. Çektiği bir dizi kısa film, yazdığı öyküler ve şiir çevirileriyle sinema, edebiyat ve sanatın diğer alanlarında eserler verir. Kurdish Question adlı internet platformunda Kürt halkının güncel sorunlarıyla ilgili değerlendirmeler ve yazılar yazar:

“Bizi ezen sistem evrenseldir, köleliği dayatan düzenler birbiriyle bağlantılı ve işbirliği içerisindedir. Bu yüzden bizler de bu sisteme karşı beraber ve işbirliği halinde olmak zorundayız.” Şehid Fîraz, tüm ezilen halklara bu sözlerle birleşme çağrısında bulunmuştu.

Yüreği halkı için özgürlük tutkusuyla çarpan Fîraz yoldaş, özgürlük özlemini Kürdistan’da hissetmiş, yurtseverliği en derin düzeyde yaşayarak yurtdışında olmasına rağmen bu ruhunu canlı tutmuş ve asla öz kimliğinden uzaklaşmamıştı. Fîraz yoldaş gelecek ve özgür yaşam umudunu Özgürlük Hareketi ve Rêber Apo’nun felsefesinde bulmuştu. O, özgür yaşam arayışındaydı ve aradığını Rêber Apo’nun fikirlerinde bulmuştu. Fîraz, kapital sistemin merkezlerinden İngiltere’de büyümüştü, devrimci yaşam dışında hiçbir şey onu tatmin edemezdi. Bu yüzden özgür fikirlerin kaynağına, ülkesine doğru yolculuğa çıktı. Modern Köleciliğin bağrında bir yaşamı kendisine yediremeyen Firaz yoldaş, Kürdistan Devrimini kalemi ve kamerasıyla kayıt altına alarak tarihe mal etme amacıyla Rojava’ya yönelir.

Rojava’daki toplumsal ve siyasal devrim için daha büyük eylem, aynı zamanda işgalci ve gerici saldırılara karşılık daha büyük cevap verme gereksinimi hissediyordu. Bu yüzden yurtdışındaki çalışmalarla yetinememiş, ülkesine yönelmiştir. İşgalci Türk Devleti’nin 25 Nisan 2017 tarihinde Qereçox dağına yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarından sonra bu konuda netleşmiş, geliş kararını almıştı. Qereçox dağında YPG Basın mensupları şehit düşmüştü, Fîraz arkadaş bu arkadaşların yerini alıp yaşanan adaletsizliği dünyaya anlatmak amacıyla halkının ve yoldaşlarının sesine ses verip hemen YPG Basın çalışmalarındaki yerini almıştı. Fîraz yoldaş, üzerine giydiği askeri üniforması, omuzundaki silah ve kamerasıyla insanlığa ve özgürlük savaşçılarına hazin bir resim bıraktı, yoldaşlarının kalbinde her daim baki kalacak olan bir resim.

Fîraz yoldaş, tüm dünyayı devrimin hakikatleri ile tanıştırmak ve Kürt halkı üzerindeki işgal ve sömürü kıskacını görünür kılabilmek için bütün çalışmalarını İngilizce dilinde yapıyordu. Şehit Fîraz yoldaş, gecesini gündüzüne katarak savaşçıların yaşamlarını insani, toplumsal, demokratik, kültürel ve ahlaki açılardan kaydetmeye çalıştı. Son olarak, DAIŞ gericiliğine karşı yürütülen savaşta yoldaşlarını izleyip dünyayla paylaşabilmek amacıyla Rakka ve Deyr Ez-Zor operasyonlarına katıldı, mücadeleyi an be an kayıt altına aldı.

26 Eylül sabahı Rakka’da görevi başındayken DAIŞ çetelerinin vahşi saldırısında şehadete ulaştı.

Şehit Fîraz Dağ, Şehit Halil Dağ arkadaşın özgür basın ve devrimci sanat geleneğini devr alarak Rojava özelinde başarılı bir şekilde temsil etti. Kısa bir zamanda yoldaşlarının yüreğinde yer edindi ve herkes tarafından sevildi. Her türlü zorlu koşul altında aylarca savaş cephelerinde savaşçıların mevzilerini tek tek gezerek onların duygu, heyecan ve sevinçlerine tanklık etti. Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin yeni dönem hamlesel ruhunu dünyaya yansıtanlardan biri oldu.

Böyle bir dönemde şehit olan yoldaşlarımızın mücadele ve yaşam çizgisine bağlı kalacağımızın; onlar gibi yürüyüp, mücadele edip zafere ulaşacağımızın sözünü yineliyoruz. Fîraz Yoldaş’ın yolunda; özgür basın çizgisinde mücadelemizi büyütüp güçlendireceğiz. Kürdistan’ın özgürlük savaşçıları olarak, şüphesiz ki kavgamızı zaferle taçlandıracağız. Çünkü yaşam felsefemiz, özgür yaşam uğruna mücadeleden ibarettir. Zalimin zulmüne karşı direniştir. Bu felsefe zihin ve yüreklerde yaşamaya devam ettikçe, zalimler asla kazanamayacaktır!

Şehidimizin kimlik bilgileri şöyle: 

FIRAZ DAG

Kod Adı: Fîraz Dağ

Adı Soyadı: Mehmed Aksoy

Ana Adı: Zeynep

Baba Adı: Kalender

Doğum Yeri ve Tarihi: Malatya, 1985

Şehadet Yeri ve Tarihi: 26-09-2017 Rakka”