YPG’den Haziran ayı bilançosu

Haziran ayı savaş bilançosunu açıklayan YPG Basın Merkezi, Türk ordusu ve çetelerinin 102 kez YPG mevzilerine saldırdığına dikkat çekti. YPG ve YPJ güçlerinin bu saldırılara verdiği karşılık sonucunda ise 56 çete üyesi öldürüldü.

YPG Basın Merkezi internet sitesinde 2017 yılı Haziran ayı savaş bilançosunu açıkladı. Türk ordusu ve komutası altındaki çetelerin 102 kez ağır silah, tank, havan ve obüs topları ile YPG / YPJ güçlerinin Rojava’daki mevzilerine saldırdığını kaydeden YPG Basın Merkezi, “İşgalci Türk ordusu 24 defa savaş ve insansız keşif uçaklarıyla Rojava üzerinde gezmiş ve Rojava sınırlarını ihlal etmiştir.

İşgalci Türk ordusuna bağlı çeteler, güçlerimizin mevzilerine 4 defa geniş saldırı gerçekleştirmiştir. Çetelerin saldırılarına verilen karşılıklar sonucunda 26 çete öldürülmüş, yelekleriyle birlikte 4 kalaşnikof, 2 telefon ve bir kimlik ele geçirilmiştir. Ayrıca bir araç imha edilmiş, bir araç ve bir dozer darbelenmiştir.

YPG ve YPJ güçleri meşru savunma çerçevesinde, Türk ordusu ve çetelerinin saldırı ve müdahalelerine 18 defa misli ile karşılık vermiştir.

18 Haziran 2017 tarihinde saat gece 01.30’da 14 intihar saldırganı DAİŞ çetesi Şedade’de asayiş noktalarına, hastaneye ve YPG savaşçılarının noktasına saldırmıştır. Güçlerimizin karşılık vermesiyle 6 çete kendisini patlatmış, 6 çete savaşçılarımız tarafından öldürülmüş, 2 çete de teslim olmuştur. Bu çatışmalarda 4 savaşçımız şehit düşmüş, 3 savaşçımız da yaralanmıştır. Ayrıca çetelerin üzerinde bulunan çok sayıda ferdi silah, 1 BKC ve Hytera telsiz ele geçirilmiştir.

Uzun bir süredir işgalci Türk ordusu ve komutası altında hareket eden çeteler, özellikle Efrin Kantonu olmak üzere tüm Rojava’da güçlerimize ve halkımıza her türlü saldırıyı gerçekleştirmektedir. Saldırılar sonucunda çok sayıda sivil yaşamını yitirmiş ve yaralanmıştır. Ayrıca Türk ordusu ve çetelerinin top atışları sebebiyle siviller maddi zarara da uğramıştır.

Bu esasla güçlerimiz Halk Savunma Güçleri YPG ve Kadın Savunma Güçleri YPJ, Haziran ayında işgalci Türk çeteleri ve çetelerinin saldırılarına 5 etkili misilleme eylemi gerçekleştirmiştir” dedi.

İşgalci Türk ordusuna bağlı 40 çetenin öldürüldüğü bilgisinin de yer aldığı açıklamada, 7 çetenin yaralandığı, ayrıca çok sayıda cephanenin ele geçirildiği de belirtildi. Açıklamada ele geçirilen silahlar ise şöyle sıralandı:

“1 adet A4, 20 bin güllesi ile birlikte 2 adet BKC, yelekleriyle birlikte 6 kalaşnikof, 2 bruno, 5 B7 roketi, 2 adet dürbün, 3 adet telsiz savaşçıların eline geçmiştir. 7 araç, 3 motosiklet ve 1 adet 14.5 doçka imha edilmiştir.”

REQQA HAMLESİNDE YPG VE YPJ SAVAŞÇILARI ÖNCÜ GÜÇ OLARAK YER ALDI

Reqqa’yı Özgürleştirme Hamlesi’nde de YPG ve YPJ savaşçılarının öncü güç olarak yerini aldığı ifade edilen açıklamada şunlara yer verildi: “Reqqa’yı Özgürleştirme Büyük Cenk’inin başladığı 6 Haziran’da yapılan bir açıklama ile duyurulmuştur. YPG ve YPJ savaşçılarının da içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (QSD) savaşçıları, 9 Haziran’da kentin doğusundaki Meşleb’ten Reqqa’nın merkezine girmiştir. Ayın 9’undan bugüne dek QSD savaşçıları doğuda El-Meşleb, Sinaa ve El-Betani ve batıda Sibahiye, Romaniya ve El-Qedisiye mahallelerini özgürleştirmiştir. Ayrıca El-Cezra Meydanı, tarihi Harkalah Kalesi, 17. Tümen, Şeker Fabrikası ve birçok önemli ve stratejik alan özgürleştirilmiştir. Kentin batısında Hattin, Yermuk ve El-Nehda mahalleleri ile kentin doğusunda El-Rewda mahallesinde şiddetli çatışmalar yaşanmaktadır. Netleştirildiği kadarıyla bu çatışmalarda 542 DAIŞ çetesi öldürülmüş ve onlarca çete de yaralanmıştır. 7 DAİŞ çetesi de sağ yakalanmıştır. Özgürleştirilen ve çatışmaların sürdüğü mahallelerde çetelere ait çok sayıda cephane ele geçirilmiştir. Reqqa’yı Özgürleştirme Hamlesi’nde savaşçılar tarafından binlerce sivil çetelerden kurtarılmış ve güvenli bölgelere ulaştırılmıştır. 29 Haziran’da Reqqa tamamen kuşatılmıştır. DAİŞ çeteleri Reqqa kent merkezi kuşatmasını kırmak için kentin dört tarafından büyük saldırılar gerçekleştirmektedir. DAİŞ korunmak için Reqqalı sivilleri canlı kalkan olarak kullanmaktadır.

Haziran ayında YPG ve YPJ savaşçıları her zaman olduğu gibi çetelere karşı savaşmış ve Rojava ve Kuzey Suriye’de çeteleri yenmek için şehadete ulaşmıştır. Reqqa’yı Özgürleştirme Hamlesi’nde 7 YPJ savaşçısının da aralarında bulunduğu 84 savaşçımız şehit düşmüştür. Ayrıca 6 savaşçımız DAİŞ çetelerinin Şedade’ye yönelik saldırılarının püskürtülmesi sırasında, 6 savaşçımız kaza sonucu ve 2 savaşçımız da ağır hastalık sebebiyle şehadete ulaşmıştır.”