İki milyarı aşkın kişi halen içme suyuna erişemiyor
Bugün Dünya Su Günü. Ancak halen dünya genelinde 2 milyarı aşkın kişi temel bir hak olan içme suyuna erişemiyor.
Bugün Dünya Su Günü. Ancak halen dünya genelinde 2 milyarı aşkın kişi temel bir hak olan içme suyuna erişemiyor.
İsviçre RTS medyası Dünya Su Günü’nde, dünya genelinde yaşanan temiz su sıkıntısına dikkat çekti.
Çok sayıda bölgede, temel bir hak olan su yeteri kadar korunmuyor. Bir yandan insani eylemle sınırlandırılması mümkün olan su ağlarında kayıplar yaşanırken, diğer yandan onlarca yıldır dile getirilen insan kaynaklı bir kirlilik yaşanıyor.
Bu durumda sadece yeraltı suyu felaketini ve kalitesini zenginleştirir.
İnşaat mühendisi ve “Sauver l’eau” (Suyu kurtarmak) kitabının yazarı Eric Davalle, “Temiz suyun çoğunluğu yeraltında olduğundan, yağmurla birlikte çevrenizi kirlettiğinizde suyun ihtiyaç duymadığı her şeyi aldığını ve bunun çok büyük bir faktör olduğunu (...) atık suyun çevreye döküldüğünü düşünün” dedi.
Davalle, bu durumun yeraltı suyu felaketini arttırdığına dikkat çekti.
Tüm ülkeler etkili arıtma sistemlerine erişemiyor. Küresel ısınma da toplumlar üzerinde doğrudan sonuçları olan suyu etkiliyor.
Eric Davalle, “Tarihsel olarak halklar su noktalarının etrafında toplandı. Küresel ısınma olduğunda, bu nehirler daha az besleniyor, daha az su var ve insanlar da bu noktaları terk ediyor. Savaş zamanında yer değiştirmeden bahsediliyor ama milyarlarca insanın su yüzünden yer değiştirmesinden de bahsedilecek” dedi.
Dünya genelinde halen 2 milyarı aşkın kişi suya erişemiyor. Suya erişim sorunu eşitsizlikleri de giderek derinleştiriyor. Dünyada korumasız kaynaklardan gelen suyu içen insanların yarısı Afrika’da bulunuyor. Birleşmiş Milletler’in son raporuna göre her dört Afrikalıdan sadece biri güvenli bir içme suyu kaynağına erişiyor.