FEDA: Paylaşmaya, dayanışmaya ihtiyacımız var
Aşure gününe ilişkin açıklama yapan FEDA, "Günümüzde paylaşmaya, dayanışmaya ve ortaklaşmaya her zamandan daha çok ihtiyacımız var" dedi.
Aşure gününe ilişkin açıklama yapan FEDA, "Günümüzde paylaşmaya, dayanışmaya ve ortaklaşmaya her zamandan daha çok ihtiyacımız var" dedi.
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Çeşitli dini kaynaklarda aşurenin Hz. Nuh’tan beri bilinip, yenildiği rivayet edilmektedir. Büyük Tufan’dan kurtulan Hz. Nuh'un, gemisinin karaya oturması sonrasında, gemide kalan son gıdaları tatlı kıvamına kadar pişirdiğini, kurtulmaları şerefine bu tatlı kıvamını yediklerini söylenir. Rivayet edilenin aksine, aşure tarihinin çok daha eski olduğudur. Neolitik tarım devriminden beri, Mezopotamya halklarının ve inançlarının ortaklaşmacı kültürlerinde yaşattıkları kadim geleneklerdendir aşure" denildi.
"Mezopotamya halkları ve inançları süreç içerisinde bu şükrana yeni ritüeller ve değerler katarak, bugünlere taşımışlardır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Suyun, havanın, Güneş’in ve toprağın döngüselliği ile her şeyin oluştuğuna inanan inanç sahipleri, kendi toplumsallıklarında paylaşarak, dayanışarak ve ortaklaşarak bunu kutlamışlardır" diye belirtildi.
'ORTAKLAŞMA VE EŞİTLENME HALİ'
Açıklamada şunlar da kaydedildi:
"Sevgide ve barışta buluşanlar, lokmaların pay edilmesi sayesinde, kendi ortaklaşmacı kültürlerini sürdürmüşlerdir. Binlerce yıldır yok edilmeyen, en zor şartlarda dahi sürdürülen bu ortak yaşamdan kalan bu gelenek; birlikte pay etme, lokmalarda eşitlenme halidir. Duyguda, tasada bir olma, ortak olmadır. Kişisel ve bireysel olma yerine, ortak olma ve birlikte olmanın, tüme varmanın kültürüdür aşure.
Bu amaca hizmet etsin diye Alevi canlar günlerdir büyük bir özveri ve dayanışma içindedirler. Kapitalist modernitenin her şeyi tatsız, tuzsuz bıraktığı, her şeye alınıp satılan meta anlayışıyla yaklaştığı günümüzde paylaşmaya, dayanışmaya ve ortaklaşmaya her zamandan daha çok ihtiyacımız vardır. Kapitalist modernitenin bireyci, bencil zihniyetine karşın, canlarımızın paylaşmaya, dayanışmaya ve ortaklaşmaya dayalı bu hizmetleri umudumuzu büyüten olmuştur."