Fransa’da Yahudilerden gasp edilen eserler incelenecek
Fransa’da sömürge döneminde çalınan tarihi eserlerden sonra şimdi de İkinci Dünya Savaşı döneminde Yahudilerden gasp edilen eserlerin tespit edilmesi tartışılıyor.
Fransa’da sömürge döneminde çalınan tarihi eserlerden sonra şimdi de İkinci Dünya Savaşı döneminde Yahudilerden gasp edilen eserlerin tespit edilmesi tartışılıyor.
Ülkenin ve dünyanın en büyük müzelerinden olan Louvre Müzesi’nden yapılan açıklamada, 1933-1945 arasında satın alınarak sergilenen tüm eserlerin yeniden gözden geçirileceği duyuruldu. Araştırmalar, 1933’te Almanya’da iktidara gelen Nazilerin yaptığı eser hırsızlıklarına da odaklanacak.
GASP EDİLMİŞ ESERLER ARANACAK
35 bini düzenli olarak sergilenenlerden olmak üzere 600 binin üzerinde farklı türden eserin bulunduğu Louvre Müzesi, yılda ortalama 8 ila 10 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. Neredeyse dünyanın tüm bölgelerinden eserlerin bulunduğu müzenin Avrupa’daki diğer birçok müze gibi hırsızlık, savaş durumları veya sömürgecilik döneminde gasp edilmiş eserleri de barındırdığı bilinen bir diğer gerçek. Her yıl onlarca eserin geri iadesi için ülkelerin yaptıkları başvurular gün yüzüne çıkarken, özellikle Afrika’dan gasp edilen eserler sömürgeciler tarafından kaçırılanlardan oluşuyor.
Fransa’nın en büyük müzesi olan Louvre’un direktörü Jean-Luc Martinez başkanlığında yapılan bir toplantıda, 1933’ten sonra ve özel olarak da İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı 1939’dan savaşın bittiği 1945’e kadarki dönemde satın alınan eserlerin durumu masaya yatırıldı. Paris’in önde gelen müzayede evlerinden olan ve dönemin arşivlerinin de bulunduğu Hôtel Drouot ile Paris Shoah Müzesi’yle ortaklaşa yürütülecek çalışmalarla o dönemde özellikle mülkleri gasp edilen Yahudi ailelere ait eserlerin Louvre Müzesi’nce satın alınıp alınmadığı incelenecek.
ŞİMDİLİK ÜÇTE İKİSİNİN MENŞEİ BELİRLENDİ
Çarşamba günü yapılan ve Louvre Müzesi’nin 8 ayrı departmanının yöneticilerinin katıldığı toplantıdan sonra verilen bilgilere göre, 1933-1945 yılları arasında müze tarafından 13 bin 943 eser satın alındı. Müze müdürünün yaptığı açıklamada, farklı departmanlarda bu eserlerin yüzde 60 ila 70 oranında menşei belirlenmiş durumda. Ayrıca buna dair çalışmaların sürdüğü de verilen bilgiler arasında.
Şimdiye kadar tespit edilenler arasında sadece çok küçük bir kısmının menşei hakkında şüpheler olduğu savunuluyor. Müzenin resim departmanındaki tabloların yüzde 1’inin Louvre yönetiminin ‘sorunlu’ olarak tarif ettiği eserlerden olduğu bildiriliyor. ‘Sorunlu eserler’, müzelerin eserleri kaçakçı ağlar üzerinden edinen tüccarlardan satın alınanlar için kullanılan bir terim. Bu tür eserler arasında çalındıkları veya gasp edildikleri bilindikleri halde doğrudan müzelerin satın aldıkları da yer alıyor.
1950-1960 DÖNEMİ DE İNCELENECEK
Louvre Müzesi’nin duyurduğuna göre, öncelikli olarak 1933-1945 dönemi incelenecek. Ancak sonrasında ise özellikle savaş döneminde sürgün edilen veya katledilen Yahudi ailelerden gasp edilen eserlerin piyasaya en çok sürüldüğü 1950 ve 1960’lı yıllar irdelenecek.
Bu incelemelerin sadece müzelerle sınırlı kalmayacağı ve Kültür Bakanlığı’nın kurduğu özel bir misyon ile birlikte kütüphaneler gibi diğer kuruluşlar da incelemeye alınacak.