Kıtlıklar: Milyonlar ölümle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası çok sayıda kuruluş, geçtiğimiz yıl beşte bir oranında artan açlık krizi nedeniyle milyonlarca kişinin ölümünün kapıda olduğu uyarısında bulunuyor.

Covid-19 salgınıyla birlikte yoksulluk 900 milyon civarında kişiyi etkilerken, on milyonlarca kişi ise ağır açlık tehdidiyle karşı karşıya.

BM Güvenlik Konseyi’nde bir sunum yapan Genel Sekreter Antonio Guterres, iklimsel şokların ve küresel salgının açlıktan ölümleri arttıracağı uyarısını yaptı. Guterres’e göre, acilen harekete geçilmemesi halinde milyonlarca kişi ‘açlık ve ölüm’ riskiyle karşı karşıya kalacak.

30 MİLYON KİŞİ DOĞRUDAN KITLIK İÇİNDE

BM ülkelerinin acilen harekete geçmesinin önemine vurgu yapan Guterres, açlığın özellikle 30 kadar ülkede etkili olduğunu söyledi. Guterres, 30 milyonu aşkın kişinin doğrudan ağır açlık durumunda olduğu bilgisini paylaştı.

Açlık sorununun halledilmemesi durumunda çatışmaların artacağı uyarısında da bulunan Guterres, “Kıtlık ve açlık artık bir gıda sorunu değildir ve büyük oranda insan kaynaklı sorunlardır” diye konuştu. Guterres, 21’inci yüzyılda kıtlık gibi bir sorunun olmasının kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

Guterres’in verdiği bilgilere göre 2020 yılında 88 milyon kişi ağır açlık içinde yaşıyordu ve bu bir önceki yıla oranla yüzde 20’lik bir artışı ifade ediyordu. Bu kişilerin 34 milyonunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Yemen, Suriye ve Afganistan gibi iç savaşların sürdüğü ülkelerin yanı sıra Afrika’nın Sahel Bölgesi, Somali, Etiyopya, Cibuti ve Eritre’nin bulunduğu Afrika Boynuzu Bölgesi ile Güney Sudan açlıktan en fazla etkilenen ülke ve bölgeler.

BMGK’deki toplantıyı düzenleyen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield de açlık krizinin insan kaynaklı olduğunu kabul etti. Greenfield’e göre, sorunun çözülmesi için sorumluluk alınması gerektiğini söyledi.

‘AÇLIKTAN ÖLMÜYORLAR, ÖLENE KADAR AÇLAR’

Oxfam International adlı kuruluşun direktörü Gabriela Bucher ise, “(Açlığın olduğu) bölgelerdeki insanlar açlıktan ölmüyorlar. Ölene kadar açlar” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Dünya Gıda Programı (WFP) Genel Direktörü David Beasley’in verdiği bilgilere göre, kıtlık tehlikesinin en fazla etkilediği ülke Yemen. Ülke nüfusunun yarısından fazlasına denk gelen 16 milyon kişinin kritik durumda olduğunu belirten Beasley, “Eğer acilen harekete geçmezsek, Yemen’de bu yıl 400 bin kadar çocuk ölecek. Yani her 75 saniyede bir çocuk” diye konuştu.