GÖRÜNTÜLÜ

Şehid Diyar Xerîb Edinburgh’da anıldı

İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da Kürt Halk Meclisi, beş yıl önce işgalci Türk devletinin hava saldırısında şehit düşen Diyar Xerîb’i kitlesel bir etkinlik ile andı.

5 Temmuz 2019 yılında şehit düşen KCK Başkanlık Konseyi ve PKK Merkez Komite üyesi Diyar Xerîb’in (Helmet) şehadet yıl dönümü dolayısıyla Kürt Halk Meclisi’nin öncülüğünde bir anma etkinliği gerçekleştirildi. 

Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan anmaya çok sayıda kişi katıldı. Kurdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, Diyar Xerîb’i anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sık sık “Şehîd namirin” sloganları atıldığı anmada Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmalarda, Diyar Xerîb’in yaşamı duruşu ve idealleri ile özgürlük mücadelesinin önemli bir değeri olduğu vurgulandı. 

Diyar Xerîb’in Kurdistan yurtseverliğinde ihanete ve işbirlikçiliğe karşı bir özgürlük ve direniş abidesi olduğu belirtilerek, “Şehid Helmet sömürgecilik ve ihanete karşı bir direniş sembolüdür. Bu yüzden işbirlikçi ihanetçi kesimlerin hedefi halindeydi. Çünkü o direnen özgürleşen kendi özbenliğini oluşturan özgür Kürt, özgür Kurdistan ideallerinin savunucusu takipçisi ve militanıydı. Kurdistan halkının ulusal birliği yolunda büyük emekler verdiği kadar yaşamı ve duruşu ile de Kurdistan çocuklarına büyük bir miras bıraktı” denildi. 

Yapılan konuşmaların ardından şehidi yakından tanıyan ve üzerine şiirler yazan Kürt Şair Renas,“O bir aydın, tarihçi, fedakarlık ve direniş adıdır. Heval Helmet özgürlük abidesidir” dedi.