YENİLENDİ

Avrupa’da tecrit ve soykırım sistemi protesto edildi

Avrupa’nın birçok merkezinde yapılan miting ve yürüyüşlerle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit, işkence ve soykırım sistemi protesto edildi.

TECRİT SİSTEMİNE KARŞI EYLEMLER

Avrupa’nın birçok merkezinde  Kürtler ve dostları, Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin (ADGB) çağrısıyla İmralı tecrit, işkence ve soykırım sistemini eylemlerle protesto etti. Viyana, Stuttgart, Nürnberg, Londra ve Hannover'de gerçekleştirilen eylemlerde Kürt halkına özgürlük için ayağa kalkmaya, CPT ve Avrupa kurumlarına sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak ve özgürlüğünü haykırmak amacıyla Kürtler, Avusturya Parlamentosu önünde bir miting düzenledi.

DEM-KURD öncülüğünde düzenlenen mitingde bildiri okundu. Bildiriyi okuyan Avusturya Civaka Azad Eşbaşkanı Ahmet Zirek, şunları vurguladı: ”Milyonlarca Kürt tarafından meşru siyasi temsilci olarak kabul edilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, 38 aydır Türk devleti tarafından İmralı adasında ağırlaştırılmış bir tecrit altında tutulmaktadır. Türk devleti üç yılı aşkın bir süredir avukatları ve ailesi de dahil olmak üzere dış dünya ile hiçbir şekilde temas kurmasına izin vermiyor. Bu süre boyunca Türk devleti, İmralı adasını kelimenin tam anlamıyla bir "yüzen tabuta" dönüştürmeye çalıştı. Şu anda 75 yaşında olan Önder Apo, 25 yıldır tecrit işkencesine maruz bırakılıyor ve son üç yıldır sağlık durumu hakkında hiçbir bilgi sızmıyor. Şu anda nerede olduğu bile teyit edilemiyor. Bu neden ile Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü her zamankinden daha önemli. Tüm Kürt halkı ayağa kalkmalı ve önderine sahip çıkmalıdır.”

Eylem ”Bijî Serok Apo“ ve ”Bê Serok Jiyan Nabe“ sloganları ile sona erdi.

STUTTGART

Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin (ADGB) çağrısı üzerine Almanya’nın Stuttgart kentinde Kurdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı merkezi Lautenschlager caddesinde bir araya geldi.

Çok sayıda kurum bileşeninin katıldığı eylemde ağır tecrit koşulları yürüyüşle protesto edildi. Schlosplatz’ta KON-MED bildirisinin okunmasıyla devam eden yürüyüş, Stuttgart Demokratik Güç Birliği Adına Ersin Sedefoğlu’nun konuşmasıyla devam etti. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için CPT ve Avrupa kamuoyuna seslenen Sedefoğlu;

Uluslararası dayanışmanın gücüyle sokaklara çıkmaya ve Abdullah Öcalan'ın durumu için hepimizin duyması gereken sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz. İmralı'ya uzmanlardan oluşan bir ekip gönderilmeli. CPT'nin gerekçe göstermeden İmralı'yı ziyaret etmesini ve Abdullah Öcalan'ın durumu hakkında derhal bilgi vermesini talep ediyoruz. Ayrıca Avrupa Konseyi'nin derhal harekete geçmesini talep ediyoruz.

Yürüyüş boyunca “Bijî Serok Apo”, Bê Serok Jiyan Nabe” ve “Katil Erdoğan” sloganları atıldı.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde de aynı amaçla bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Tecridin bir insanlık suçu olduğunu vurgulayan Kurdistanlılar ve dostları, “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit 25 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir. Son 38 aylık süreçte ise Rêber Apo'dan tamamen hiçbir şekilde haber alınamıyor. Halkımızı ve dostlarını her yerde birleşip İmralı’daki ve Kürt halkına uygulanan tecridi kırmak ve Önderliğimizi ve tüm rehin alınan tutsakları sahiplenmek için alanlara çağırıyoruz” dedi.

Abdullah Öcalan özgür olmadan herhangi bir sorunun çözümünün söz konusu olamayacağı belirtilen açıklamada, “Herkes iyi bilsin ki Kurdistan'ın ve Ortadoğu'nun çözüm anahtarı İmralı kapılarının ardındadır. Son 4 yıldır Rêber Apo'dan haber getirmeyen CPT’ye derhal görevini yerine getirmelerinin çağrısında bulunuyoruz.

38 aydır haber alamadığımız Önderlik ile halkın arasındaki iletişimsizliği normalleştiremeye çalışıyorlar. Halkımız bunun bilincinde ve buna göre hareket etmektedir. Ve mücadelesini de her alanda vermektedir. Faşist Türk devleti bunu iyi bilsin ki biz Önderliğimize ulaşana kadar halkımızla birlikte her saniye eylemsellikte olacağız” denildi.

LONDRA

İngiltere'nin başkenti Londra'da TCŞ ( Tevgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN ( Jinên Ciwanên Têkoşer) üyeleri öncülüğünde, 25 yıldır İmralı işkence sisteminde tutulan ve kendisinden 39 aydır haber alınamayan Abdullah Öcalan için stant açıldı. Stantta el broşürleri ve kitapçıklar dağıtıldı.

Eylemde “Bijî Berxwedana İmralı” ve “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları atıldı.

HANNOVER

Tecridi protesto eylemlerinin gerçekleştirildiği merkezlerden biri de Almanya’nın Hannover kenti oldu. Hannover Hauptbahnhof’ta yapılan protesto eylemi, “Werin em li her deverê dengê xwe bilind bikin û tecrîda giran a li ser Rêber Abdullah Ocalan bişkînin” şiarıyla düzenlendi. Eylemde Abdullah Öcalan'a yönelik mutlak tecrit teşhir edilirken tecridin asla kanıksanmayacağı vurgulandı.
Protesto eylemi sloganlarla son buldu.