GÖRÜNTÜLÜ

Berlin’de Demokratik Konfederalizm tartışıldı

Berlin’de, günümüz Avrupa sisteminin, özellikle Almanya ve Fransa’da yükselmekte olan sağ faşist dalganın Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle nasıl yok edilebileceği tartışıldı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit durumuna dikkat çekilerek Demokratik Konfederalizm fikirleri okundu.

10 Ekim 2023 tarihinde, uluslararası alanda tanınmış filozof, hukukçu, siyasetçi, aydın, yazar, sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin dünyanın dört bir yanında yaptıkları açıklamalarla “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesi başlatılmıştı. Hamle kapsamında, 15-22 Haziran tarihleri arasında “Öcalan ile Diyalog Günleri” düzenleniyor.

Enternasyonal gençlerin Berlin’de bulunan Rotes Antiquariat mekanında organize ettiği etkinlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarından Demokratik Konfederalizm ile ilgili bölümler okundu.

Okuma öncesi, Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecridin insanlık suçu olduğu ve bu suça karşı sessiz kalmamanın önemi vurgulandı. Abdullah Öcalan’ın ortaya koymuş olduğu Demokratik Konfederalizm fikirlerinin günümüz dünya sorunlarına çözüm sunduğu belirtilen konuşmalarda, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” kampanyasına destek çağrısında bulunuldu.

Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizme dair metinlerinde şu sözleri dikkat çekti: “Alman modeli, daha sonra tüm milliyetçilikler ve ulus-devlet hareketlerinde esin kaynağı olmuştur. Sosyalistler başta olmak üzere, tüm anti-faşistlerin en büyük zaafı, ulus-devlet, tekeller (devlet ve özel tekel), faşizm arasındaki sistematik bağı görmemeleridir. Dahası, genel olarak kapitalist moderniteyle faşizm arasındaki ontolojik bağı çözememeleridir.”

Okumalara, Şehit Sakine Cansız (Sara) ve Michael Panser’in (Şehit Bager Nûjiyan) günlüklerinden kesitler eşlik etti.

Ardından soru-cevap şeklinde tartışma yürütüldü. Günümüz Avrupa sisteminin ve özellikle Almanya ve Fransa’da yükselmekte olan sağ faşist dalganın, Abdullah Öcalan’ın fikirleriyle nasıl yok edilebileceği tartışıldı.