Colemêrg’deki irade gaspı Avrupa’da protesto edildi

İsviçre’nin Zürih, Almanya’nın Darmstadt ve Kiel kentlerinde Colemêrg’deki irade gaspına karşı yapılan protestolarda, “Kürt halkı dün Wan’da nasıl iradesini sahiplendiyse bugün de aynı irade ile direnişini sürdürecektir” mesajı verildi.

COLEMÊRG BELEDİYESİ'NİN GASP EDİLMESİ

Avrupa’da yaşayan Kurdistanlılar, Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıdık Akış’ın gözaltına alınması ve belediyenin gasp edilmesini düzenledikleri eylemlerle protesto etti.

ZÜRİH

AKP-MHP faşist rejiminin Colemêrg Belediyesi’ni kayyum ile gasp etmesine karşı Kurdistanlılar, İsviçre’nin Zürih kentinde öfkelerini dile getirdi.

Zürih Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin çağrısıyla Türk Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, sık sık kayyum gaspını protesto eden sloganlar attı.  Avrupa Demokratik Güç Birliği’nin(ADGB) bileşenlerinin de destek verdiği protestoda Almanca hazırlanan ortak metin okundu. Ardından Siyasetçi Ali Şimşek ve CDK-S Eşbaşkanı Cemal Özdemir birer konuşma yaptı. Ali Şimşek, “Türk devleti Kürt halkının kazandığı belediyelere kayyum atayarak halka hizmet götürmeyi engelliyor. Daha seçimin üzerinden iki ay geçmeden belediyelere kayyum atanması, Türk devletinin Kürt halkının kazanımlarının tekrar gaspının devam edeceğinin açık bir göstergesidir. Kayyum rejimine karşı her alanda direneceğiz. Bu irade gaspına boyun eğmeyeceğiz. Demokrasiden yana herkesi bu kayyum rejimine karşı ses vermeye çağırıyorum” dedi.

Şimşek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik sürdürülen tecrit politikası, Rojava ve Güney Kurdistan’a yönelik işgal saldırıları ve son olarak Kobanê Siyasi Soykırım Davasında Kürt siyasetçilerin tutuklanmasının baskı ve sindirme politikalarının devam ettirileceğinin işareti olduğunu ifade etti.  Şimşek, “Kürt halkı 31 Mart seçimlerinde iradesini bir kez daha ortaya koyarak, AKP-MHP’ye gerekli dersleri vermiştir. AKP-MHP, Kurdistan’da 10 yıldır sürdürdüğü kayyum politikalarını bir kez daha devreye koyarak, yenilgisinin üzerini kapatmak istemektedir. Bizler buraya sizden medet ummak için gelmedik. İnsan haklarına ve uluslararası hukuka aykırı uygulamalarınızı teşhir etmeye geldik. Kürt halkı dün Wan’da nasıl iradesini sahiplendiyse bugün de aynı irade ile direnişini sürdürecektir” diye konuştu.

DARMSTADT

Colemêrg’de irade gaspına karşı eylemlerin diğer bir adresi ise Almanya’nın Darmstadt kenti oldu. Kayyum ile irade gaspını protesto eylemleri kapsamında Darmstadt Meclisi’nin organizasyonu ile Luisenplatz’da kitlesel basın açıklaması gerçekleştirildi. Darmstadt Meclisi tarafından hazırlanan açıklama kitleye okundu. Açıklamada, “Türk faşist devleti tarafından halk iradesi ile kazanılan belediyelerimize bir kez daha kayyum atanmasını kabul etmiyoruz. AKP-MHP faşist hükümeti, mafyatik ve işgalci bir yapıya dönüşmüş durumda. Halkın direnişiyle geri alınan Wan Belediyesi’ni kontrol altına alamayan bu rejim, şimdi de Colemêrg Belediyesine kayyum atamıştır. Ancak, halk direne direne belediyelerini geri alacaktır” denildi.

Açıklama sonrası kitle sık sık “Bijî berxwedana gelê Kurd”, “Katil Erdoğan” sloganları atarken, KON-MED tarafından hazırlanan bildiri de okundu.

KIEL

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesi Almanya’nın Kiel kentinde protesto edildi. Kiel Hauptbahnhof’ta bir araya gelen Kurdistanlılar, sloganlarla AKP-MHP faşizmini kınadı. Eylemde konuşan Kiel Demokratik Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Hasan Mûş, kayyumları asla kabul etmeyeceklerini, başta Colemêrg olmak üzere Kurdistan’daki eylemleri sahipleneceklerini ve eylemlere her şekilde destek olacaklarını söyledi.
Defend Kurdistan temsilcisi ise, sadece Kürt halkı değil bütün faşizm karşıtlarının Türk devletinin, Erdoğan rejiminin bu saldırılarına karşı durması gerektiğini dile getirdi.
Kayyum gaspına karşı saat 17:00’de başlayan protesto eylemi, yapılan açıklamalar ve sloganlarla son buldu.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde de Colemêrglilerin iradesinin gasp edilmesini protesto amaçlı miting düzenlendi.

Dortmund merkez tren istasyonu önünde yapılan eylemde irade gaspı taşınan pankartla teşhir edildi. Eylemde konuşmalar yapılarak AKP-MHP faşist zihniyetinin Kobanê Siyasi Soykırım Davası ve belediyelerin gasp edilmesi örneğiyle teşhir edildi.

MARSİLYA

Türk devletinin Colemêrg Belediyesi'ne yönelik irade gaspı Fransa’nın Marsilya kentinde düzenlenen kitlesel basın açıklaması ile protesto edildi.
Canebiere Meydanı’nda bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, bir dakikalık saygı duruşu ile devrim şehitlerini andı. Ardından Fransızca hazırlanan basın metni okundu. Sık sık “Faşist Erdoğan, Kurdistan’dan defol”, “Bijî Berxwedana Gelê Kurdistan” ve “Bijî Berxwedana Colemêrgê” sloganlarını atan kitleye yönelik Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Erhan Karayazı bir konuşma yaptı. Karayazı, Kepez Belediyesi Başkanı'nın tutuklanmasını örnek göstererek, “Ancak oraya kayyım atanmadı. Çünkü Türk devletin hukuku ve adaleti Kurdistan’da farklı işliyor. Kürtlere seçme ve seçilme iradesi tanınmıyor. İstediğimiz zaman iradenize el koyarız ve elinizden alırız, diyorlar. Biz buradan diyoruz ki, senin zihniyetinle yüz yıldır mücadele ediyoruz. Sen bu mücadele kalkanına çarpıp tarihin çöplüğünde yerini alacaksın” dedi. 

Karayazı’nın konuşmasının ardından kitle, AKP-MHP faşist iktidarını protesto eden sloganlar eşliğinde dağıldı.

LOZAN

Lozan’ın Saint Laurent Meydanı’nda bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Colemêrg’de halkın iradesinin gasp edilmesini düzenledikleri kitlesel basın açıklaması ile protesto etti. AKP/MHP faşist iktidarını protesto eden sloganlar atan kitle adına konuşan CDK Lozan Eş Başkanı Zülfü Binbir, “31 Mart seçimlerinin yenilgisi ardından AKP/MHP faşizmi Van’da halk iradesine saldırmış, Kürt halkının direnişi karşısında yenilgiye uğramıştır. Aynı irade gaspı politikaları bu kez Colemêrg’te uygulanmak istenmektir.  Dün Kürt halkı nasıl Serhat’ta iradesini direnişle sahiplendiyse bugün de aynı direniş Botan’da iradesini sahiplenerek, faşizme yenilgiye uğratacaktır” dedi.

Eyleme katılan Vaud İşçi Partisi (POP) Başkanı Julian Schwab da bir konuşma yaptı. Schwab, Kürt halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirterek şunları söyledi: “Türk diktatör rejimi, muhaliflere, özellikle de Kürt yoldaşlarımıza karşı uyguladığı hak ihlallerini defalarca kınamak için yeniden bir araya geldik. Son yerel seçimlerdeki büyük yenilginin ardından otoriter rejim, bir kez daha demokratik olarak seçilmiş muhaliflere yönelik saldırı kuşatması gerçekleştirdi.”  Schwab, ‘Lawre’ politikasının devreye sokulduğunu ve bu yöntemle düzen mahkemelerinin harekete geçirilerek, siyasi muhaliflerin mahkemelerde boğulmak istendiğini söyledi. Schwab, konuşmasında devamla şunları belirtti: “Pek çok siyasi lider, özelikle Amerika’da, bunun bedelini ödedi. Türkiye’de bu skandal süreçten çok ciddi şekilde etkileniyor. Bunun bedelini özelikle seçilmiş Kürt yetkililer hapse atılarak ya da sürgün zorlanarak ödedi. Türkiye’deki tüm demokratik ve barışçıl güçlere bir kez daha sarsılmaz desteğimizi verdiğimizi, bu şiddete karşı cesaretle göğüs geren Kürt yoldaşlarımızla beraber olduğumuzu belirtiyoruz”

Açıklamaların ardında kitle sloganlar atarak dağıldı.

LUZERN


Faşist Türk devletinin Colemêrg belediyesine yönelik irade gaspı, Luzern’de yaşayan Kurdistanlılar ve dostları tarafından protesto edildi. CDK Luzern Meclisi öncülüğünde bir araya gelen kitle merkez tren istasyonu önünde kitlesel basın açıklaması ile irade gaspını protesto etti. Sloganlar eşliğinde bir araya gelen kitle adına hazırlanan basın metni CDK Luzern Eş Başkanı Gewher Altürk tarafından okundu. Eyleme katılan Kürt siyasetçi Ercan Güneş’de bir konuşma yaparak, AKP/MHP iktidarının Kürt halkının varlığını yok sayarak, Colemêrg’e kayyım atamasını kınadı. Eyleme katılan bir diğer Kürt siyasetçi Musa Farisoğulları ise Colemêrg belediyesine yapılan saldırının benzersiz olduğunu ve direnişle karşılık verileceğini ifade etti.

SION


Valais kantonun başkenti Sion’da Kürt Kültür Girişimi inisiyatifi öncülüğünde Planta Meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar protesto eylemi düzenledi. Kitle sık sık sloganlar atarak uzun süre meydanda kaldı. Yapılan açıklamaların ardından kitle dağıldı.

BELLINZONA


İsviçre’deki protestoların bir diğer adresi Bellinzona kenti oldu. Bellinzona merkez teren istasyonu önünde toplanan Kurdistanlılar, Colemêrg’te halk iradesine yönelik gerçekleşen kayyım darbesini basın açıklamasıyla protesto etti.

Ticino Demokratik Kürt Toplumu Merkezi tarafından düzenlenen eylemde, Colemêrg Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın göz altına alınması ve belediyeye kayyım atanması protesto edildi. Sık sık “Biji berxwedana gelê Kurd”, “Biji Serok Apo”, “Kurdistan goristan ji bo faşistan” sloganlarının atıldığı eylemde İtalyanca ve Türkçe bir açıklama da okundu.

Ticino Demokratik Kürt Toplumu Merkezi Sözcüsü Nurullah Baltacı, AKP/MHP iktidarının Kürt halkının kazanımlarına karşı savaş açtığını belirterek, Kürt halkının kazanımları için tüm alanlarda mücadele edeceklerini ifade etti. Eylem, slogan ve alkışlarla sona erdi.

CENEVRE


Cenevre kentinde, Merkez postanesi önünde toplanan Kurdistanlılar, Colemêrg’teki kayyım darbesini protesto etti. Protesto eyleminde konuşan Kurdistan’lı Ramazan Amed, AKP/MHP iktidarının seçim yenilgisi sonrası Kürt halkının iradesini gasp ettiğini belirtti ve sol örgütlere, demokratlara, insan hakları savunucularına çağrı yaptı.

CDK-Cenevre adına konuşan Veysel Kuşkanadı, Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın tutuklanmasının ve yerine kayyım atanmasının, Kürt halkının iradesine karşı bir darbe olduğunu söyledi.

AVEG-KON üyesi Ali Orak, kayyım politikasının tüm Kurdistan’a ve AKP’li olmayan belediyelere yayılacağının uyarısında bulundu. TCŞ adına konuşan Burçak Kaya ise Türk devletinin saldırılarına karşı direniş çağrısı yaptı. Eylem, sloganlarla sona erdi.