İsrali’in Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarına karşı 30’u aşkın işçi ve emekçi sendikası tarafından oluşturulan Workers in Palestine (Filistin’deki İşçiler Platformu), Londra Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde çok sayıda panel, atölye ve seminerlerin yer aldığı bir çalıştay düzenledi.
Çalıştayda sömürge gerçekliği, Filistin devrimci hareketleri ve uluslararası emperyalizme karşı dayanışma başlıklı birçok konunun yanı sıra Abdullah Öcalan’la Diyalog Günleri çerçevesinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm perspektifleri okunarak Orta Doğu’da yeni sistem inşası tartışmaları ekseninde temel gündemlerden biri haline getirildi.
Aralarında farklı inanç ve hareketlerin de bulunduğu yüzlerce kişinin katıldığı çalıştayda Jiyan Kadın Meclisi ve Kürt Halk Meclisi üyeleri de yerini aldı.
Çalıştayın açılış konuşmasında Kürt Halk Meclisi’ne ev sahipliğinden dolayı teşekkürlerini sunan hazırlık komitesi, Kürt ve Filistin özgürlük hareketlerinin Orta Doğu’da emperyalizme karşı tarihsel mücadelelerinin ortak noktalarının böylesi halk platformlarında, toplum merkezlerinde hatırlatılmasına vurgu yaptı.
KÜRT ÖZGÜRLÜK HAREKETİ ORTA DOĞU İÇİN ÖNEMLİ PERSPEKTİFLERE SAHİP
Çalıştayın son bölümünde düzenlenen ‘Filistin’den Sudan’a: Emperyalizme Karşı Birlik İçinde Mücadelemize Büyütelim’ başlıklı panelde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm’den yerelden yönetime ilişkin perspektifleri okundu.
10 Ekim 2023’te “Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm” hamlesini selamlayan Sudanlı aktivist, Decolonial Centre Direktörü Mohammed Elnaiem, dört yıldır kendisinden haber alınamayan Abdullah Öcalan için duyarlılık ve dayanışma çağrısında bulundu. Abdullah Öcalan ve Kurdistan Özgürlük Hareketi’nin Orta Doğu için önemli perspektiflere sahip olduğunu vurgulayan Elnaiem şunları vurguladı: “Tarihe baktığımızda ulusal kurtuluş iddiasında bulunan birçok özgürlük hareketi modernite içerisinde çizgilerine ihanet etmiş, hegemonik güçlere baş eğmiştir. Bu anlamda Filistin’de İsrail hegemonyasına karşı modernite çizgisiyle tasfiye olan, devrimci gerçekliğinden uzaklaşan birçok örgütlü yapılanmaları göze alarak Orta Doğu’da yeni sistem inşasının bir acil ihtiyaç olduğu açıktır” dedi.
YENİ BİR SİSTEM İNŞA EDEBİLİRİZ
Mohammed Elnaiem, Sudan’da 2018-2019 yıllarında otoriter al-Bashir hükümetine karşı gelişen devrimci çabalarda “direniş komiteleri” oluşumlarının, Abdullah Öcalan’ın komite, komün, meclis ve benzeri yol ve yöntemlerinin yerelden yönetme perspektiflerinin hayat bulmasının bir örneği olduğuna dikkat çekti.
Elnaiem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sudan’daki devrimci tecrübelerimiz Öcalan’ın konfederalizm perspektiflerini benimseyerek, elit ve orta sınıflardan bağımsız, küresel kapitalist modernite sisteminin dışında devrimci fikir ve pratiği örgütleyerek, Sudan’da “direniş komiteleri” kendilerini geliştirme çabaları içerisine girdi.”
Abdullah Öcalan önderliğindeki Kurdistan Özgürlük Hareketi’nin başka bir yolun mümkün olduğunu gösterdiğini vurgulayan Elnaiem, platformla birlikte yeni bir sistem inşa etme çağrısında bulundu.
İSRAİL KADAR TÜRK DEVLETİNİ DE TEŞHİR ETMELİYİZ
Son olarak Kurdistan’da devlet kaynaklı gelişen yangınlar karşısında Türk devlet faşizminin kayıtsızlığıyla yüzünü bir kez daha gösterdiğine dikkat çeken Elnaiem, “İsrail’i Filistin halkına karşı zulümden dolayı ne kadar teşhir ediyorsak Türk devlet faşizmini de teşhir etmeliyiz” dedi.
Panel, soru ve cevap bölümü ile devam etti.