KCDK-E: Yangın mağdurlarına elimizi uzatalım

KCDK-E Ekoloji Komitesi, “Mağdur ve muhtaç durumda olan halkımıza destek elini uzatmak için Heyva Sor üzerinden herkesi katkı sunmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.

ÇİNAR-ŞEMREX'TE YANGIN

KCDK-E Ekoloji Komitesi, Amed’in Çinar ile Mêrdîn’in Şemrex ilçelerinde çıkan yangında hem can, hem mal ve hem de ekolojik kayıpların yaşandığına işaret ederek, Avrupa’da yaşayan halkı yangında mağdur olanlarla dayanışmaya çağırdı.

Komite’nin açıklaması şöyle:

“Devlettin ihmalleri yüzünden Amed’in Çinar (Xana Axpar) ve Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçelerinde 19 köyü etkisi altına alan çıkan yangınlarda 11 kişi hayatını kaybetti ve 78 kişi yaralandı.

Türk devleti yangına müdahale etmek şurada dursun, yerleşim yerlerini koruma ve yaralıların tedavisi için kılını bile kıpırdatmadı. Mevcut hastaneler ise kapasite sorunu nedeniyle yaralıları tedavi etmekte yetersiz kaldı.

Halkın kendi imkan ve olanakları ile seferber olduğu yangın karşısında soykırımcı Türk devleti ve kurumları sessiz kalmayı tercih etti. Ağır yaralı yurttaşların tedavileri yerinde ve zamanında gerçekleşmedi. Hayvanlar telef oldu, doğa, yerleşim yerleri ve çevre ağır bir hasar gördü. Binlerce hayvan can verdi. Devlet hiçbir biçimde müdahale etmeyerek bir eko-soykırım uygulamaya devam etmiştir.

Devletin yandaş medyası büyük bir alanı kapsamı içine alan bu yangını bir normal haber gibi yansıtarak devletin sorumsuzluğunu gizledi. Savaşa, katliama, zulme helikopter, uçak, tank, top ve tüfek bulan devlet yangını sırtararak sessizce izlemiştir. Türk devletinin sürdürdüğü siyasi soykırımın yanında eko-soykırımı uyguladığı gün gibi aşikardır.

Bölgede yaşanan felaketin boyutları korkunç bir noktadır. Zaten savaş ve talanla ekolojik dengesi alt üst edilen Kurdistan coğrafyası bu yangınla hem can hem mal ve hem de ekolojik kayıplar yaşamıştır.

Türk devletinin doğa ve çevreye karşı yaklaşımı ve katledici tutumu bilinmektedir. Kurdistan adeta yaşanmaz bir coğrafya haline getirilmek istenmektedir. Bu nedenle dün gece gerçekleşen yangına karşı da bu zihniyetle yaklaşılarak halk kendi kaderine terk edilmiştir.

Helikopter, itfaiye ve ambulansların olay yerine gelmesi yerine Kürt’e ölüm, kıyım ve felaket yaşatılmıştır. Devlet felaketi elinden geldiği kadar küçülterek sıradanlaştırmıştır.

Sonuç olarak ihmal yüzünden can kaybı yaşanmıştır. Binlerce hayvan telef olmuştur. Büyük bir coğrafya yanıp kül olmuş ve telafisi zor bir doğa tahribatıyla yaşama bir hançer saplanmıştır.